Anxietatea de separare apare cel mai des la copiii preșcolari, atunci când cei mici încep să meargă la grădiniță și totodată, când încep să se rupă din sânul familiei.
Anxietatea de separare este o etapă normală, care marchează tranziția de la mediul familial la cel social, însă poate fi și una dificilă. Uite trei metode prin care îl poți ajuta pe copilul tău să treacă mai ușor prin anxietatea de separare.
1. Spune „la revedere” cu încredere
Nu zăbovi prea mult în pragul ușii, atunci când îți iei la revedere de la copil. Fă-o firesc și cu încrederea că al tău copil poate suporta despărțirea, chiar dacă îi va fi mai greu la început (va plânge, te va striga etc). Înainte să vă despărțiți, discută cu el și asigură-l că te vei întoarce. Eventual explică-i și când vă veți reuni.
2. Vorbește-i despre momentul în care vă veți revedea
Specialistul sfătuiește părinții să nu se concentreze prea mult pe ceea ce va face copilul când ajunge la școală, sau la grădiniță; ci pe ceea ce veți face atunci când vă veți revedea. Asta va face perioada în care nu sunteți împreună mai ușor de suportat.
3. Tu setezi tonul despărțirii - fă-o cu calm
Dacă tu ești îngrijorată, va fi și cel mic la fel. Încearcă să îți păstrezi calmul și să nu te îngrijorezi peste măsură, pentru că despărțirea va fi cu atât mai grea, pentru ambele părți. Nu uita că tonul despărțirii îl setezi tu. Dacă îi transmiți copilului încredere și curaj, asta vei primi înapoi.
Nu în ultimul rând, asigură-te că la grădiniță sau la școală există un adult care îl poate ajuta pe cel mic și în care acesta să aibă încredere. Dacă se va simți singur, îi va fi cu atât mai dificil!
Copilul tău s-a confruntat vreodată cu anxietatea de separare? Dacă da, sperăm că ai găsit util acest articol.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: todaysparent.com