„Fiul meu a fost, dintotdeauna, mai anxios. Îi este teamă frecvent de tot felul de lucruri, are nevoie să stau lângă el și plânge fără niciun motiv aparent.
L-am dus la terapie și de atunci, încercăm împreună să navigăm prin oceanul lui de emoții. Terapeutul m-a învățat cum să vorbesc cu el despre emoții și cum să-l învăț să și le gestioneze. Problema e alta, că uneori nu-mi pot gestiona propriile emoții și în acele momente, simt că nu îl pot ajuta.
Uneori, când începe să plângă, încep și eu să plâng. Terapeutul lui mă asigură mereu că fac tot ceea ce pot, însă adesea, mă simt neputincioasă. Apoi îmi amintesc că foarte multe persoane se luptă cu anxietatea, însă e greu să nu te lași prins în acest vortex al anxietății. Anxietatea mea și a copilului meu se hrănesc una de la alta. când crește una, crește șii cealaltă”, povestește mămica.
Psihologii spun că această situație nu e una fără speranță și că se pot face mai multe lucruri pentru a ne simți mai bine atât noi, cât și ai noștri copii.
Una dintre modalitățile prin care poți să scapi de ea, este să o lași să fie, fără să încerci să scapi de ea. Deși poate suna ciudat, cu cât încerci mai mult să scapi de teamă și de gânduri negative, cu atât ele vor avea mai multă putere. Uneori, așa funcționează.
O altă modalitate prin care poți să faci față acestui sentiment neplăcut este umorul.
„Atunci când resimțim anxietate, avem tendința de a fi foarte serioși și gravi, însă în acele momente, am putea să nu luăm totul așa în serios. Chiar dacă simțim că ne fuge pământul de sub picioare, știm din experiențele trecute că nu e așa, deci am putea foarte bine să facem haz de necaz”, precizează Lynn Lyons, doctor în psihologie.
Nu în ultimul rând, copilul te va lua ca exemplu, așa că indiferent de cât de bine îți poți ține anxietatea sub control, vorbește cu el despre asta.
Explică-i că e o emoție normală și dezvăluie-i ce metode folosești tu, ce funcționează la tine și ce nu funcționează. Încurajează-l și pe el să încerce diferite metode (ale tale, sau altele) și să vadă ce funcționează pentru el.
Altfel, probabil vei avea zile mai bune și mai puțin bune, însă e important să nu-i dai anxietății mai multă putere decât e cazul. Accept-o și apoi las-o să treacă. Păstrează-ți zâmbetul și buna dispoziție și restul lucrurilor se vor aranja de la sine.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: scarymommy.com