Anxietatea legată de moarte este o emoție normală în rândul copiilor. Cel mic se poate trezi într-o zi cu teama că va muri. Sau părinții, sau animalul de companie, sau oricine altcineva pe care iubește.
Când sunt foarte mici, copiii nu înțeleg conceptul de moarte. Așa că frica de moarte apare puțin mai târziu, în jurul vârstei de 5-7 ani. Spre deosebire de adulți, care au tot felul de explicații legate de ce se întâmplă după moarte, copiii văd moartea ca pe o dispariție în neant și nici nu înțeleg neapărat ce o cauzează. Deci, ideea generală pe care o au este că se poate întâmpla orice, oricând.
În primul rând, este important să abordezi subiectul morții cu copilul tău, atunci când acesta începe să aibă întrebări. Nu este nevoie să intri în foarte multe detalii, dar este important să fii sincer.
Cu alte cuvinte, este important ca cel mic să înțeleagă că atunci când cineva moare, asta înseamnă că nu se mai întoarce. De asemenea, acesta trebuie să înțeleagă că moartea e normală, chiar dacă, la un anumit nivel, ne temem cu toții de ea; și că toată lumea va muri la un moment dat.
În majoritatea cazurilor, anxietatea legată de moarte va dispărea natural, la un moment dat. Între timp însă, uite câteva sfaturi punctuale despre cum poți să îl ajuți pe cel mic să treacă prin această perioadă dificilă pentru el.
Vorbește cu el
Chiar dacă îți vine să amâni sau să ignori discuția atunci când copilul te întreabă despre moarte, în speranța că va uita, este bine să nu faci asta. Chiar dacă ignori subiectul, anxietatea celui mic nu va dispărea, ba dimpotrivă, s-ar putea să crească.
Cu cât tratezi problema cu mai multă naturalețe și sinceritate, cu atât mai bine.
De asemenea, este important să-l asculți cu tot ceea ce are de spus și să-i accepți sentimentele așa cum sunt. Pentru anumiți copii, este suficient să se simtă ascultați și înțeleși pentru ca frica de moarte să dispară.
Un alt punct important tot aici este că unii copii vor avea nevoie de mai multe discuții pe acest subiect. S-ar putea ca cel mic să te întrebe de mai multe ori același lucru, până ce se va liniști. Este normal.
Pune-ți deoparte fricile pe moment
Cu toții avem anxietate legată de moarte în anumite momente. Este un subiect inconfortabil pentru majoritatea persoanelor.
Dacă atunci când discutați, te temi că îi vei transmite propriile tale frici legate de moarte copilului, încearcă să îi vorbești dintr-o perspectivă biologică, care are concepte destul de clare.
Spre exemplu, îi poți explica ciclul vieții, atât la oameni, cât și la animale sau plante.
Folosește cuvinte potrivite pentru vârsta lui
Înainte să ai discuția despre moarte cu copilul tău, adaptează-ți limbajul la vârsta lui. Spre exemplu, un copil de 8 ani poate înțelege lucrurile complet diferit de cum le înțelege un copil de 5 ani.
După vârsta de 5 ani, copiii încep să înțeleagă că moartea reprezintă ceva definitiv și ireversibil. Deci, toate șansele ca în jurul vârstei acestei vârste să înceapă să te întrebe despre moarte.
Cere ajutor, dacă ai nevoie
Dacă anxietatea de moarte a copilului tău îi afectează viața de zi cu zi, spre exemplu are coșmaruri, nu vrea să meargă la școală sau nu poate să doarmă pentru o perioadă lungă, e cazul să mergi la medicul pediatru, pentru a te asigura că sănătatea nu îi este afectată.
De asemenea, este recomandată și terapia, mai ales pentru copiii care au pierdut deja pe cineva drag și acum se confruntă cu gânduri și emoții negative. În cazul decesului unei persoane apropiate, mai ales dacă este unul dintre părinți, anxietatea legată de moarte este cu atât mai puternică.
Nu în ultimul rând, te încurajăm să ai răbdare și să îți păstrezi calmul pe cât de mult posibil. Nu are rost să te îngrijorezi peste măsură, anxietatea legată de moarte a copiilor este doar o etapă din viața lor, peste care vor trece. Dar, este important să rămâi alături de ei în timpul acesta.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.verywellmind.com/fear-of-death-in-children-2671783 https://www.verywellfamily.com/help-child-to-stop-worrying-about-death-1448615#:~:text=Fear%20of%20death%20is%20common,about%20the%20family%20pet%20dying