Anxietatea ne poate afecta la orice vârstă. Din fericire, avem destule „arme” împotriva ei. Notăm mai jos 10 dintre ele.
1. Mindfulness
Mindfulness se referă la capacitatea de a fi prezent 100% și conștient de locul în care te afli și de modul în care te simți, fără să te lași copleșit de emoții sau gânduri care îți vin în minte.
Această practică este una simplă, care se poate face oricând, oriunde, pentru cât timp dorești. Nimic complicat, nu-i așa?
Încurajează-l pe cel mic să se oprească, să se concentreze pe respirație și să permită orice emoție, orice gând, să vină și să plece, rămânând, în continuare, prezent în acel moment.
2. Imaginația ghidată
Așteaptă până micuțul tău se așează într-un loc și o poziție confortabilă și roagă-l să se gândească la o persoană, un lucru sau un loc care îl face fericit, sau care îl relaxează. Apoi folosește-te de acel element pentru a-l ajuta să intre într-o stare de calm.
Poți să-i spui să se gândească la acel ceva în timp ce-i pui muzică de relaxare, sau în timp ce-i pui o înregistrare care îl ajută să se concentreze pe corpul său.
3. Desenul sau pictura
Pentru mulți copii, activitățile de tip arts&crafts reprezintă o formă de exprimare a emoțiilor din acel moment.
Desenul sau pictura îl ajută pe cel mic să se concentreze pe ceva plăcut și îl ajută să se simtă în control (așa cum nu se simte când este anxios).
4. Exercițiile fizice
Activitățile fizice ajută la diminuarea simptomelor anxietății. Așadar, data viitoare când observi că cel mic este stresat, invită-l la o sesiune de dans, la un joc de fotbal sau la orice altceva îi va pune corpul în mișcare.
5. Petrecerea timpului afară
Probabil pandemia este cel mai bun exemplu care ne-a învățat că petrecerea timpului afară, făcând activități care îți plac și socializând, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră mentală.
6. Păstrarea unui jurnal
O idee bună de a scăpa de anxietate este descărcarea prin scris. Poți să-i oferi un jurnal, în care să-și noteze gândurile și emoțiile intense pe care le resimte.
Sigur se va simți mai bine după aceea.
7. Muzica
Muzica are numeroase beneficii asupra minții și a stării noastre de spirit.
Un stil de muzică care ajută la diminuarea senzației de anxietate este muzica de relaxare.
Studiile arată că acest tip de muzică încetinește bătăile inimii și scade tensiunea arterială. În plus, induce o stare de liniște și calm.
8. Citirea sau ascultarea poveștilor
Pentru copii, poveștile reprezintă o formă de a cunoaște oameni și locuri noi. Le dezvoltă imaginația și le ia mintea de la stresul zilnic. În plus, ajută la dezvoltarea capacității de atenție și concentrare.
9. Gătitul
Da, unii copii se dovedesc a fi niște bucătari iscusiți. Totuși, aici nu este vorba despre calitățile lor de bucătari, ci despre o metodă de a săpa temporar de anxietate.
Lucrul cu mâinile ne ajută să nu ne mai simțim stresați. Să nu mai spunem de satisfacția care se simte atunci când ne bucurăm de roadele muncii.
10. Jocurile cu familia
Nu în ultimul rând, joaca este, poate, cea mai la îndemână formă de a evada din realitate, mai ales pentru copii.
Luați-vă măcar o seară pe săptămână în care să vă jucați niște jocuri împreună. E o activitate plăcută, distractivă și care vă unește familia.
Și da, cel mai important este că îl ajută pe copil să elimine gândurile anxioase.
Acestea au fost doar 10 exemple, însă există și altele. Observă ce-i face bine copilului tău și fă acele lucruri împreună cu el.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://rockyourhomeschool.net/activities-to-help-kids-with-anxiety/