Anxietatea este o afecțiune care se manifestă nu numai la adulți, ci și la copii. Este și cazul unui băiețel pe nume Zach care, la numai trei ani a manifestat primele semne ale anxietății ori de câte ori trebuia să plece de acasă. Mama lui, Jenny, era înspăimântată de episoadele care se tot repetau și de posibilitatea ca băiatul să îi moștenească afecțiunile.
Însăși mama lui Zack a avut prima experiență neplăcută, primul atac de panică la vârsta de șase ani. Femeia s-a confruntat cu anxietatea în copilărie, dar medicul de familie a catalogat-o ca fiind un copil ipohondru. Abia la vârsta de 22 de ani, Jenny a reușit să primească ajutorul de care avea atât de mare nevoie.
„Când trebuie să meargă afară, Zach țipă, urlă, dă din piciorușe”
Din păcate, istoria se repetă cu Zach, copilul ei în vârstă de 7 ani, care are aceleași simptome ca și mama lui în copilărie. Femeia se teme să nu fie ceva genetic și mărturisește că îi este foarte greu să-l privească cum își duce propriile bătălii, amintindu-și inevitabil de ale ei.
„Când eram mică mă simțeam atât de singură, iar acum văzându-l pe Zach așa mă tem că va crește experimentând aceleași sentimente ca și mine”, declară ea.
Jenny are acum 35 de ani, iar împreună cu fiul ei reprezintă exemple perfecte ale copilăriei afectate de afecțiuni psihice. În Marea Britanie, peste 1 milion de prescripții de antidepresive au fost atribuite numai în acest an adolescenților, cu o creștere de 11% față de ultimii ani.
Femeia mai are un copil o fetiță pe nume Zara, în vârstă de trei ani care în martie 2020 a început să preia din anxietatea frățiorul ei.
Tatăl copiilor pe nume Stephen, în vârstă de 46 de ani susține că: „Zach a fost dintotdeauna un copil foarte fericit, așa că la primele semne de anxietate am știut că este ceva în neregulă. Îmi spunea că nu se simte în siguranță afară și chiar se supăra atunci când îl scoteam la plimbare. Pandemia de covid 19 l-a afectat foarte mult, iar în timpul restricțiilor anxietatea lui s-a înrăutățit”.
Mama, originală din Rossendale își amintește cum atunci când fratele ei și cumnata ei veneau în vizită împreună cu copiii lor, Zach se ascundea sub masa din camera de zi și refuza să iasă cu toții afară în grădină. Dacă îl forțau să iasă afară țipa, urla și dădea din piciorușe.
„A devenit obsedat de electricitate. Nu se atingea de niciun întrerupător, fiind convins că se va electrocuta. De asemenea, se spăla excesiv de des pe mâini fiindu-i teamă că se va îmbolnăvi din cauza murdăriei de pe lucrurile pe care le atingea. Acest lucru a exacerbat anxietatea pe care copilul o simțea atunci când trebuia să plece de acasă”, punctează mama.
Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici
„Îmi doresc înapoi copilul meu fericit și aventuros”
Din păcate, povestea lui Jenny nu este singulară. Michelle, mamă a doi copii a fost martoră la transformarea fiului său în vârstă de 13 ani, Alfie, acesta devenind o umbră a ceea ce fusese în trecut.
Fiind elev de nota 10, Alfie începuse să aibă primele căderi încă din școala generală. Din această cauză nu a mai merge la școală de peste un an, iar mama lui susține că refuză să iasă din casă fără un hanorac sau o pălărie, dorind să se ascundă pe cât de mult posibil.
„Starea lui psihică s-a deteriorat atât de mult și nici nu vrea să vorbească despre ceea ce se întâmplă în suflețelul lui. Uneori îmi spune că îi este teamă sau își dorește să nu simtă ceea ce simte”, mărturisește femeia.
Din păcate, Michelle nu a găsit sprijinul de care băiatul ei are nevoie și simte că merge pe coji de ouă în preajma lui.
Referitor la cazul celor două mame, Marjorie Wallace, fondator al unei organizații dedicată sănătății psihice, susține că în ultimii trei ani au existat o epidemie de probleme psihice care a afectat în mare parte fetițele, dar și băieții.
„Una din trei fete suferă de depresie sau de anxietate. 15% din adolescenți vorbesc despre suicid. În doi ani de zile, în cazul tinerilor din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, tulburările nutriționale au crescut cu 42%. Unul din factorii importanți în ceea ce privește aceste probleme de natură psihică și dorința de a-și face singuri rău este social media”.
„Serviciile de Sănătate Mentală pentru Copii și Adolescenți sunt suprasolicitate, încât cadrele medicale abia pot face față noilor cazuri” susține Marjorie.
În cazul copiilor care ajung la medicul de familie sau la medicul pediatru susținând că suferă de depresie și anxietate sau atacuri de panică, de cele mai multe ori, primesc antidepresive.
De asemenea, sunt puși pe o listă de așteptare care poate dura luni, chiar și ani până vor fi văzuți de un psiholog. Sunt și cazuri în care copiii sunt trimiși acasă fără tratament și fără ajutor. Antidepresivele sunt prescrise din lipsa altor alternative.
Anxietatea la copil: simptome și tratament
Cartonașele cu monstruleți - modul mamei de a gestiona anxietatea fiului
Jenny este un exemplu foarte bun de adult care a suferit în copilărie de depresie și anxietate. După ce și-a reprimat aceste afecțiuni timp de mai bine de două decenii, i-au fost prescrise pastile antidepresive în 2017 și a primit terapie cognitiv comportamentală.
Aceasta încearcă să îi ajute și pe alții care suferă de asemenea afecțiuni să primească ajutorul de care au nevoie. În ceea ce privește comportamentul lui Zach, Jenny îl încurajează să vorbească despre propriile sentimente creând niște cartonașe cu monstruleți, care afișează diferite emoții pe o parte și diferite exerciții de respirație pe cealaltă parte.
Terapia îl ajută foarte mult pe fiul ei, schimbările fiind vizibile și progresul real. Mama susține că băiatul este îndrăgostit de acele cartonașe cu monstruleți și este convinsă că la fel ca și fiul ei, sunt mii de alți copii care nu primesc ajutor.
În anul 2021, Jenny și-a lansat propriul website care oferă sprijin pentru copii copiii care suferă de anxietate și depresie.
Cât despre Zach, el își dorește să se întoarcă la școală și să se comporte la fel ca și ceilalți copii.
Din păcate, în întreaga lume există această problemă a depresiei și anxietății care afectează din ce în ce mai multe persoane tinere.
La primele semne și simptome părinții ar trebui să caute ajutor specializat și să se adreseze cadrelor medicale competente.
Surse foto: facebook.com
Surse articol: thesun.co.uk