Au aflat că vor avea o fetiță cu grave probleme de sănătate
Emma și Andrew locuiesc în Belfast (Irlanda) și și-au dorit dintotdeauna să devină părinți. De aceea, în anul 2017, s-au hotărât să recurgă la fertilizarea in vitro. Procedura a avut succes, iar Emma a rămas însărcinată. Sarcina nu a fost lipsită de probleme, așa cum reiese și din materialul disponibil în „The Sun”: „Am avut o singură șansă, dar din fericire a dat rezultate. Începusem să am sângerări în sarcină și eram convinsă că o voi pierde, însă ecografiile au dovedit că fătul era încă viu și se dezvolta. Medicii ne-au spus că inima sa bătea cu putere și că nu era cazul să ne facem griji.”
La ecografia efectuată în săptămâna 20 de sarcină, viitorii părinți au aflat ceva care avea să le schimbe viața. Astfel, după ce medicii i-au anunțat că vor avea o fetiță, le-au zis că aceasta avea capul mai mare decât ar fi fost normal și, mai mult decât atât, că îi lipseau anumite porțiuni din creier.
Ulterior Emma și Andrew s-au dus la „Spitalul Belfast's Royal Victoria”, iar specialiștii de acolo le-au explicat că fiica lor avea hidrocefalie congenitală: acumulare excesivă de lichid cefalo-rahidian la nivelul creierului. De asemenea, li s-a spus că ecografiile arătau că fetiței îi lipseau porțiuni din creierul mic, responsabil, printre altele, cu postura, cu echilibrul, cu vorbirea și cu mișcările coordonate.
Emma a povestit ce a simțit în acele momente într-o intervenție pentru sursa citată: „Pe când ascultam toate acestea, simțeam că mă afundam într-o ceață densă. Mulțumesc Lui Dumnezeu că Andy era cu mine în acele clipe. Ni s-a spus că fetița noastră va avea dizabilități severe. Era posibil să nu meargă, să nu vorbească și nu poată vreodată să meargă la școală.”
Fetița a trecut prin momente de cumpănă încă din primele zile de viață
Myah s-a născut în februarie 2018, printr-o cezariană efectuată în săptămâna 35 a sarcinii. Din cauza hidrocefaliei, fetița urma să treacă printr-o intervenție chirurgicală imediat după naștere, așa cum reiese și din informațiile furnizate în sursa citată anterior: „Avea nevoie să i se monteze un șunt (un tub flexibil) pentru drenarea fluidului cefalo-rahidian...Asistenta i-a dat lui Andy un biberon ca să o hrănească. Însă brusc lucrurile au început să se înrăutățească. Fața lui Myah se crispase și se sufoca, în timp ce laptele ieșea pe gură și pe nas.”
Medicii i-au anunțat că fetița avea și o anomalie a esofagului: în loc să fie conectat cu stomacul, era prins în partea laterală a unuia dintre plămâni. Întrucât viața micuței era în pericol, s-a hotărât să se realizeze o intervenție chirurgicală pentru corectarea acestui defect, iar montarea șuntului a fost amânată.
Iată ce a relatat Emma despre perioada care a urmat: „În sfârșit, ni se dăduse voie să o vedem. Era foarte vulnerabilă, era înconjurată de numeroase dispozitive zgomotoase și în burtică avea un tub prin care era hrănită. De asemenea, era îngrijorător și că dimensiunile capului ei continuau să crească. Când l-am întrebat pe unul dintre specialiști despre șunt, mi s-a spus că deocamdată era prea slăbită pentru a trece printr-o nouă operație.”
Pentru că fluidul continua să se acumuleze excesiv la nivelul creierului, capul fetiței devenea tot mai mare. Într-o zi, pe când o vizita pe Myah la spital, mama a sesizat că bebelușul arăta precum un extraterestru: „Capul ei devenea din ce în ce mai mare. Într-o dimineață, când m-am aplecat deasupra incubatorului ei, am avut un șoc. Arăta precum extraterestrul de pe ambalajul gustării „Space Raider”. Eram îngrozită la gândul că putea suferi leziuni cerebrale.”
Myah a fost operată, i-a fost montat șuntul și a fost externată în martie 2018.
Copilul a suferit mai multe intervenții chirurgicale
Până la vârsta de 3 ani, Myah trecuse deja prin patru operații pe creier. La un moment dat, medicii le-au sugerat părinților să o interneze într-o unitate sanitară specială pentru bolnavii cu boli cronice progresive: un „hospice”. Inițial, părinții au fost furioși, așa cum reiese și din intervenția Emmei pentru „BBC”: „În acea perioadă, credeam că un hospice era doar pentru copiii cu boli în fază terminală și m-am gândit că situația era foarte gravă. Am avut nevoie de câteva săptămâni ca să putem discuta pe această temă și să putem lua o hotărâre.”
Starea fetiței s-a îmbunătățit treptat. Despre primele ei progrese, mama a vorbit tot pentru sursa citată anterior: „Myah este veselă, îi place Abba, cântă, se târăște pe canapea și m-a strigat pe nume- nu mi-a zis „mama”. A început să facă lucruri pe care nu credeam că le va putea face vreodată. Îi spunem „bebelușul bionic”. Știm că drumul este încă dificil și suntem pregătiți pentru ceea ce va urma...Ea este micul nostru superstar.”
Continuă să sfideze prognosticurile medicilor
Au urmat și alte intervenții chirurgicale, iar acum, la vârsta de 5 ani, Myah are 6 operații pe creier. Între timp, a reușit să se deplaseze cu ajutorul unui cadru special, iar de la vârsta de 3 ani a început să meargă la o grădiniță pentru copiii cu nevoi speciale.
Despre evoluția fiicei sale, Emma a vorbit pentru „The Sun”: „...este un adevărat miracol. A început să meargă la o grădiniță pentru copii cu nevoi speciale și îi place mult acolo. Este veselă, jucăușă și se deplasează cu un cadru. Face toate lucrurile de care medicii s-au îndoit că le va putea face vreodată. Încă de când s-a născut le-a sfidat prognosticurile...Îi place să fredoneze cântecele precum „Hickory Dickory Dock” și să vizioneze videoclipuri cu „Frozen” pe YouTube. Toată lumea o știe datorită zâmbetului ei molipsitor, este precum un joker, întotdeauna încearcă să ne facem să râdem...”
Luna trecută, mama a postat pe Facebook câteva imagini cu Myah după ce aceasta fusese la control la neurochirurg. De asemenea, Emma nu a uitat să vină și cu câteva detalii legate de perioada pe care fiica ei o petrecuse iar în „hospice”: „Fetița noastră este acum acasă și este odihnită după câteva zile minunate petrecute la hospice. Suntem foarte norocoși să avem parte de o asemenea oportunitate, atât pentru ea, cât și pentru noi.”
Surse foto: facebook.com/emma.morganlaverty.33/photos
Surse articol:
bbc.com, news.amomama.com, thesun.co.uk