Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

Mariana Voinea

Notele pe care copilul le ia la școală nu reflectă capacitatea lui cognitivă și nu sunt relevante pentru o viitoare carieră. Tu cum tratezi notele copilului tău? 

Orice copil care învață bine are și momente mai puțin bune la școală, când este prins pe picior greșit și ia o notă proastă sau pur și simplu nu înțelege lecția care i-a fost predată. Important este ca părintele să aibă încredere în potențialul copilului și să îi ofere sprijin educațional prin toate mijloacele.

Copiii preiau din sentimentele părinților și chiar din dezamăgirile acestora, iar acest lucru este în detrimentul lor pe termen lung.

Vă prezentăm povestea de viață a unei mame care a învățat să renunțe la ideea ca fetița ei să aducă acasă numai note mari.

Femeia își amintește și acum ziua din clasa a IV a când fetița ei a venit acasă cu prima notă de 8. Aceasta nu se încadra deloc în notele cu care își obișnuise mama. Fiind o elevă eminentă, primul 8 a venit ca un șoc pentru întreaga familie.

Obișnuită să aibă carnețelul plin numai cu note de 9 și 10, primul lucru pe care l-a făcut mama a fost să convoace un consiliu de familie. Scopul acestuia era ca părinții să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Din consiliul de familie nu a lipsit nici fetița. Răspunsurile ei la întrebările părinților legate de nota mică, a fost oarecum vag. Eleva nu a înțeles lecția predată de profesoară. În plus, nici nu o cunoștea prea bine și prefera mai degrabă cealaltă doamnă care ieșise la pensie cu puțin timp înainte.

Părinții au luat în calcul și faptul că telefonul, tableta sau televizorul îi puteau afecta performanțele școlare. S-au gândit și că era vorba doar de o simplă tranziție de la o profesoară la alta și nu aveau motive de îngrijorare.

Curând, s-a organizat o ședință cu părinții, la care a participat și noua profesoară. “Ne-am dat seama de cum ne-am așezat pe scaune, în jurul catedrei ticsită de hârtii și caiete, când doamna ne-a privit pe toți cu ochii obosiți și a recunoscut că acest semestru a reprezentat cea mai mare provocare a carierei sale.

A fost nevoită să schimbe nu numai școala, ci și localitatea în care preda. La vechea instituție de învățământ unde am fost profesoară, cerințele nu erau nici pe departe atât de riguroase ca aici. Iar acest lucru s-a reflectat clar în notele pe care elevii le aduceau acasă“, își amintesc părinții.

baiat tine test in mana la spate

Mama admite că a investit foarte mult în educația copilului ei. Încă din primii ani de viață, i-a cumpărat cărți, joculețe de matematică, puzzle-uri interesante, DVD-uri educative, programe online și tot ceea ce ea a considerat necesar pentru educație.

Notele bune pe care le lua eleva silitoare la școală reprezentau un motiv de bucurie pentru părinți. Micuța era recompensată cu mai mulți bănuți de buzunar, permisiunea de a petrece noaptea la o petrecerile în pijamale date de prietenele ei, precum și cadouri de Crăciun foarte generoase.

Test: Stii cât de dotat este copilul tău?

Cu toate acestea, părinții nu își dădeau seama că notele fetei le reflectau propriul succes și le hrăneau propriul ego, din această cauză, nota de 8 pe care o luase era considerat un eșec.

Acele momente petrecute în sala de clasă împreună cu profesoara au fost esențiale. M-am întrebat de ce am pus în toți anii aceștia atât de mult accent pe notele din carnetul fiicei mele? Cât de implicați ar trebui sau nu să fim noi ca părinți?“, recunoaște femeia.

Atitudinea părinților poate afecta notele copiilor lor și nu întotdeauna în mod pozitiv

Consilier parental de profesie, Brent Sweitzer își transpune opinia formată din anii de experiență profesională. “Copiii imediat simt anxietatea părinților în ceea ce privește performanțele lor școlare și o preiau.

Pe de altă parte, lipsa de implicare a părinților în educație poate împiedica formarea unor obiceiuri sănătoase care le vor fi de folos mai târziu în viață, micuților. Este vorba de copiii cu ADHD, dislexie sau alte probleme de învățare“, relatează expertul.

Soluția ne-o oferă tot domnul Sweitzer care insistă să lăsăm copiii să capete încredere în ei înșiși oferindu-le la rândul nostru încredere și respect. Cu alte cuvinte, părinții trebuie să își responsabilizeze copiii și să le permită să învețe din greșelile pe care le fac. Cel mai important, cei mici trebuie să învețe și să repare acele greșeli.

Cum abordăm situația școlară a copiilor noștri? Primul cel mai important lucru pe care părinții îl pot face este să îi întrebe ce părere au despre notele pe care le primesc și la ce materie nu se descurcă prea grozav și au nevoie de ajutor. Astfel, adulții află simplu care sunt punctele forte și punctele slabe ale copiilor la școală.

Nu lăsați ca propria anxietate asupra performanțelor școlare să vă afecteze relația cu copiii. Uneori, părinții intervin atât de mult în educația celor mici pentru că se identifică cu performanțele lor. Este foarte important să își amintească de discuțiile pe care le aveau ei înșiși cu părinții lor în anii de școală și să nu repete aceleași greșeli“, continuă specialistul.

Creați un mediu familial pozitiv cu așteptări realiste asupra performanțelor copiilor

Copiii înfloresc atunci când se simt în siguranță din punct de vedere emoțional și știu că adulții din viața lor au încredere în ei. Criticându-i, nu obținem decât contrariul. Pe de altă parte, rolul părintelui nu este acela de a sta cu mâinile în sân în timp ce copilul eșuează în educație și aduce numai note proaste“, ne sfătuiește Sweitzer.

Un alt lucru pe care părinții trebuie să îl înțeleagă este motivul pentru care cei mici au probleme la o anumită materie. Făcând o analogie școală – job, un șef bun va avea încredere în capacitățile angajatului, îl va asculta și îl va ajuta. Copiii au nevoie de același lucru, de sprijin.

Concentrați-vă asupra inteligenței emoționale, nu asupra notelor

femeie tine foaie in mana cearta fetita

Parcă toți părinții au băut apă din același pahar când vine vorba de evaluarea notelor. Notele la școală înseamnă totul. Acestea determină capacitatea intelectuală a copilului și sunt lămuritoare asupra timpului petrecut pe telefon sau bănuților primiți pentru pachețel.

Dacă ne concentrăm doar asupra notelor, vom pierde din vedere importanța inteligenței emoționale a celor mici. Conform unui studiu specializat, inteligența emoțională reprezintă procesul prin care oamenii înțeleg și gestionează emoțiile, sentimentele și își exprimă empatia unui pentru alții, atrăgând rezultate pozitive și menținând relații bune cu ceilalți.

Inteligența emoțională este mult mai importantă decât notele luate la școală“ susține Sweitzer. Educația formală primește foarte multă atenție, pe când inteligența emoțională nu este un domeniu de interes, și tocmai aceasta este cheia unei vieți satisfăcătoare.

Doctorul Marc Brackett, fondator al Centrului de Inteligență Emoțională Yale, susține că primii ani ai copilăriei reprezintă o perioadă critică atât pentru dezvoltarea creierului, pentru dezvoltarea limbajului, cât și pentru instalarea inteligenței emoționale.

Doctorul Brackett încurajează părinții să îi învețe pe cei mici cum se manifestă și cum se numesc anumite sentimente, identificându-le chiar cu instrumente senzoriale precum mingiuțe moi și borcane cu sclipici.Cheia pentru o viață împlinită o reprezintă calitatea relațiilor, nu valoarea câștigurilor sau educația.

Inteligenţa emoţională – ce este şi cum o impulsionează cursurile intensive de engleză

În altă ordine de idei, cărțile sunt instrumente foarte importante pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. În timp ce îi citești copilului povești, ar trebui să îi vorbești și despre sentimentele personajului principal sau a celorlalte personaje. Spune-i cum se simte personajul și de ce. Explică-le copiilor de la grădiniță până în clasa a cincea fiecare emoție în parte, insistând pe denumirea pe care o poartă.

Atunci când copiii cunosc sentimentele, iau cele mai bune decizii. Inteligența emoțională face referire și comportamentul din mediul online atât în termeni de siguranță, cât și de empatie față de ceilalți. Părinții ar trebui să își învețe copiii cum să fie responsabil în online, să evite riscurile și păcălelile.

„Ecranele nu sunt periculoase, ci faptul că îi expun pe cei mici unor riscuri imense pentru sănătatea lor fizică și mentală“

Cercetătorul social Johnathan McKee scrie în cartea redactată de el Parenting Generation Screen: Guiding Your Kids to Be Wise in a Digital World (Părinții generației în fața ecranului: Îndrumați copiii să fie inteligenți în lumea digitală): “nu ecranele sunt periculoase, ci faptul că îi expun pe cei mici unor riscuri imense pentru sănătatea lor fizică și mentală“.

Am putea crede că dacă limităm sau excludem timpul petrecut în fața ecranului, eliminăm și riscurile. Aceste soluții nu sunt foarte utile. McKee ne încurajează să educăm copiii astfel încât să se ferească de predatorii online, de bullying, să nu posteze pe rețelele sociale lucruri neadecvate și să petreacă în mediul virtual timp de calitate, prioritizând temele și somnul.

Specialistul îndeamnă părinții să discute cu copiii lor, să pună la punct numărul de ore petrecute în mediul online, controlul parental și alte reguli care vizează siguranța lor.

Educația financiară este foarte importantă pentru copii. Învățați copiii să mânuiască banii

Punând mare accent pe note, abilitățile emoționale, dar și cele financiare și cunoașterea banilor este adesea trecută cu vederea.

Cei mai mulți elevi își petrec ani rezolvând probleme de matematică atât de complicate pe băncile școlii, iar atunci când sunt puși în fața unei probleme reale de matematică la supermarket, nu știu să o rezolve. Cunoașterea valorii banilor încă de la grădiniță va ajuta copiii în viitor.

În general, micuții care provin din familii foarte bogate cunosc foarte puține lucruri despre gestionarea banilor. Conform studiilor recente, copiii nu reușesc să ia decizii financiare adecvate vârstei lor și benefice propriilor interese.

Este important ca atunci când elevii ies de pe băncile școlii și intră în viața reală, în care trebuie să plătească facturi, să-și gestioneze cheltuielile și câștigurile, să existe un echilibru al cunoștințelor financiare.

Dacă părinții pun accent doar pe notele pe care le primesc copiii la școală și nu îi învață cum să strângă bani, cum să-i cheltuie, ce reprezintă un credit sau cum să restituie banii, atunci le va fi foarte greu să facă față provocărilor vieții.

Educația financiară a copilului: sfaturi de la psiholog

Este ideal ca alocația să fie pusă într-un fond de rezervă sau într-un cont bancar, astfel copiii să învețe mai bine gestionarea banilor în mod digital. Viitorii noștri adulți vor pleca la drum cu abilități financiare mult peste medie și vor deveni adulți de succes.

Protagonista noastră ne oferă și o concluzie spunând că odată ce fetița ei s-a acomodat cu noua profesoară, notele au crescut din nou. Mama s-a concentrat totuși pe dezvoltarea inteligenței emoționale a fiicei sale și pe îmbunătățirea altor obiective din viața acesteia, nu doar pe note.

Dacă nu permitem copiilor să se împiedice din când în când, să greșească și să învețe din greșelile pe care le fac și proiectăm așteptări nerealiste asupra educației, atunci cu siguranță dezamăgirile vor fi de ambele părți ale baricadei. Notele nu reflectă nici intelgența, nici gradul de pregătire al elevului, și nici nu îi va folosi în anii maturității atunci când va trebui să înfrunte adevăratele probleme.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: goodhousekeeping.com

Articolul urmator
Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia
Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu m-a surprins într-un moment cu totul neașteptat. Așa am înțeles că l-am crescut bine
    Copilul meu m-a surprins într-un moment cu totul neașteptat. Așa am înțeles că l-am crescut bine

    Duminică a fost o zi grea pentru mine. M-am trezit extrem de anxioasă. Nu știu sigur ce a declanșat-o, dar am ajuns să mă îngrijorez toată ziua cu privire la lucruri: știri,...

    Theo Rose a devenit mămică și lumea i s-a schimbat radical! "Am înțeles și noi cum se simte bucuria asta de părinți...”
    Theo Rose a devenit mămică și lumea i s-a schimbat radical! "Am înțeles și noi cum se simte bucuria asta de părinți...”

    Theo Rose este cântăreață, face parte dintre jurații de la „Vocea României” și joacă într-un serial difuzat de unul dintre cele mai cunoscute posturi de...

    Ma simțeam invincibilă. Dar când fiul meu s-a născut fără viață, totul s-a schimbat
    Ma simțeam invincibilă. Dar când fiul meu s-a născut fără viață, totul s-a schimbat

    Nașterea unui copil fără viață reprezintă una dintre cele mai nefericite experiențe prin care poate trece o mamă. O astfel de experiență a trăit și Jennifer, o femeie din SUA,...

    Am crezut că părinții mei sunt decedați timp de 38 de ani. Apoi am primit un email care mi-a schimbat viața
    Am crezut că părinții mei sunt decedați timp de 38 de ani. Apoi am primit un email care mi-a schimbat viața

    Chiar dacă un copil adoptat află încă din copilărie că părinții biologici au murit, nu este exclus ca, la un moment dat, să descopere că unul dintre părinți este în...

    O mamă i-a făcut un test ADN copilului pentru că nu semăna cu ea. Rezultatul i-a schimbat radical viața
    O mamă i-a făcut un test ADN copilului pentru că nu semăna cu ea. Rezultatul i-a schimbat radical viața

    Bucuria de a deveni mamă este atât de intensă, încât nimic altceva nu mai contează, tot ce este mai important ține de copilul tău. Să îl vezi crescând...

    Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei
    Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei

    Să îți vezi copilul desprinzându-te de tine nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât ar urma o perioadă de tăcere între voi. Iar dacă ai fi în...

    Credeam că o să fiu genul de mamă care o să controleze totul în viața copilului. Acum mă interesează doar să fie fericită
    Credeam că o să fiu genul de mamă care o să controleze totul în viața copilului. Acum mă interesează doar să fie fericită

    Când încă își poartă copilul în pântece, mama își imaginează cum va aborda parentingul, ce fel de părinte va fi. Doar că realitatea creșterii unui...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    © 2024 Qbebe