Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

Mariana Voinea

Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze importanța prieteniei și caută amici cu aceleași interese pentru a se juca împreună. Este foarte important să nu îi îngrădești dreptul de a avea prieteni, dar atunci când simți că sunt toxici sau îi impun anumite comportamente, va trebui să iei măsuri. Iată ce trebuie să faci! 

Atunci când copilul este în relația de prietenie nepotrivită cu siguranță îți vei da imediat seama. Cum? Ei bine, în calitate de părinte, tu îl cunoști cel mai bine și tot tu ești singurul care poate face diferența între o prietenie adevărată și una toxică. Chiar și fără a-i cunoaște prietenii fizic, îți poți da seama că ceva s-a schimbat la copilul tău, ceea ce înseamnă că trebuie să iei măsuri.

Legăturile toxice atrag de regulă o stimă de sine scăzută, interiorizare, copilul va deveni mai secretos iar tu imediat îi vei repera aceste schimbări. Uite cum identifici semnalele de alarmă și să cum îți ajuți piticul să discearnă binele de rău.

1. Copilul face o obsesie din a-și mulțumi grupul de prieteni

Un prim semn de luat în serios este atunci când copilul dorește să fie pe placul noilor amici prin orice mijloace. Deși îți vine greu să crezi, se va strădui să se integreze într-un anumit grup, iar această strădanie poate merge departe. Cât de departe, te întrebi? Sunt șanse mari să recurgă și la situații care nu îl vor pune într o lumină bună.

Copilul tău cuminte și pozitiv se poate transforma într-un rebel neastâmpărat, doar pentru ca prietenii noi să îl accepte. 

Când Dumnezeu îți dă un copil obraznic, tu fă din el un adult de succes

2. Copilul dă semne de stimă de sine scăzută

Cavalerul tău dârz de până acum sau domnișoara ta care se credea cea mai frumoasă prințesă din lume dintr-o dată a devenit apatic sau apatică. În plus, nu mai este mulțumit sau mulțumită de sine și nu îți mai spune ce îl/o preocupă.

Acestea sunt semne care trebuie să îți dea de gândit. Unii copii îi critică atât de mult pe alții, încât le știrbesc cu totul personalitatea și trăsături de caracter, lăsând în urmă un copil care nu mai are propriile interese și stimă de sine.

3. Certuri dese între copilul tău și prietenii săi

Ca și părinte, îți poți da seama că o persoană care caută ceartă și dramă din orice mic incident, este toxică. În momentul în care copilul îți spune că se ceartă foarte des cu anumiți prieteni, trebuie să-ți dea de gândit.

Certurile dese îl poate afecta din punct de vedere emoțional, cel mic poate deveni la rândul lui agresiv sau extrem de sensibil. Discuțiile în contradictoriu sunt normale între copii, dar dacă se repetă des și auzi aceleași nume, trebuie să-ți dea puțin de gândit. 

4. Gelozie și competiție

Copilul tău a câștigat un premiu, sau poate a avut rezultate foarte bune la învățătură. Un amic adevărat va fi nespus de bucuros pentru el/ea! Dacă intervine totuși gelozia din partea grupului de joacă, cu siguranță al tău junior nu se află într-o legătură sănătoasă.

Nu ai nevoie de al șaptelea simț pentru a-ți da seama că gelozia și competiția fac parte din natura umană, dar atunci când acestea sunt exacerbate, iar copilul are de suferit, intuiția ta de părinte se dovedește a fi încă o dată foarte bună.

copii care deseneaza cu creta pe asfalt

5. Copilul se izolează frecvent de alte persoane și de restul lumii

Observi din ce în ce mai des că cel mic manifestă tendințe de izolare? Preferă să fie mai mult singur sau se retrage pe ascuns când nimeni nu este atent? Ei bine, poți "da vina" pe prietenii săi. De ce? Pentru că poți avea de-a face cu o relație toxică de posesivitate.

Se întâmplă adesea ca anumiți juniori să dezvolte o personalitate și un comportament posesiv. Asta se traduce prin tendința lor de a nu le permite altor prieteni să aibă relații amicale cu alte persoane sau să mai vorbească cu părinții despre unele chestiuni care îi preocupă. Dacă simți că relația ta cu cel/cea mică s-a răcit, este timpul să acționezi.

6. Comportamentul copilului tău este complet schimbat

Uneori, o prietenie toxică poate afecta atât de mult un caracter inocent în formare, încât îl poate schimba radical. Dacă până acum nu te-ai confruntat cu tantumuri, porniri violente sau cuvinte nepotrivite, așteaptă-te la orice! Un copil toxic poate schimba radical un copil bun.

Vei observa schimbări de pe o zi pe alta și vei simți că îți este din ce în ce mai greu să faci față noilor provocări din viața copilului tău.

Probleme de comportament la copii

7. Cel mai bun prieten se joacă cu mintea sa

Este foarte interesant cum un copil care nu a atins vârsta legală a maturității poate fi maestru în șantajul emoțional! Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că cei mici sunt de-o inteligență pe care noi, adulții, nu o înțelegem la adevărata capacitate, astfel că unii copii pot manipula într-un mod atât de subtil, încât doar un părinte intuitiv și foarte atent își poate da seama.

Intuiția ta își va face simțită prezența în momentul în care copilul tău își va pune la îndoială propriile sentimente sau experiențe. Îți spune brusc că desertul preferat nu mai este înghețata? Atunci poate ar trebui să descoperi ce preferințe au noii amici. 

fete care isi soptesc la ureche

8. Rebeliunea - un semnal de îngrijorare

Începând cu vârsta pubertății, orice copil devine un pic rebel. Putem spune că aceasta este etapa cu adevărat dificilă, când apar cele mai multe diferențe de opinie între părinți și copii. Ce se întâmplă mai exact? În ochii copilului, părinții devin cicălitori și apelează la sprijinul și înțelegerea prietenilor.

Copilul rebel găsește alinare în compania relațiilor toxice, care nu-l sfătuiesc să-și revizuiască atitudinea în raport cu tine, mama sau tata, ci îi încurajează comportamentul sfidător. 

Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

Și totuși, ce este de făcut? 

Îți dai seama că mezinul familiei bifează destul de multe din semnele de mai sus? Atunci este momentul să-l inviți la o discuție. De asemenea, este absolut necesar să-i cunoști noul grup de prietenii; cu siguranță vei avea un moment de click și vei ști dacă aceștia sunt potriviți sau nu pentru copilul tău.

Sunt șanse foarte mari să te lovești de un refuz, nu-i nimic! Important este să nu renunți. Fă tot posibilul să-ți păstrezi calmul, încearcă prin orice metode să-ți convingi copilul să te includă în noua lui/ei viață și nu-ți pierde speranța: copilul tău bun este încă acolo, în ciuda replicilor acide sau a afișelor cu "NU AI VOIE ÎN CAMERA MEA" de pe ușa de la dormitor. 

Un părinte simte mai mult decât vede și de aceea îi vei putea oferi copilului tău cele mai bune sfaturi și îndrumări care îl vor ajuta în viață.

Surse foto: pexels.com pexels.com pexels.com

Surse articol: cafemom.com 

Articolul urmator
Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Cele mai puternice fete au tați toxici
    Cele mai puternice fete au tați toxici

    Când ai un tată toxic, înveți de la o vârstă fragedă că nu trebuie să te bazezi niciodată pe un bărbat pentru a-ți aduce liniște, stabilitate și fericire!

    Sunt o mamă sexy, prietenii fiului meu sunt toți îndrăgostiți de mine, dar nu mă voi opri din a mă îmbrăca provocator
    Sunt o mamă sexy, prietenii fiului meu sunt toți îndrăgostiți de mine, dar nu mă voi opri din a mă îmbrăca provocator

    O mămică de peste granițe recunoaște, cu nonșalanță că toți colegii de școală ai fiului ei sunt îndrăgostiți de ea, pentru că arată bine și se îmbracă foarte...

    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?
    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?

    Nu este neobișnuit ca într-o familie, dintre toți frații, unul să fie „favoritul” părinților, cel care aduce note mari, este ascultător, nu îi supără și...

    De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie
    De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie

    Îți poți da seama că ai în preajma ta o persoană toxică dacă aceasta este dificilă și te face să suferi pe mai multe planuri. Astfel, o asemenea persoană îți...

    4 semne zodiacale care sunt pregătite să își întâlnească sufletul pereche
    4 semne zodiacale care sunt pregătite să își întâlnească sufletul pereche

    Nu există un moment potrivit pentru a întâlni sufletul pereche. Această întâlnire de destin vine pe neașteptate și are un impact major în viața noastră....

    Sunt o mamă oribilă pentru că nu i-am lăsat pe prietenii băiatului meu să îi aducă cadouri de ziua lui?
    Sunt o mamă oribilă pentru că nu i-am lăsat pe prietenii băiatului meu să îi aducă cadouri de ziua lui?

    S-ar putea să crezi că ziua de naștere a unui copil este un prilej pentru ca acesta să fie răsfățat și să primească cadouri de la familie și prieteni - dar nu este cazul acestei...

    © 2025 Qbebe