Un ficat bolnav la copii este un motiv de îngrijorare pentru părinți. Ficatul este un organ foarte important al organismului nostru, iar bolile care îl afectează de regulă sunt silențioase, până când devin foarte grave. Este necesar ca, în calitate de părinți să știm care sunt principalele simptome ale unui ficat bolnav și care sunt metodele de prevenire împotriva afecțiunilor acestui organ cu un rol important în buna funcționare a organismului.
Ficatul sănătos asigură o digestie bunăb un sistem imunitar normal și eliminarea corectă a toxinelorb iar un ficat bolnav va determina în general o stare proastă care afectează calitatea vieții și conduce la unele afecțiuni careb în stadiul avansatb pot deveni fatale.
Simptome comune ale manifestării unei afecțiuni la nivelul ficatului la copii
Diagnosticarea unei afecțiuni la nivelul ficatului în cazul copiilor de către un medic specialist se face în baza simptomelor pacientului și examenului fizic. Există posibilitatea ca medicul se recomandă o biopsieb teste care arată funcționarea ficatuluib o ecografieb un CT sau chiar un RMNb atunci când situația o cere.
Practic, principalele simptome care trebuie să dea de gândit părinților că este ceva în neregulă cu ficatul copilului sunt icterul (care reprezintă îngălbenirea pielii și a ochilor și care nu apare în primele zile de viață, ci ulterior, atunci când copilul este mai mare). Apoi vorbim despre colestaza, o afecțiune care determină încetinirea fluxului de bilă din ficat către duoden, dar și mărirea ficatului și ascita, o acumulare de lichid în cavitatea abdominală. Simptomele mai grave includ encefalopatia hepatică, insuficiența hepatică, sângerarea anormală, mâncărimile severe sau oboseala.
În cazul în care copilul manifestă icter, atunci trebuie să fiți foarte atenți la colorarea în galben a pielii și a albului ochilor, dar și la culoarea închisă a urinei din cauza bilirubinei excretate prin rinichi. Pe de altă parte, ficatul mărit este un indicator al bolii hepatice, dar de obicei nu există simptome asociate cu acesta, ci doar un ușor disconfort abdominal sau senzația de plinătate după masă.
Un simptom mai grav, varicele esofagiene, venele dilatate la nivelul esofagului, apar ca urmare a cirozei hepatice și reprezintă un simptom alarmant manifestat prin vărsături cu sânge, scaune negre sau dificultăți la înghițire ori senzație de sufocare. Encefalopatia hepatică reprezintă deteriorarea funcției creierului și a sistemului nervos datorate acumulării de substanțe toxice în sânge care în mod normal ar trebui eliminate de ficat.
Nu în ultimul, rând hipertensiunea portală este o afecțiune caracterizată prin creșterea presiunii sângelui la nivelul sistemului circulator venos portal, ce transportă sângele de la organele abdominale către ficat. Această afecțiune severă este responsabilă pentru ciroza hepatică și poate să nu prezinte semne evidente în fazele incipiente, făcând dificilă diagnosticarea timpurie a bolii. Dar pe măsură ce boală a progresează, simptomele devin tot mai clare, variind de la stare de oboseală și slăbiciune generală, până la pierderea în greutate, febra sau durerile abdominale difuze.
Cauzele durerii abdominale sau de stomac la copii
Ficatul gras la copii
Steatoza hepatică așa cum este denumit ficatul gras în termeni medicali, apare în momentul în care există o acumulare excesivă de grăsimi în ficat, depozitele iritând organul și provocând cicatrici care pot duce la probleme de sănătate foarte grave. Ficatul gras apare în momentul în care copiii au un exces de grăsime în acest organ, însă nu există inflamații sau leziuni. De obicei steatoza hepatică nu provoacă leziuni hepatice sau alte complicații.
Din punct de vedere al cauzelor apariției ficatului gras la copii, există mai mulți factori genetici, printre care menționăm rezistența la insulină, acumularea de grăsime în ficat, iar factorii de risc sunt majori. Boala ficatului gras este strâns legată de hipertensiunea arterială, diabet, colesterolul ridicat, iar istoricul în familie poate fi un factor de risc pentru un copil să dezvolte boala hepatică grasă non-alcoolică.
Din păcate, un copil cu ficat gras nu prezintă simptome, doar oboseală, greață, constipație, pierderea poftei de mâncare sau disconfort în partea de sus a abdomenului. Afecțiunea poate fi identificată în urma unor analize, testelor de sânge sau în urma unui control de rutină. Dacă nu este tratată, boala este foarte periculoasă pentru că se poate transforma în ciroză sau cancer la ficat.
Dieta mediteraneană este ideală pentru toate vârstele și implicit pentru copii, fiind caracterizată de un consum mare de legume, fructe, cereale și cantități foarte mici de carne, pește, ouă, ulei de măsline pentru tratarea și prevenirea ficatului gras.
În cazul în care copilul prezintă unul sau mai mult din aceste simptome, este bine să vă adresați medicul specialist pentru a identifica cauza lor exactă și pentru a lua măsurile necesare în vederea găsirii unui tratament eficient.
Surse foto: pixabay.com, unsplash.com, unsplash.com, pexels.com
Surse articol: stlouischildrens.org, choc.org, doc.ro