Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

Mariana Voinea

Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

Stresul este o problemă cu care se confruntă atât adulții, cât și copiii în societatea modernă actuală. Numai că la copii se pare că stresul are un impact mult mai mare.

Studiile recente arată că aproximativ 40 de milioane de adulți din Statele Unite ale Americii suferă de anxietate, iar stresul este motivul care stă la baza acestor probleme. Deși corpul uman este conceput pentru a face față unui anumit nivel de stres, există efecte adverse pe termen lung asupra sănătății mentale și fizice dacă stresul este prea puternic și durează prea mult timp.

Din păcate, stresul poate avea același impact asupra copiilor, chiar dacă părinții nu realizează acest lucru. De fapt, micuții care trec prin diferite experiențe care le provoacă stres sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta sindromul de stres toxic.

Acesta este un răspuns la stres pe care organismul nu poate pur și simplu să îl oprească. Ce pot face adulții pentru a ajuta la prevenirea, la identificarea și tratarea sindromului de stres toxic la copii?

Ce este stresul toxic?

Este o diferență foarte mare între stresul pozitiv, stresul tolerabil și stresul toxic. În primul rând, cuvântul stres are o conotație negativă din punct de vedere lingvistic, de aceea este important să ne amintim că există tipuri pozitive de stres care cresc energia, motivația și concentrarea, dar și tipuri negative.

fetita bruneta cu codite plange

Odată ce factorul de stres este îndepărtat, răspunsul la situații stresante al organismului scade. Corpul este antrenat să lucreze în același ritm, chiar și atunci când factorul de stres este negativ, doar intră în categoria stresului tolerabil.

Spre exemplu, un os rupt, o leziune dureroasă determină corpul să intre într-un răspuns de „luptă sau fugi”, eliberând hormonii de stres, cortizol, epinefrină și alții ca răspuns temporar la această situație. Mai târziu, totul revine la normal.

Da, copiii pot fi stresați. Ce trebuie să faci tu, ca părinte

Ce se întâmplă cu un copil care suflă de suferă de stres toxic?

În cazul stresului toxic, organismul nu se poate recupera de la factorul de stres din cauza lipsei de sprijin din partea unui îngrijitor sau unui părinte și adesea pentru că stresul este de natură cronică. Vorbim aici de abuz, sărăcie și alte probleme toxice, situații stresante.

Conform specialistului Katherine M. Hertlein: „de-a lungul timpului, stresul toxic poate provoca leziuni creierului copilului, corpului acestuia și poate duce la probleme de sănătate pe tot parcursul vieții.

Efectele dăunătoare includ incapacitatea de a fi atenți, de a se concentra, schimbări de dispoziție și în sentimentele copilului, probleme cardiace, probleme de imunitate și legate de hormoni și dezvoltare, îndeosebi în momentul pubertății”, declară ea.

10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

Ce pot face părinții în cazul copiilor care suferă de stres toxic?

Indiferent de tipul de stres, copiii au nevoie de sprijin din partea celor mai importante persoane din viața lor. Părinții trebuie să îi ajute să înțeleagă și să facă față reacțiilor corpului.

fata certata de o femeie suparata pune capul pe masa

Așadar, fie că vorbim despre o explozie de emoții incontrolabilă sau despre o reacție nefavorabilă la ceva mai grav, părinții trebuie să își ajute copiii să se calmeze și să le explice ce se întâmplă în interiorul corpului și minții lor pentru a face față sindromului de stres toxic.

Desigur, nu este posibil întotdeauna să scape de stres, mai atunci mai ales atunci când vine sub forma unor situații care scapă de sub control, cum ar fi deficitul de alimente sau sărăcia.

Unele studii chiar relevă fac faptul că micuții cu un IQ mai mare, un temperament mai domol, o stimă de sine crescutp, un sentiment realist de control al situației, empatie și abilități sociale de rezolvare a problemelor, sunt mai puțin expuși riscullui de a dezvolta stres toxic.

De asemenea, se recomandă folosirea terapiei în ceea ce privește interacțiunea părinte-copil, a psihoterapiei și a terapiei cognitiv comportamentale pentru copiii care prezintă semne de stres toxic.

Părinții trebuie să le ofere în mod constant copiilor un sentiment de siguranță, să se asigure că micuții consumă mâncare bună, fac exerciții și și gestionează mai bine stresul grație rutinei de somn bine puse la punct și igienei impecabile.

Până la urmă, stresul este o parte din viața noastră la care toată lumea este expusă, inclusiv copiiii. Sarcina noastră ca părinți este să ne educăm copiii să își protejeze corpul de stresul dăunător și excesiv, să dezvolte abilități eficiente de gestionare a stresului și să dezvolte un stil de viață sănătos și pozitiv în măsura posibilităților.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.com

Surse articol: scarymommy.com

Articolul urmator
Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?
Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

    Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii
    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

    Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți...

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    Semne că ești un părinte toxic
    Semne că ești un părinte toxic

    Ești sau nu un părinte toxic? Faptul că ridici vocea la copilul tău când face o greșeală te transformă într-un factor generator de traume la maturitate? Care este...

    Cum afectează stresul fiecare zodie
    Cum afectează stresul fiecare zodie

    Oricare dintre noi se confruntă la un moment dat cu stresul, fie că este vorba despre viața personală, fie că este vorba despre cea profesională. Întrucât avem...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi
    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi

    Corpul uman reprezintă o rețea de sisteme, adică de grupuri de organe care lucrează împreună pentru a-i asigura funcționarea normală. Printre aceste sisteme se află unul...

    Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie
    Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie

    Curajosul familiei! Un băiețel de doar 2 ani, din Texas, și-a salvat familia de la moarte, în timpul unui incendiu. „Mami, e foarte cald! E cald, mami!”, a țipat cel...

    © 2025 Qbebe