Îmbunătățește-i coordonarea mână-ochi
Coordonarea mână-ochi este una dintre bazele deprinderii scrisului de mână. Această abilitate ajută copilul să traseze forme și litere, dar și să coloreze în anumite spații sau să scrie numai în spațiile special desemnate acestui scop.
Printre activitățile în care îți poți implica preșcolarul acasă pentru a-l stimula să se familiarizeze cu scrisul de mână se numără:
Prinsul baloanelor de săpun
Este o activitate fascinantă și pentru copiii aflați în primii 3 ani de viață. Tot ce ai de făcut este să te asiguri că au la dispoziție baloane de diverse dimensiuni, după care să alerge în voie ca să le prindă.
Jocul cu o minge pusă într-o plasă
Procedând așa, îi permiți copilului să lovească, să împingă și să prindă o minge fără a fi mereu copleșit de frustrări când aceasta îi scapă.
Primele „lecții” de cusut
Poți să pregătești un șablon de carton pe care să-l perforezi, iar prin găurile respective copilul să introducă ață, șireturi sau fire de lână.
Implică-l în activități care îmbunătățesc percepția vizuală
Activități pentru discriminarea vizuală
- „Observă intrusul”: fie că este vorba despre un grup de obiecte, fie că este vorba despre un grup de litere, copilul trebuie să observe ce este total diferit de grupul respectiv, ce nu se potrivește;
- Sortarea pe categorii: pentru copiii mai mici se poate începe cu o singură categorie, cum ar fi culoarea de exemplu. După aceea, poți să adaugi mai multe categorii, ca de exemplu formă și culoare, dimensiune etc.;
- Formarea de perechi: de pildă, îl poți ruga pe copil să găsească perechile de șosete sau să sorteze cartonașe care formează perechi.
Activități pentru dezvoltarea memoriei vizuale
O bună memorie vizuală ușurează efortul copilului de a se obișnui cu literele și astfel îi va fi mai la îndemână să se obișnuiască și cu scrisul de mână.
O activitate utilă pentru îmbunătățirea memoriei vizuale se poate realiza urmând și instrucțiunile de mai jos:
- Fără să fii văzută de copil, pune mai multe obiecte pe o tavă;
- Acoperă tava cu un prosop sau cu o bucată de material textil;
- Lasă copilul să privească obiectele de pe tavă pentru 5-10 secunde;
- Acoperă iar tava și roagă-l să-ți spună obiectele care se află pe ea.
Pentru un copil mai măricel, după ce îl lași să vadă obiectele de pe tavă, ia unul sau două și după aceea roagă-l să spună care sunt cele rămase.
Activități care vizează recunoașterea literelor/obiectelor când sunt prezentate în context diferit
- Sortați anumite obiecte din casă după formă;
- Găsiți obiectele de o anumită formă de pe o tăviță;
- Recunoașteți o literă, atât de mână, cât și de tipar, în contexte variate: într-o carte, într-un joc video, într-un puzzle etc.
Activități care vizează recunoașterea unui cuvânt sau a unui obiect când acestea sunt parțial acoperite
Implicându-l în asemenea activități copilul își dă seama că poate recunoaște o literă și dacă acestea nu se vede foarte clar sau în totalitate. Printre activitățile pe care i le poți propune se regăsesc:
- Acoperă parțial 2-3 jucării cu care copilul este familiarizat și roagă-l să le identifice;
- Ascunde parțial câteva forme de plastic/de lemn și vezi dacă micuțul le recunoaște corect;
- Pune pe o tăviță mai multe litere, pe care copilul le știe, acoperindu-le cu o cârpă: vezi pe care le recunoaște;
- Folosindu-te de un puzzle din lemn, acoperă parțial piesele și după aceea roagă-l pe copil să identifice piesele potrivite pentru fiecare spațiu.
Special pentru familiarizarea cu literele, îl poți implica pe copil și în activitatea din filmul de mai jos:
Stimulează-i motricitatea fină
- Gătiți împreună;
- Așezați tacâmurile pe masă;
- Roagă-l să decupeze diverse forme;
- Confecționați brățări/coliere homemade;
- Jucați-vă cu plastilina;
- Faceți diverse puzzle-uri;
- Desenați și colorați;
- Jucați-vă cu diferite forme;
- Construiți ajutându-vă de cuburi;
- Pregătiți o felicitare handmade pentru un prieten sau pentru bunici etc.
Antrenează-l în activități care să-l ajute să-și formeze abilitățile necesare pentru a percepe corect și pentru a reda literele
Una dintre cele mai utile activități este să exersați cât mai des trasarea și copierea formelor simple. Folosiți-vă de suprafețe diferite (o tablă, un perete, o ladă cu nisip etc.) și începeți cu cercurile, continând apoi cu pătratele, dreptunghiurile, triunghiurile și diagonalele.
În ceea ce privește familiarizarea cu literele de mână, cel mai bine este să-i trezești copilului interesul pentru ele oferindu-i diverse contexte în care să le poată reda, ca de exemplu:
- Ajutându-se de creioane de baie, în cadă;
- Utilizând spumă de ras, pe o tavă;
- Jucându-se afară, cu creta;
- Formând litere din frișcă, pe o prăjitură;
- Realizând contururi în nisip etc.
Odată ce un preșcolar devine tot mai familiarizat cu literele de mână, poți să-l stimulezi să-și îmbunătățească scrisul de mână propunându-i și această activitate: să scrieți o mică scrisoare bunicilor sau unui bun prieten. Pentru a-l încuraja și mai mult, oferă-i șansa de a se bucura, de exemplu, de carioci parfumate, de creioane cu sclipici, de stickere atractive etc.
Surse foto: pexels.com, youtube.com
Surse articol: ot-mom-learning-activities.com, raisingchildren.net.au, scholastic.com, todaysparent.com