Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba despre cea pentru propriile acțiuni, fie că este vorba despre cea pentru persoanele apropiate, pentru cele din afara casei sau pentru animalul de companie, responsabilitatea îl ajută pe copilul tău să evolueze, să dobândească empatie, să fie receptiv la ceea ce se întâmplă și capabil să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor. Din articolul de mai jos poți descoperi cum poți să procedezi, în fiecare zi, pentru a-l ajuta să devină, treptat, o persoană pe care cei din jur să se poată baza și în care să aibă încredere. 

Explică-i ce înseamnă responsabilitatea și fii un model pentru el

Începe prin a-i spune copilului tău că o responsabilitate este precum o promisiune sau un angajament: un lucru pe care trebuie să îl faci, pe care trebuie să-l consideri „misiunea” ta și de care depind și alte persoane. Spre exemplu, dacă te joci, este responsabilitatea ta să pui la loc jucăriile. Dacă ai un copil mai mare, i-ai putea spune: „După ce faci un sandviș, este responsabilitatea ta să speli și vasele.”

Întrucât știi că ești un model pentru copilul tău din toate punctele de vedere, gândește-te că de la tine învață ce înseamnă să fie responsabil. Din acest motiv, ai grijă să îi transmiți permanent următorul mesaj: pentru tine responsabilitatea este o valoare după care te ghidezi. De pildă, poți rosti în fața lui: „Responsabilitatea mea este să merg la serviciu, așa că și astăzi mă duc acolo.”

mama avand o discutie sincera cu fetita ei

În același timp, ca să te asiguri că îi oferi un model pozitiv, străduiește-te să îi arăți că ești responsabilă și atentă cu lucrurile tale. De exemplu, chiar dacă ești copleșită de treburi și obosită, ai grijă să nu îți lași la întâmplare cheile de la mașină sau pune pe un raft ori într-un dulap cărțile/revistele pe care nu te mai uiți. 

Implică-l în activități casnice

Cu ajutorul acestor activități nu numai că îți responsabilizezi copilul, dar îl ajuți și să-și îmbunătățească perseverența, să fie mai răbdător, mai atent la detalii, să-și dezvolte îndemânarea și stima de sine. Esențial este să îi explici foarte clar ce are de făcut, să-i arăți cum trebuie să procedeze și să ai grijă ca sarcinile pe care le are de îndeplinit să fie adecvate vârstei și stadiului dezvoltării sale. Astfel, un copil ce are în jur de 3-5 ani, poate fi implicat în treburi casnice precum:

  • Să-și strângă jucăriile de pe jos;
  • Să șteargă suprafețe mici cu ajutorul unui mop uscat;
  • Să te ajute să umpli mașina de spălat cu rufe;
  • Să te ajute să sortezi rufele pe culori;
  • Să clătească vase de plastic;
  • Să ude florile;
  • Să șteargă praful pe anumite suprafețe;
  • Să împerecheze șosete etc.

Pentru un copil mai măricel, de 6-9 ani, sunt potrivite și următoarele activități casnice:

  • Să facă ordine în camera sa;
  • Să pună cumpărăturile la locul lor;
  • Să șteargă mobila;
  • Să împăturească lucrurile;
  • Să își ajute unul dintre părinți să pregătească masa;
  • Să măture în curte;
  • Să golească coșurile de gunoi din casă în cel din bucătărie etc. 

fetita si baietel zambitori care sterg impreuna o masa din bucatarie

Învață-l să aibă grijă de o surioară sau de un frățior

Ca să te asiguri că îl pregătești pe copilul mai mare pentru lărgirea familiei cu un nou membru astfel încât să îl accepte mai ușor și să se adapteze noilor rutine din viața voastră, cel mai la îndemână este să recurgi la activitățile ludice. De altfel, la fel cum se întâmplă în cazul altor abilități, și cele care țin de îngrijirea unui bebeluș pot fi deprinse mai ușor, într-un mod agreabil, datorită jocului. De aceea, nu mai sta pe gânduri și antrenează-ți copilul în jocuri de rol cu ajutorul păpușilor interactive ce întruchipează bebeluși. Nu numai că așa îl responsabilizezi pentru a se implica și el în îngrijirea unui frățior sau a unei surioare, dar îl stimulezi și să-și dezvolte empatia, creativitatea și vocabularul. 

Poți începe prin a-l obișnui cu una dintre cele mai importante rutine din viața bebelușului: hrănirea. Păpușa Baby Annabell Zapf Creation seamănă mult cu un bebeluș adevărat, fiind dotată până și cu accesoriile care nu trebuie să-i lipsească unui copil aflat în primul an de viață: babețică, farfurioară, linguriță, cutiuță pentru mâncare. Păpușa deschide gurița cum i se ating buzele cu lingurița. Copilul știe când înghite hrana după un anumit sunet. Când se satură, nu mai deschide gurița, începe să plângă și spune: „Mmm!” 

Copilul tău va descoperi cu bucurie că drăgălașa Annabell poate să meargă la toaletă. Așa că poate să o așeze pe oliță și să o apese cu blândețe pe burtică. O să vadă că în oliță ajung două jetoane mici. 

Nu în ultimul rând, la fel ca un bebeluș real, după ce mănâncă are nevoie de odihnă. Odată ce o așează pe spate în pătuțul ei, copilul poate să o alinte și să-i cânte ca să o ajute să adoarmă. Păpușica este ascultătoare, așa că o să închidă ochii. Jucându-se astfel, nu ar trebui să te mire că o să fie dornic să te ajute să îi adormi frățiorul sau surioara!

Papusa Baby Annabell Zapf Creation

papusi BABY born Zapf CreationSă asiguri starea de bine a unui bebeluș este un demers ce necesită multă dragoste și atenție. Copilul tău o să devină mai priceput în a-i oferi toate acestea mezinului familiei după ce o să se joace și cu păpușile BABY born cu suzetă magică de la Zapf Creation. Băieței sau fetițe, uimesc din prima clipă prin această însușire: când sunt puși în pat și se rotește suzeta, închid ochișorii cât ai bate din palme. Suzeta se poate roti stânga-dreapta, iar ochișorii se închid și se deschid, în funcție de cum se dorește. Chiar și când sunt așezați în pătuț fără suzetă pot închide ochii automat. 

În afară de faptul că dorm ca niște îngerași, păpușile pot să mănânce terci și să bea apă din sticluța lor. Apoi își fac nevoile în scutec ori la oliță. 

Jucându-se cu păpușile realiste BABY born copilul poate să exerseze îmbrăcarea și dezbrăcarea unui bebeluș, cu atât mai mult cu cât membrele și capul păpușilor sunt deosebit de mobile. De asemenea, ele au body-uri și pălării. În setul din care fac parte sunt incluse olița, scutecul, farfuria cu lingură, o suzetă magică, un certificat de naștere, o sticlă, o porție de terci, dar și o brățară a prieteniei. În plus, copilul are ocazia să-și calmeze păpușa, să o aline, în condițiile în care aceasta are și lacrimi. 

Vrei să ai un ajutor de nădejde când te pregătești să pleci de acasă cu bebelușul și te simți copleșită de treburi? În acest caz, învață-ți copilul să te ajute să fixezi corect scoica pentru ca bebe să poată dormi în voie, să poată admira împrejurimile sau să fie în deplină siguranță în mașină. Să realizezi un asemenea demers nu este dificil pentru că îi poți dărui jucăria BABY born- Scoica de la Zapf Creation. Aceasta este foarte simplu de transportat datorită mânerului în formă de Z care, atunci când este pliat, transformă scoica într-un scăunel ce ajută păpușa să descopere lumea. După ce se termină plimbarea, păpușica este în siguranță pe parcursul drumului cu mașina întrucât scoica este dotată cu centura de siguranță. Mai mult, bebelușul nu se plictisește pentru că o are la îndemână pe rățușca Berta. 

papusa BABY born Scoica Zapf Creation

Profită de diversitatea și de calitatea păpușilor și accesoriilor Zapf Creation pentru a-i dărui copilului tău experiențe minunate, care se transformă în amintiri prețioase și, mai mult decât atât, îl învață să devină mai responsabil și mai grijuliu față de cei din preajma sa. Jucăriile Zapf Creation sunt supuse testelor în cadrul centrelor de testare autorizate, respectând toate normele de siguranță reglementate. 

diverse papusi interactive Zapf Creation

Obișnuiește-l să fie responsabil de lucrurile sale

Copilul tău trebuie să știe că orice lucru are „casa” lui, chiar dacă aceasta nu este întotdeauna perfectă. Având grijă să îl pună acolo unde trebuie, nu îl poate pierde și se va bucura de el pentru mai mult timp. Prin urmare, înainte de a cumpăra ceva, întreabă-l dacă știe unde o să depoziteze obiectul respectiv. Dacă nu îți poate răspunde, învață-l să se gândească mai întâi dacă trebuie neapărat să-l cumpere sau nu. 

Altă măsură utilă pentru a-l determina pe copil să fie responsabil pentru lucrurile tale este să-l obișnuiești cu ideea de a pune la loc. Atenționează-l spunându-i „hai să strângem”, repetând acest demers până când se transformă într-o rutină. Este indicat să fixezi anumite intervale dintr-o zi sau zilele în care să vă ocupați de așa ceva. 

Nu uita că un copil este mai dispus să fie ordonat cu lucrurile sale dacă are unde să le depoziteze. Pune-i la dispoziție diverse cutii sau coșuri pentru depozitare, care să fie ușor de manipulat și să nu ocupe mult spațiu. 

Încurajează-l să se implice în îngrijirea animalului de companie

Obișnuindu-se să aibă grijă de animalul de companie, copilul învață să fie mai responsabil și mai empatic. Pentru a-l stimula să se implice în acest demers, ține cont și de sfaturile de mai jos:

  • Nu îi da prea multe sarcini în același timp: stabilește una sau două, cum ar fi, de exemplu, să umple vasul din care animăluțul bea apă, să-l hrănească sau să-l plimbe. Dă-i instrucțiuni clare legate de ceea ce are de făcut;
  • Încearcă să stabilești un program: spune-i copilului când trebuie să îndeplinească fiecare sarcină. Spre exemplu, ar fi bine să hrănească animăluțul înainte de cină;
  • Reamintește-i ce are de făcut: în acest scop, poți să realizezi o schemă care să includă pașii pentru fiecare sarcină și să o pui într-un loc vizibil. De asemenea, poți să recurgi la post-it-uri cu mesaje scurte;
  • Folosește empatia pentru a-l motiva: de exemplu, în cazul în care copilul nu hrănește pisica, îi poți spune: „cred că lui...(numele pisicuței) îi este foame și de aceea este tristă, abia așteaptă să mănânce”;
  • Roagă-l să observe starea animalului vostru de companie: copilul poate primi „misiunea” de a-ți spune dacă prietenul său necuvântător este trist, dacă doarme mai mult ca de obicei sau dacă este mai agitat. În cazul în care și tu sesizezi asemenea schimbări, ia în calcul o vizită la veterinar.

doua fetite care incearca sa hraneasca din castronele catelusi

Indiferent de responsabilitățile pe care i le dai, nu uita să-l lauzi de fiecare dată când își îndeplinește sarcinile. Ca să-l motivezi cât mai mult și să-i demonstrezi cât îl apreciezi, laudă-i în special eforturile, perseverența. 

Tu cum ai procedat, în diverse situații, pentru a-ți responsabiliza copilul? 

Surse foto: istockphoto.com, unicornulvesel.ro

Surse articol: childmind.org, childdevelopmentinfo.com, empoweringparents.com, parentcircle.com, thesimplicityhabit.com, pettasure.com

Articolul urmator
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii
    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

    Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți
    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți

    Suzeta e foarte utilă în cazul bebelușilor, dar situația se schimbă atunci când acesta crește. Uite 7 metode prin care îl poți convinge pe cel mic să renunțe la...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    © 2025 Qbebe