Primul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când ne cerem scuze este să ne asumăm că prin ceea ce am spus sau am făcut, am rănit cealaltă persoană. Cu alte cuvinte, să ne dăm seama că am greșit. Asta e valabil atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Cei din urmă nu sunt la fel de introspecți ca un adult și deci, le este mai greu să-și dea seama atunci când greșesc și cum ar trebui să sune niște scuze sincere.
Uite șase pași în a-l învăța pe copil cum să-și ceară iertare, potrivit cnbc.com:
- Să spună cuvintele „îmi pare rău”;
- Să spună ce a făcut;
- Să spună de ce e greșit ceea ce ai făcut/ce ai spus;
- Explică dacă e nevoie, dar nu te scuza;
- Asigură persoana că nu se va mai întâmpla;
- Încearcă să repari situația, dacă este cazul sau dacă se poate.
După ce parcurge toți pașii de mai sus, mulțumește-i pentru efort și pentru implicare. Este important să-i recunoști meritele și astfel, să-l încurajezi să procedeze în acest fel și altă dată.
De asemenea, în caz că primește un răspuns înapoi de la cealaltă persoană, învață-l să asculte și să încerce să înțeleagă perspectiva celuilalt; să înțeleagă în ce fel interlocutorul a fost deranjat de comportamentul său.
Sursa citată ne mai menționează că dacă cel mic nu înțelege de ce trebuie să-și ceară scuze și/sau nu dorește să facă asta, explică-i că acestea sunt regulile la care trebuie să se conformeze.
E mai bine să se obișnuiască să spună „îmi pare rău”, chiar dacă nu înțelege pe deplin de ce; decât să nu spună deloc și implicit, să nu-și asume ceea ce au spus sau au făcut.
Totuși, amintim că cel mic nu trebuie să perceapă „îmi cer scuze” în relație cu pedeapsa, așa că fii ferm, dar nu dur atunci când îi spui această regulă; și nu îl pedepsi dacă nu își cere scuze, ci laudă-l dacă o face.
Tu l-ai învățat pe copilul tău să-și ceară scuze? Cum se cere scuze la voi în familie?
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: cnbc.com