Răul de mașină sau răul de mișcare apare atunci când creierul primește informații contradictorii - unele care zic că al nostru corp stă pe loc, altele care spun că este în mișcare.
Atunci când cel mic stă în mașină, pe bancheta din spate, urechea sa internă recepționează atunci când mașina este în mișcare, dar ochii și corpul său nu recepționează această mișcare. Astfel, apare starea de rău - deranjarea stomacului, greață, transpirație rece, oboseală, pierderea poftei de mâncare sau vărsături, precizează mayoclinic.com.
Copiii au un risc mai crescut în a avea rău de mișcare decât adulții, deoarece fiind mai mici de statură, au câmpul vizual îngustat și, de pildă, nu ajung să se uite pe geam.
Aceeași sursă ne indică cum putem să prevenim și să tratăm răul de mișcare la copii:
- Încurajează-l să se uite pe geam și nu la telefon, sau la un alt obiect care stă nemișcat ( este important să vadă mișcare);
- Nu-i da o masă copioasă înainte de plecare sau în timpul drumului; dacă îți cere ceva de mâncare, poți să-i dai o gustare simplă, cum ar fi biscuiții sărați;
- Asigură-te că temperatura din mașină nu e prea ridicată și că există aerisire;
- Distrage-i atenția cu o activitate plăcută, cum ar fi un joc de cuvinte sau ascultarea unor melodii care îi plac;
- Oferă-i bomboane cu ghimbir - un inamicul cunoscut al stării de greață;
- Încurajează-l să doarmă;
- Dă-i medicamente pentru greață și rău de mișcare.
Înainte să-i dai copilului medicamente pentru rău de mișcare, vorbește cu medicul pediatru și asigură-te că îi dai celui mic doza recomandată pentru vârsta și greutatea sa.
Îți urăm cât mai multe drumuri frumoase, fără rău de mișcare!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: mayoclinic.com scarymommy.com