Vrei să știi cum poți să-ți păstrezi o atitudine pozitivă, chiar și atunci când ești frustrată că cel mic nu mănâncă? Asta nu te va ajuta doar pe tine, dar și pe el. Cu cât părintele e mai calm, cu atât cresc șansele ca cel mic să mănânce normal.
Uite 10 moduri prin care poți să faci asta.
1. Fă-l să se simtă special
Pune-i să mănânce în farfuria lui preferată, sau să aranjeze masa după cum îi place lui. Vei avea mai multe șanse să-l determini să mănânce, dacă va simți că momentul mesei e unul special.
2. Nu îl presa
De fiecare dată când îți obligi copilul să mănânce, sau insiști să mai ia „încă o gură”, îl convingi, fără să vrei, că momentul mesei este unul tensionat, neplăcut, care nu-i face plăcere. Psihologii recomandă să-l lași pe copil să mănânce în tihnă, exact atât cât are nevoie.
3. Oferă-i o varietate de alimente
S-ar putea să fie plictisit să mănânce aceleași lucruri mereu. Câteodată ajută să îi oferi mai multă varietate.
4. Nu te ruga de el să mănânce
Rezistența copilului la a mânca ceva anume spune „nu ești șeful meu” și îi dă senzația că deține controlul, o nevoie firească, de altfel, chiar și în cazul unui copil.
Spune-i pur și simplu meniul pe care îl aveți la cină și nu mai spune nimic altceva. Lasă-l să decidă dacă vrea să mănânce sau nu.
5. Dă-i de mâncare când îi este foame
Nu vom insista prea mult asupra acestui punct, pentru că se înțelege destul de clar. Asigură-te că micuțului îi este foame înainte să-i oferi mâncare. Cu cît îi e mai foame, cu atât are mai multe șanse să mănânce.
6. Adaugă un strop de distracție
Puteți să vă jucați de-a „Master Chef”, în care cel mic va juriza mâncarea pe care ai făcut-o, după ce a gustat-o.
7. Implică-l și pe el
Invită-l să te ajute să speli legumele, sau să îți dea ingredientele la mână. După ce a participat și el la gătit, parcă altfel îi va veni să mănânce, nu-i așa?
8. Ia-o mai ușor cu gustările
Poți să-i oferi gustări, dar încearcă să o faci mai structurat și să înlocuiești dulciurile cu un fruct sau cu o legumă. Zahărul și gustările nesănătoase taie pofta de mâncare și pot chiar înlocui o masă, iar asta nu e de dorit.
9. Fii un exemplu
Ca în fiecare situație în care vrei să-l înveți pe copil să deprindă un obicei sănătos, puterea exemplului este una foarte mare. Dacă cel mic vede că tu mănânci multe dulciuri sau mâncare nesănătoasă, sau că ai un program haotic de mâncare, va aplica același lucru și în cazul lui.
Mâncați împreună și încercați să respectați anumite ore.
10. Nu te stresa
Ultimul, dar poate cel mai important punct este să-ți păstrezi calmul și să nu disperi, pentru că cei mici trec prin multe etape ale obiceiurilor și preferințelor alimentare.
Nu va rămâne un copil mofturos întotdeauna!
Copilul tău cum mănâncă?
Surse foto: istockphoto
Surse articol: mother.ly