De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre preocupările majore odată cu diversificarea alimentației este ca un copil să se familiarizeze nu numai cu alimente solide, ci și cu manipularea tacâmurilor. În momentul în care se murdărește, primele gânduri care îți vin în minte este cum să procedezi ca să eviți așa ceva. Cu toate acestea, așa cum vei descoperi și din articolul de mai jos, faptul că un copil este lăsat să se murdărească la masă îi va da oportunitatea de a avea o nouă experiență de învățare. 

Motivele pentru care un copil trebuie lăsat să se murdărească atunci când mănâncă

Deși nu este tocmai agreabil să vezi cum copilul tău se murdărește la masă, trebuie să știi că acest demers îi va oferi beneficii la care nici nu te-ai fi gândit. Cele mai importante dintre acestea se referă la:

Va deveni mai independent

Pe măsură ce va crește, un copil va fi mai dornic să descopere lumea din jur singur, să se bucure de noile experiențe și să învețe cum funcționează lucrurile fără să aibă mereu ajutorul cuiva. Se întâmplă așa inclusiv în ceea ce privește modul în care se va hrăni, procesul de diversificare a alimentației oferindu-i posibilitatea de a cunoaște noi gusturi, noi texturi și culori. 

Lăsându-l să se murdărească la masă, de fapt îi vei da șansa să devină tot mai independent și în privința hrănirii, să învețe în mod concret ce presupune acest demers, să-și construiască o relație cât mai sănătoasă cu hrana. 

De asemenea, faptul că micuțul tău se va murdări în timp ce încearcă să manipuleze diverse tacâmuri îl va ajuta să se obișnuiască și cu acestea. Expertul Laura Erskine, de la parentingexperts.com, a precizat, pentru „The Irish Sun”, că după vârsta de 6 luni ar fi bine ca un copil să învețe să se hrănească singur utilizând o lingură cu coada scurtă. Totodată, începând cu această vârstă, se recomandă ca un copil să începe să învețe să manipuleze o cană cu mânere și cu gură de scurgere. 

fetita-stand-in-scaunelul-ei-si-murdarindu-se-cu-paste-in-timp-ce-mananca-si-incearca-sa-bea-dintr-o-canuta

Va avea parte de o experiență senzorială

Când un copil va pune mâna în mâncare, va putea face un pas în plus spre dezvoltarea senzorială, iar la creierul său va ajunge multă informație, pe care o va procesa și datorită ei va putea să formuleze răspunsuri mai complexe. În același timp, experiența de care va avea parte îi va hrăni curiozitatea, dorința de a explora și treptat va ajunge să cunoască texturi, arome, culori, forme, diferența dintre alimentele calde și cele reci, dintre cele lichide și solide etc. 

Nu va ajunge în situația de a avea prea multă sensibilitate tactilă

Un copil care va fi mereu ferit să nu se murdărească, inclusiv în situațiile în care mănâncă, poate să devină foarte sensibil la informația tactilă. Practic, îi vor lipsi experiențele de a cunoaște cu mâinile o gamă variată a texturilor și poate ajunge să plângă ori de câte ori se va murdări, ori de câte ori va trebui să atingă un obiect necunoscut sau să meargă pe iarbă sau pe nisip.

În schimb, un copil lăsat să se murdărească atunci când mănâncă singur se va familiariza cu cele mai variate texturi, va avea toleranță față de acestea și îi va fi mai la îndemână să se deprindă cu concepte precum: „tare”, „moale”, „crocant”, „neted”, „lipicios” etc. Lărgindu-și orizontul din acest punct de vedere, nu va respinge din start ideea de a încerca noi alimente.

Cu toate acestea, nu trebuie să excluzi faptul că este posibil ca un copil să respingă total un aliment. Ca să îți dai seama de așa ceva ar trebui, urmând sfatul experților de la parentingexperts.com, să încerci să-i oferi o anumită mâncare de zece ori. 

Va dobândi o mai bună coordonare la nivelul mâinilor și abilități ce țin de motricitatea fină

Când va fi lăsat să se și murdărească la masă, copilul va învăța să apuce, să adune, să manevreze un tacâm, să își coordoneze mâna cu ochii încercând să ducă mâncarea la gură. Toate aceste gesturi sunt de fapt bazele deprinderii ulterioare a acelor mișcări care îl vor ajuta să realizeze demersuri utile în viața de zi cu zi, precum: să-și încheie nasturii, să își lege șireturile, să decupeze cu o foarfecă, să țină în mână un instrument de scris etc. În privința coordonării mână-ochi, ar fi indicat să faci primii pași pentru ca micuțul să o deprindă între vârsta de 6 și 18 luni.  

Va avea o experiență pozitivă asupra mâncării

Spre exemplu, dacă vei încerca tot timpul să-i iei copilului lingurița de la gură ca să nu se murdărească sau dacă îl vei șterge neîncetat pe față și pe mâini în timp ce mănâncă, nu va fi deloc plăcut pentru el și îl poți determina, fără să îți dai seama, să nu asocieze servirea mesei cu o experiență pozitivă. Dar în momentele în care va cunoaște, de exemplu, experiența de a arunca, de a pasa, de a strânge în mâini, de a înmuia un aliment în altul pentru a-i modifica textura, va începe să-și dea seama că demersul de a mânca singur este ceva interesant. Odată ce se va întâmpla așa, va fi tot mai dornic să încerce noi gusturi și arome. 

bebelus-vesel-in-timp-ce-sta-in-scaunelul-sau-si-s-a-murdarit-in-timp-ce-a-consumat-un-aliment-rosu

Ce să faci pentru a gestiona mai ușor situațiile în care copilul se murdărește la masă 

Drumul la capătul căruia vei vedea cum copilul tău reușește să mănânce fără să se murdărească deloc sau foarte puțin nu este simplu, dar îți va fi mai ușor să îl parcurgi dacă vei urma și sfaturile de mai jos:

  • Asigură-te că va mânca în încăperi cu suprafețe care se curăță fără dificultate (cum ar fi gresie, linoleum etc.) și evită covoarele
  • Lângă scăunelul în care va mânca sau dedesubtul acestuia ar trebui să pui un covoraș de plastic, un prosop mare sau chiar o bucată de plastic
  • Îmbracă-l numai în ținute care se pot dezbrăca rapid și care nu sunt dificil de spălat
  • Nu îl schimba în haine curate înainte de masă
  • Pe cât posibil, ia și tu masa cu el sau pune-l la mesele în familie pentru a putea să observe cum procedează ceilalți când mănâncă și să învețe treptat cum să manipuleze tacâmurile
  • Porționează alimentele în fâșii sau bucăți, astfel încât să nu îi fie greu să le apuce și să nu fie neapărat necesar să utilizeze o linguriță, o lingură sau o furculiță- În special în primele luni ale diversificării alimentației, ar fi bine să-i pui la dispoziție alimente precum banane, bucățele de avocado, biscuiți, covrigei, paste etc.
  • Dacă ai un copil suficient de mare, implică-i și pe el în aranjatul mesei- Procedând așa, va fi mai puțin tentat să se murdărească și să murdărească masa
  • Laudă-l ori de câte ori reușește să se murdărească mai puțin- Spre exemplu, îi poți spune: „X, mi-a plăcut cum ai pus felia de banană direct în gură, fără să o dai pe jos”
  • Străduiește-te să îți menții calmul și răbdarea când copilul se murdărește atunci când mănâncă

Surse: helpingandshot.com, playworkschicago.com, raisingchildren.net.au, thesun.ie, yourkidstable.com

Sursă poză principală: istockphoto.com 

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji
Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit
    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit

    Când viața de tânără fără griji, fără explicații date la orice pas, cu libertate deplină ia sfârșit, începe o nouă viață. După ce aduce pe lume copii,...

    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește
    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

    Tantrumurile copiilor pot fi destul de intense și neplăcute, însă sunt o parte normală a dezvoltării și a creșterii celor mici. Aceste crize de furie apar, de regulă, la...

    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui
    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui

    Atunci când copiii cresc și nu își mai iubesc corpul, este rolul tău ca și părinte să îi oferi tot sprijinul de care are nevoie. Pentru a schimba felul negativ...

    Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce
    Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce

    Ce îți vine să faci atunci când îți vezi puiul trist? Să îl faci să se simtă mai bine, nu-i așa? Este normal, însă mai există și alte abordări....

    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături
    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături

    Să aduci un copil pe lume este o responsabilitate uriașă, lucru de care părinții sunt perfect conștienți și sunt pregătiți să accepte toate provocările cu care se vor confrunta.

    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic
    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic

    Nivelul de zahăr din sânge are fluctuații, pe parcursul unei zile, inclusiv în cazul persoanelor sănătoase. Aceste fluctuații reprezintă, de cele mai multe ori, un spike...

    Unde mănâncă două guri, mănâncă și a treia....dar sunt copii în România care mor de foame!
    Unde mănâncă două guri, mănâncă și a treia....dar sunt copii în România care mor de foame!

    În România sunt copii care mor de foame, copii fără nicio vină care sunt obligați să renunțe la școală și să meagă la muncă sau mai rău... la cerșit. În...

    Amicul copilului meu îmi cere întotdeauna de mâncare când vine la joacă. Mănâncă toate gustările pe care le pregătesc pentru amândoi
    Amicul copilului meu îmi cere întotdeauna de mâncare când vine la joacă. Mănâncă toate gustările pe care le pregătesc pentru amândoi

    Ce faci când prietenul copilului tău vine pe nepusă masă, devastează sertarul cu gustări al familiei și cere „ceva bun” din 10 în 10 minute? O mamă a trecut...

    © 2024 Qbebe