Fulgi de ovăz
Înainte de orice, trebuie să știi că fulgii de ovăz sunt bineveniți în alimentația copilului bolnav întrucât îi oferă o parte dintre nutrienții care stimulează buna funcționare a sistemului imunitar, precum: fier, zinc, seleniu, polifenoli și cupru. De asemenea, sunt o sursă valoroasă de proteine și de carbohidrați sănătoși, de care are nevoie ca să obțină energia necesară pentru a lupta cât mai bine cu boala.
În același timp, fulgii de ovăz sunt foarte versatili, așa că îi poți strecura fără probleme în smoothie-uri, în supe, în salate sau pur și simplu prepară cu ei un terci.
Totodată, dacă vrei să crești aportul caloric al fulgilor de ovăz, servește-i, de exemplu, alături de puțin unt de arahide și de banane sau alături de iaurt și de semințe de chia sau de in. Aceste semințe sunt o alegere potrivită și pentru că oferă acizi Omega-3, ce diminuează inflamațiile din corp.
Nu în ultimul rând, fulgii de ovăz sunt adecvați și în cazul în care copilul tău se confruntă cu tulburări digestive. În această situație, optează pentru fulgi instant, care nu au cantități mari de fibre și sunt mai ușor de digerat.
Iaurt grecesc
Acest aliment a devenit tot mai popular datorită aromei sale și a texturii dense, cremoase. În plus, iaurtul grecesc este apreciat și pentru că pune la dispoziție probiotice, adică microorganisme vii, utile pentru menținerea și îmbunătățirea echilibrului „bacteriilor bune” de la nivelul intestinelor. În aceste condiții, se poate spune că iaurtul grecesc are efecte pozitive și asupra imunității, dat fiind faptul că o bună parte dintre celulele sistemului imunitar sunt localizate în intestine.
Mai mult, ia în calcul acest tip de iaurt pentru a-l oferi copilului când este bolnav întrucât conține și vitamina D, un nutrient cu rol esențial în funcționarea normală a sistemului imunitar și în diminuarea riscului de a contacta diverse infecții.
În funcție de vârsta și de simptomele pe care le are copilul tău, poți alege, de exemplu, să-i dai iaurt grecesc cu puțină miere (numai în cazul în care copilul este mai mare de 1 an), un aliment cu proprietăți antibacteriene și antioxidante. Grație unui asemenea preparat, copilul se va simți mai bine în situația în care are dureri de gât.
Fructe bogate în vitamina C
Nu trebuie să lipsească din alimentația unui copil bolnav deoarece vitamina C are următoarele efecte asupra sistemului imunitar:
- Stimulează migrarea celulelor albe către locul infecției;
- Stimulează activarea limfocitelor T, adică a celulelor care distrug germenii, și a limfocitelor de tip B, care produc anticorpi: aceștia sunt proteinele pe care sistemul imunitar le produce în cazul în care în corp pătrunde un agent patogen;
- Prin rolul său de antioxidant, protejează celulele sistemului imunitar reglând activitatea speciilor reactive de oxigen, astfel încât celulele să poată da răspunsul imun de care este nevoie.
Printre fructele cu conținut ridicat de vitamina C se regăsește, în afară de citrice și de fructele de pădure, fructul dragonului. Nu numai că acesta este util pentru creșterea nivelului de hidratare fiindcă este bogat în apă, dar are și o consistență și un gust care îl face să fie o alegere inspirată pentru smoothie-uri, pentru sucuri naturale, pentru piureuri de fructe etc.
Clătite pancakes cu fructe și cu diferite semințe
Fac parte dintre alimentele pe care un copil le îndrăgește, de aceea sunt șanse mai mari să fie acceptate și în perioadele în care este bolnav. Marele avantaj al clătitelor pancakes este că sunt foarte versatile și, de aceea, pot reprezenta un mic dejun atractiv sau o gustare sănătoasă dacă le prepari cu fructe și cu semințe. Astfel, fructele conțin vitamine și minerale care susțin sistemul imunitar al copilului și accelerează procesele de vindecare, iar semințe precum cele de in sau de chia pun la dispoziție acizi grași Omega-3, cu proprietăți antiinflamatorii.
De asemenea, dându-i copilului să mănânce și clătite pancakes, te asiguri că are parte de o sursă suplimentară de proteine grație ouălor din compoziția pentru aluat.
Cartofi
Dintotdeauna cartofii fac parte dintre alimentele de confort, inclusiv pentru cei mici. Din acest motiv, nu este de mirare că îi pot accepta mai degrabă decât în locul altor alimente chiar și când sunt bolnavi.
Cartofii sunt o sursă de carbohidrați simpli, care nu sunt greu de digerat și care furnizează energie. Cel mai bine este să hrănești un copil bolnav cu piure sau cu cartofi copți, având în vedere că prin prăjire cartofii devin mai dificil de digerat.
Înainte să-ți hrănești copilul bolnav, nu uita că este preferabil să-i dai porții mici de mâncare și să te asiguri că mănâncă puțin și des. Mai mult decât atât, ai grijă să ocolești alimentele grase și pe cele foarte picante, dar și băuturile pline de zahăr, care nu fac altceva decât să îngreuneze digestia și să provoace disconfort.
Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: healthline.com, mother.ly, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com