Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

Mariana Voinea

De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât pe obrajii copiilor, cât și ai părinților). Iată când trebuie să te îngrijorezi în privința problemelor de mers și cât de des este ca micuțul să se împiedice și să cadă?

Copiii obișnuiesc să învețe să meargă de la vârsta de nouă luni până la un an și trei luni, chiar un an și jumătate. Nu există o vârstă bătută în cuie la care copilașii să încearcă să facă primii pași, nefiind susținuți de părinți. Problemele apar atunci când adulții observă că micuții fie pășesc greșit, fie nu pot să își mențină echilibrul și cad adesea din picioare. Este și normal ca în primele luni în care învață să meargă, copilul să cadă, să se împiedice sau să nu poată ocoli anumite obstacole.

Asta nu înseamnă că are și o problemă. Sunt într-adevăr semne și simptome care trebuie să dea de gândit oricărui părinte, dar nu orice mică lovitură sau căzătură trebuie luată în considerare. Nu uitați că primii pași reprezintă o amintire frumoasă, unul din cele mai memorabile momente din dezvoltarea copilului, de care o să vă aduceți aminte peste ani și ani...

De ce cad copiii atât de des când învață să meargă?

bebelus primii pasi

Este absolut normal ca un copil mic, trecut abia de faza de bebelușeală, să nu își poate menține echilibrul și să nu aibă aceea coordonare perfectă ca a unui adult. Nu uitați că micuțul abia învață să meargă, este o achiziție foarte importantă pentru el și trebuie să își găsească un ritm și o stabilitate proprie, astfel încât să poată păși cu încredere.

Și în anii preșcolari și școlari, copiii se mai împiedică și cad, asta nu înseamnă că micuții au anumite probleme de echilibru, ci doar că nu sunt atenți sau condițiile meteo nu sunt favorabile. Despre același deficit de atenție putem vorbi și la copiii mici, pentru că aceștia sunt distrași de orice mic zgomot sau bătaie de aripi, încercând să se familiarizeze cu tot ceea ce este nou în jurul lor.

În plus, copiii mici încă nu sunt conștienți de riscul la care se supun atunci când cad, atunci când calcă într-o groapă sau când se uită în alte direcții decât în cea de mers. Nici vederea lor nu este complet dezvoltată, de aceea, până la vârsta de doi ani nu trebuie să vă faceți probleme în această privință.

Cand incep copiii sa mearga?

Cum trebuie să reacționezi atunci când copilul tău cade?

bebelus merge singur

În calitate de părinte, pot spune că există tendința de a te panica, de a te speria atunci când copilul tău cade. De cele mai multe ori, loviturile nu cauzează răni sau vânătăi, ori chiar pierderea vreunui dinte (aceasta este temerea cea mai mare a mamelor), ci doar mici zgârieturi care trec cu un pupic pe bubă.

Sunt situații în care trebuie să aplicați gheață la locul accidentat sau în care trebuie să mergeți la medic pentru un consult, mai ales atunci când copiii cad și să lovesc direct la cap de o suprafață tare.

Când trebuie să vizitezi medicul după o căzătură mai serioasă a copilului?

Părinții nu trebuie să aștepte primele simptome mai grave pentru a merge în cabinetul medicului sau la serviciul de urgență a spitalului din localitatea în care locuiesc. Adulții trebuie să acționeze atunci când consideră că lovitura a fost mult prea gravă.

În cazul în care anumite părți ale corpului se umflă, dor foarte rău, copilul nu se poate opri din plâns, face febră sau s-a lovit cu capul de o suprafață tare și și-a pierdut cunoștința, este cazul să mergeți la medic. Vărsăturile, durerile de spate, de cap, faptul că micuțul nu mai poate să meargă corect, sunt semne că trebuie să vizitați un medic pentru a primi un diagnostic corect.

Putem preveni căzăturile la copiii mici?

mama tata sustin copilul sa mearga

Încă din primele săptămâni în care observați că micuțul tău sau micuța ta are voința de a face singur primii pași, trebuie să luați anumite măsuri astfel încât să evitați loviturile și căzăturile. Practic, trebuie să vă blindați camera copilului sau camera de zi în asemenea manieră încât să nu existe posibilitatea să se lovească cu capul de un colț de masă sau de dulap, să se împiedice de vreun fir stau de vreun cablu, ori să cadă din cauza obstacolelor pe care de multe ori nu le poate ocoli.

De asemenea, ar trebui puse anumite bariere pentru ca micuțul să nu ajungă la suprafețe care sunt foarte tari sau foarte dure și cu care, dacă ar intra în contact, s-ar putea lovi destul de serios. Atât acasă, cât și afară, trebuie să oferiți copilului încălțămintea adecvată, nu cu un număr sau două mai mare, pentru a nu se împiedica și a nu suferi accidente din cauza pantofiorilor.

Nu în ultimul rând, încercați să nu vă lăsați copilul nesupravegheat prea mult timp, pentru că accidentele se pot întâmpla în câteva secunde și pot avea urmări grave.

Ce să faci dacă bebelușul tău cade din pat

Principalele semne și simptome ale unei probleme de dezechilibru a copilului

familie cu doi copii in natura

Dacă toate aceste căzături și lovituri se repetă în mod frecvent și sunt din ce în ce mai grave, nu ar trebui să neglijați nici punerea unui diagnostic corespunzător în privința echilibrului copilului. Acest diagnostic se pune de către un medic specialist în baza modului în care copilul merge, a felului în care își mișcă picioarele. În cazul în care copilul merge crăcănat sau foarte greu, ori pur și simplu diferit, este mereu amețit și trebuie să țină de anumite lucruri atunci când face pași, este cazul să vă alarmați.

Sunt și situații în care copilul are probleme de vedere și nu poate să meargă în mod corespunzător, amețește, intră în stări de panică sau de anxietate atunci când pășește și nu este sigur pe el, ori se simte mereu obosit. De regulă, aceste probleme de echilibru a copiilor sunt date de răni la nivelul urechilor sau afecțiuni.

De asemenea, alte cauze includ contuzii la nivelul capului care pot provoca dezechilibru în mers, pierderea auzului, probleme de vedere, sau crizele de epilepsie. În acest caz, trebuie să mergeți împreună cu copilul la un medic specialist pentru un diagnostic mai complex și un tratament adecvat.

Pentru a vă da seama dacă este cazul să apelați la un medic specialist sau nu, trebuie să aveți în vedere aceste simptome să identificați principalele cauze pentru care copilul de regulă cade din picioare. Observați mișcările micuțului nu numai acasă, ci și în natură și faceți anumite teste care v-ar putea convinge că există sau nu o problemă mai amplă ce trebuie monitorizată de către un specialist.

În caz contrar, dragi părinți, căderile, loviturile, juliturile sunt absolut normale, fac parte din copilărie și, dacă nu există semne și simptome care să ne dea de bănuit, pot fi trecute cu vederea până când copiii mai cresc.

Surse foto: pexels.com

Surse articol: kidshealth.orgskillsforaction.commycarolinalife.comwhattoexpect.com

Articolul urmator
Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil
Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore
    „Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore

    Printre provocările de care te poți lovi în viața de părinte se regăsește și aceasta: să-ți auzi copilul spunându-ți că urăște școala și că nu vrea să meargă...

    Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce
    Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce

    Ce îți vine să faci atunci când îți vezi puiul trist? Să îl faci să se simtă mai bine, nu-i așa? Este normal, însă mai există și alte abordări....

    „Lichidul amniotic e verde, femeie! Ce a fost în mintea ta sa încerci sa naști acasă, în cada?” Am ajuns de urgență la spital când apa din cadă s-a făcut verde
    „Lichidul amniotic e verde, femeie! Ce a fost în mintea ta sa încerci sa naști acasă, în cada?” Am ajuns de urgență la spital când apa din cadă s-a făcut verde

    Mă numesc Adelina, am 26 de ani, lucrez de la domiciliu, țin contabilitatea pentru mai multe firme din județul Brăila. În urmă cu doi ani am devenit mămică și doresc să...

    Și-a dus bunica de 97 de ani la balul de absolvire, fiindcă atunci când era tânără a fost prea săracă pentru a-și permite să meargă
    Și-a dus bunica de 97 de ani la balul de absolvire, fiindcă atunci când era tânără a fost prea săracă pentru a-și permite să meargă

    Bunicii fac parte dintre cele mai dragi ființe din viața noastră. În special pe măsură ce înaintăm în vârstă ne dăm seama cât de mult înseamnă...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie
    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie

    Cum depășești momentele în care copilul te scoate din minți? Are el nevoie de un părinte mereu calm, sau trebuie să vadă și reacțiile normale ale adultului în situații...

    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

    Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"
    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"

    Laurențiu Reghecampf este un tătic dedicat copiilor săi! Este foarte implicat în creșterea micuților Liam și Landon Abram. Cum „muncește” umăr la umăr alături de...

    © 2024 Qbebe