Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie

Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie

Mariana Voinea

Cum depășești momentele în care copilul te scoate din minți? Are el nevoie de un părinte mereu calm, sau trebuie să vadă și reacțiile normale ale adultului în situații limită? Cum te calmezi atunci când nervii îți sunt întinși la maximum și sistemul nervos suprastimulat? Află răspunsurile specialiștilor...

Părinții trec în decursul unei zile printr-o pleiadă de emoții, sentimente, trebuie să facă față unor situații imprevizibile și adevărul este că uneori adulții izbucnesc. Refuzul, încăpățânarea, acțiunile, greșelile, tantrumurile copilului, cumulate cu stresul, atribuțiile personale, profesionale, treburile casnice, problemele financiare, atrag după sine situații în care părinții își ies din fire. Oricât de mult ți-ai iubi copilul, este normal ca acesta să te scoată din minți din când în când, important este cum de gestionezi momentul de furie și cum îl depășești.

A țipa sau a refula în momentele în care simți că nu mai poți nu este chiar un lucru atât de rău, după cum susțin lideri în parenting și specialiști în neurobiologie. Nu toată lumea poate adopta conceptul de gentle parenting, de parenting făcut cu blândețe și ca să fim sinceri, copilul nu are nevoie de un părinte calm mereu, care îi permite orice și care nu se supără niciodată.

Orice mamă poate recunoaște că are momente în care depășește greșelile copilului său pur și simplu strângând mizeria și apoi dansând pe melodia preferată, dar și momente în care țipă și tremură de furie minute în șir. Aceasta atitudine privită cu dezaprobare de unele persoane, este de fapt absolut normală pentru orice ființă umană. Problema este că în acele momente, părintele trebuie să își ia câteva minute în care să se calmeze, să se ducă în altă cameră dacă se poate, pentru că de vină nu este copilul, ci propriul sistem nervos suprasolicitat.

Atunci când părintele are multe cerințe din partea copiilor, multe treburi casnice de rezolvat, cumpărături de făcut, cină de preparat, deadline-uri la locul de muncă, cu siguranță răspunsul lor la cea mai mică greșeală a copilului nu va fi unul făcut cu calm. Furia acumulată de-a lungul unei zile în care părintele nu a primit niciun fel de ajutor refulează asupra celei mai mici greșeli a copilului.

Părintele calm este doar un mit, o utopie?

Emma Johnston și Eleanor Mann sunt fondatorii mișcării The reconnected, disponibilă și în mediul online, care prezintă o abordare inovativă, modernă a educației parental,e care unește intuiția și neuroștiința pentru a conecta adulții cu ceea ce contează cu adevărat în viața de zi cu zi alături de copiii lor. Conform acestei noi paradigme de parenting, este spulberat mitul părintelui mereu calm și este adus în prim plan părintele care își arată și emoțiile negative în fața copilului bineînțeles fără a-l răni sau a-i produce traume.

Specialiștii susțin că este mult mai important să-i arăți copilului tău autenticitatea, adevărul decât să îi prezinți un părinte calm, care se preface și în interiorul său fierbe. Este foarte important ca micuțul să știe că și părintele are sentimente de furie, frustrare și este copleșit în anumite momente, exprimând toate aceste sentimente într-un mod cât se poate de sănătos.

Si tu tipi la copilul tau? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci

Furia își are rădăcinile în sistemul nervos al părintelui

tata nervos pe copii

Conform specialistelor Johnston și Mann, copiii pot simți ce se petrece în sufletul părintelui, chiar dacă acesta încearcă să se arate cât mai calm și să-și suprime celelalte emoții. Scrâșnitul din dinți, înroșirea feței, o stare nervoasă evidentă, dar mascată sub un zâmbet fals, este imediat remarcată de către copii, pentru că sistemul nervos al adulților îi dă de gol. Așadar, specialistele recomandă părinților că înainte să încerce să își păstreze calmul cu orice preț, să încerce să treacă rapid de la reacții precum furie, la calm în mod insesizabil.

Pentru ca părinții să învețe cum să-și exprime emoțiile în mod corespunzător fără a încerca mereu să se prefacă că totul este în regulă, este nevoie de multă determinare și tărie de caracter. Astfel adulții vor învăța că sistemul nervos este mult mai complex decât s-ar crede.

Ce trebuie să știe părinții despre sistemul nervos și cum îi ajută aceste informații în gestionarea relațiilor cu copiii?

Adulții nu acordă importanță sistemului nervos, deși acesta își face simțită prezența în fiecare zi și în fiecare clipă a existenței lor. Senzația de a fugi pentru o perioadă și de a te caza într-un hotel departe sau a evada pe o insulă pustie atunci când ai mai mulți copii care țipă sau plâng în același timp, este o dovadă a suprastimulării sistemului nervos central. Iar răspunsul poate fi o reacție nepotrivită față de partener care îndrăznește să intervină sau să pună o întrebare în timpul unui tantrum al copilului.

Un alt răspuns al sistemului nervos este sentimentul că ești înțepenit pe canapea în timp ce copiii tăi aleargă și distrug camera de zi, iar tu nu știi cum să reacționezi. Este foarte important să îți concentrezi atenția asupra sistemului tău nervos care îți influențează răspunsurile și procesele automate, adică sistemul proces autonom. Această parte guvernează toate funcțiile corpului la care în mod normal nu te gândești, cum ar fi digestia, imunitatea, ritmul cardiac, secreția de hormoni, respirația și ciclurile de somn.

De aceea, principalele noastre răspunsuri la stres sunt lupta sau fuga, considerate reacții normale ale unui om. Atunci când te afli într-o stare de calm și stabilitate, când te simți creativ și liber să îți alegi răspunsurile, te afli de fapt într-o stare de homeostazie, uneori cunoscută sub numele de sistemul de odihnă și digestie.

Acesta este esențial pentru conservarea energiei, promovarea recuperării și menținerea funcțiilor vitale ale organismului. Promovarea ideii de a-ți menține calmul în absolut orice situație este de fapt una din cele mai negative decizii pe care le poți lua și care pot cauza mai mult stres și stări anxioase decât ți-ai imagina.

Copiii te vor face uneori să îți dorești să alergi pe dealuri sau să pleci cât mai departe de casă. Partenerul te va determina să vrei să îți smulgi fiecare fir din cap, toate aceste sunt acestea sunt reacții normale. Important este ca noi, ca părinți, să ne gestionăm bine toleranța la stres, să implementăm instrumente care să ne ajute să revenim la o stare de calm cât mai repede posibil, astfel încât să facem față provocărilor de zi cu zi.

Cum depășești mânia și frustrarea? Sfaturi pentru a-ți regla sistemul nervos de la experți în parenting

Îți vom prezenta cinci patru utile care te vor ajuta să îți gestionezi furia, să revii imediat la o stare de calm și să-3ți reglezi sistemul nervos.

1. Inspiră adânc

Respirația este un răspuns autonom al corpului, dar și un lucru pe care îl putem controla în mod conștient. Respirația este foarte importantă pentru gestionarea furiei, iar expirația adâncă are roluri de a ne calma, de a ne schimba starea în doar câteva respirații și de a elibera stresul. Este suficient să găsim un loc calm în care să ne conectăm la respirația noastră naturală și, după ce inspirăm și expirăm de câteva ori normal, să încercăm să expirăm mai. Practic, să ne umplem plămânii de aer și să scoatem afară toată negativitatea. Specialiștii ne recomandă să inspirăm timp de 4 secunde să facem pauză timp de 7 secunde și să expirăm timp 8 opt secunde.

2. Masarea zonei gâtului

Această practică este un exercițiu perfect pentru calmare și îl pot face de unul singur fără ajutor din partea altei persoane. Cuprinde-ți grumazul cu mâinile în partea din spate, masează ușor cu vârfurile degetelor, apoi folosește întreaga palmă pentru a cuprinde toată zona gâtului și până în zona urechilor. Repetă de câte ori este necesar pentru a te calma.

3. Tremură… îți face bine

Atunci când tremuri de nervi, de fapt este o modalitate a organismului tău de a-ți spune că este timpul să te calmezi. Cu siguranță ai mai văzut prin documentare modul în care animalele tremură în fața prădătorilor. Tremuratul este un răspuns al organismului împotriva stresului. Specialiștii îți recomandă să găsești un loc calm din casă, în care să îți descarci nervii tremurând și exprimându-te așa cum îți dictează corpul. Din poziția în picioare pe podea începe prin a-ți scutura picioarele, apoi mâinile, chiar și abdomenul, la final scutură-ți capul. După ce te calmezi, poți practica acest exercițiu și cu copiii tăi, cu siguranță le va plăcea.

4. Cântă din toți rărunchii

Cu siguranță ai o melodie preferată care te face să te simți mereu bine și care te ridică din cele mai negative scări ale tale. Pune această melodie în căști sau tare la boxă și cântă. Acest exercițiu te va ajuta să revii la o stare calmă mai repede decât te aștepta.

Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă

5. Ține picioarele sus

Inversarea poziției corpului, cum ar fi ridicarea picioarelor în sus, reprezintă un exercițiu foarte bun pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și pentru revenirea la o stare de calm. Este suficient să vă așezați pe podea, chiar și cu copiii alături, să ridicați pe ambele picioare de-a lungul peretelui. Stați în acea poziție timp de șapte minute.

Dacă ți-am răspuns la câteva din întrebările care te macină și ai aflat că atitudinea ta este perfect normală și nu suferi de nicio boală psihică atunci când te enervezi pe copiii tăi, cu siguranță sfaturile îți vor fi de un real folos. Fă o retrospectivă a factorilor declanșatori, ai momentelor în care te simți cel mai stresat, spune-le copiilor tăi ce te deranjează, ce te-a supărat cu adevărat și explică-le că uneori și părinții au nevoie de momente de respiro.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: mother.ly

Articolul urmator
Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil
Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

    În ciuda provocărilor pe care le au de înfruntat zi de zi, anumite femei susțin că se simt cu adevărat împlinite abia când ajung să aibă mulți copii. Printre...

    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește
    Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

    Tantrumurile copiilor pot fi destul de intense și neplăcute, însă sunt o parte normală a dezvoltării și a creșterii celor mici. Aceste crize de furie apar, de regulă, la...

    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline
    Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline

    Ai observat vreodată că îți e greu să adormi, sau că al tău copil e mai activ decât de obicei, atunci când e lună plină? Una dintre teoriile cu privire la acest...

    Cum depășești cele mai grele momente din viața ta, în funcție de zodie
    Cum depășești cele mai grele momente din viața ta, în funcție de zodie

    Momentele dificile vin când ne așteptăm mai puțin și fiecare dintre noi avem propriile modalități de a trece peste ele. Spre exemplu, unii dintre noi își revin...

    Când copilul este internat la spital - cum gestionăm situația?
    Când copilul este internat la spital - cum gestionăm situația?

    Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul bolnav, cu atât mai puțin în spital. Doar că uneori, această situație este inevitabilă și poate scoate la suprafață...

    Fetele mele vitrege i-au făcut viața un calvar fiicei mele când am lipsit de acasă. Am pus piciorul în prag, copilul meu este cel mai important!
    Fetele mele vitrege i-au făcut viața un calvar fiicei mele când am lipsit de acasă. Am pus piciorul în prag, copilul meu este cel mai important!

    A crezut că, dacă își reface viața după ce și-a pierdut soția, totul va decurge perfect. De fapt, nimic nu a mai fost la fel. Fiica lui naturală a fost batjocorită de fetele...

    © 2025 Qbebe