De ce este important să vorbești despre rasism cu copilul tău
Încă de la vârsta de 6 luni, bebelușii remarcă diferențele fizice dintre oameni, iar până la vârsta de 5 ani, copiii pot arăta deja semne de discriminare rasială. Deci, ignorarea acestui subiect nu îi protejează pe copii nici de prejudecăți, nici de a cădea victime ale discriminării rasiale ei înșiși.
Cu cât începi mai devreme să vorbești cu copilul tău despre diferențele dintre oameni, cu atât mai bine.
În felul acesta, cel mic va învăța să-i respecte pe cei din jur, indiferent de rasă sau culoarea pielii. În același timp, își va dezvolta empatia și compasiunea, două caracteristici care ne ajută să formăm relații cu cei din jur.
Cum să vorbești despre rasism cu copilul: ghid pe vârste
Înainte de toate, trebuie să ai în vedere câteva aspecte care reprezintă baza conversației pe care o vei purta cu copilul.
În primul rând, trebuie să fii informat. Dacă nu stăpânești subiectul foarte bine, există o mulțime de articole, cărți sau chiar filme și podcasturi care vorbesc despre drepturile civile, dar și despre evenimente istorice care explică foarte bine discriminarea omului pe criterii rasiale (și nu numai).
În al doilea rând, este important să-i vorbești celui mic despre valorile familiei în care se află. Discută cu el despre valorile în care crezi (de exemplu, îi tratezi pe toți oamenii egal, fără să-i discriminezi) și folosește-te de acțiuni, pentru a-i arăta cum să se poarte cu cei din jur, indiferent dacă sunt diferiți de el.
Nu în ultimul rând, folosește un limbaj adecvat vârstei sale.
Copiii sub 5 ani
Cum spuneam și mai sus, copilul devine conștient de diferențele dintre oameni de la o vârstă fragedă.
Dacă tot le recunoaște, profită de ocazie și pune în valoare aceste diferențe. Spre exemplu, poți să-i spui că fiecare om este unic în felul lui, deci fiecare om are ceva special, ce nu se mai regăsește la nici un alt om.
În acest punct al conversației, cel mai probabil că cel mic îți va pune întrebări. Fii deschis și răspunde-i la fiecare întrebare cât mai onest.
În același timp, poți și tu să-i pui întrebări, pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine. La această vârstă, copiii înțeleg foarte bine situațiile cu ce e corect și ce nu e corect.
Exemplu: Cum ți s-ar părea să vină un copil la tine și să râdă de faptul că ai părul creț, sau că porți ochelari? Nu e corect, nu-i așa? În același fel, nu e corect să râzi de cineva sau să-l jignești pentru că are o altă culoare a pielii, sau pentru că e din altă țară.
Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani
Copiii mai mari au deja anumite informații, pe care le-au cules de unde au putut.
Verifică întâi ce știu și care e părerea lor despre acest subiect, apoi poți să completezi tu cu explicațiile necesare.
Te poți folosi și de resursele pe care le găsești online. De pildă, vă puteți uita împreună la un film care evidențiază această problematică. La final, discutați despre ce s-a întâmplat, despre personajele pozitive/negative și despre ce alte soluții puteți găsi împotriva discriminării.
Copiii peste 12 ani
Preadolescenții și adolescenții înțeleg conceptul de rasism foarte bine și unii dintre ei sunt chiar curioși să discute cu părintele despre această problematică.
Purtați discuții libere, întrebați-i care e părerea lor sinceră despre subiect și dacă au fost martori la discriminarea altor persoane (la școală, pe stradă, sau în grupul de prieteni); sau chiar dacă au discriminat ei pe cineva intenționat, sau nu.
Încă de când sunt bebeluși, copiii își modelează comportamentul după cel al părintelui. Deci, cel mai eficient mod de a-l ajuta pe copilul tău să înțeleagă că diferențele dintre oameni nu constituie un motiv de discriminare, este puterea exemplului.
Tratează oamenii cu egalitate și respect și ai rezolvat deja jumătate din problemă!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cum-s%C4%83-discuta%C8%9Bi-cu-copilul-dumneavoastr%C4%83-despre-rasism https://kidshealth.org/en/parents/talk-about-race.html#catbody-image