Există mai multe studii care arată că luna plină afectează somnul. De pildă, o cercetare realizată în Elveția a avut un eșantion de 33 de participanți, care au fost evaluați în timpul fazelor lunii.
Rezultatele arată că în timpul lunii pline, participanții au adormit mai greu cu 5 minute, au dormit mai puțin cu 20 de minute în total, iar ciclul somnului adânc a fost mai mic cu 30% decât în mod normal.
9 semne că ai un copil ce suferă de insomnie
În afară de un somn mai puțin calitativ, mai sunt și alte semne care ar putea să arate efectele pe care luna plină le are asupra copilului (sau chiar asupra noastră). Acestea sunt:
- Stări emoționale schimbătoare;
- Poftă de mâncare exagerată;
- Dureri de burtă;
- Stare de confuzie (ceață mintală - brain fog).
Cum procedezi când cel mic e agitat din cauza lunii pline
Cum spuneam, unele persoane sunt mai sensibile decât altele, dar dacă observi că al tău copil face parte din prima categorie, trebuie să știi că nu ai decât un singur lucru de făcut: să îți păstrezi calmul.
Dacă și tu te agiți, copilul va rămâne la fel sau va deveni chiar și mai agitat.
Încearcă să creezi o atmosferă plăcută, liniștitoare. De pildă, stinge lumina și aprinde o lampă de veghe, aprinde o lumânare sau folosește aromaterapie cu uleiuri esențiale, care au rol calmant.
De asemenea, ajută dacă în timpul zilei îl încurajezi pe cel mic să fie activ. Cu cât își va consuma mai multă energie în timpul nopții, cu atât va dormi mai bine noaptea, chiar și pe lună plină.
Ai observat și tu schimbări la tine, sau la copilul tău în această fază a lunii? Dacă da, sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor.
Lipsa de somn a copiilor poate duce la probleme grave de sănătate
Surse foto: pexels
Surse articol: mybabysheartbeatbear.com