9 semne că ai un copil ce suferă de insomnie

9 semne că ai un copil ce suferă de insomnie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă, la prima vedere, poți avea impresia că insomnia este mai degrabă o problemă a adulților, în realitate lucrurile nu stau așa. Din articolul de mai jos vei afla că insomnia poate fi prezentă și în rândul copiilor, având cauze multiple. În același timp, vei vedea că aceasta poate fi prevenită prin luarea unor măsuri ce nu sunt complicate, iar în vederea tratării ei este cel mai bine să iei legătura cu un specialist. Numai așa copilul tău se va bucura de somn calitate, menit să-i asigure dezvoltarea optimă.

Ce reprezintă insomnia

Aceasta se referă la o tulburare de somn ce presupune ca unui copil să îi fie greu să adoarmă,  să stea treaz pe parcursul nopții sau să se trezească mult prea devreme și să nu mai reușească să adoarmă.
Insomnia poate fi de mai multe feluri, cea mai cunoscută clasificare a ei referindu-se la durată. Astfel, insomnia pe termen scurt este cea care apare doar în anumite zile și este provocată de factori precum o situație stresantă sau unele medicamente pe care le ia copilul atunci. De asemenea, se poate vorbi de insomnia de lungă durată, ce se manifestă de cel puțin 3 ori pe săptămână, într-un interval de 1 lună sau mai mult, la baza ei stând cauze mai profunde, ce necesită neapărat consultarea unui medic (precum existența unei depresii, a anxietății persistente, a durerilor etc.).
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că insomnia poate să apară și dacă ai un copil ce refuză mereu să se ducă la culcare și preferă să stea treaz cât mai mult în loc să se culce (iar ulterior îi poate fi mult mai greu să adoarmă) și se leagă și de prezența unei dependențe față de unul dintre părinți, ce are rolul de a iniția rutina legată de somn.

Care sunt cauzele ce pot determina insomnia la copii

Motivele ce pot duce la această tulburare a somnului sunt foarte variate și se referă la:
Prezența unor afecțiuni fizice, de natură psihilogică sau existența altor tulburări de somn

De pildă, medicii spun că o criză de astm ce are loc noaptea, un nas înfundat, o tuse persistentă sau o eczemă, oricare dintre acestea pot interfera cu somnul copilului și îi pot provoca insomnia. Alături de ele, alte afecțiuni, precum unele ce țin de funcționarea tiroidei, fibromialgia (Este o afecțiune cronică referitoare la durerile și sensibilitatea mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, care provoacă și tulburări de somn), crampele musculare, durerile de creștere, refluxul gastro-esofagian etc. sunt printre acelea care pot pune probleme serioase când vine vorba despre capacitatea de a adormi și de a beneficia de un somn odihnitor.

Ca să te asiguri că niciuna dintre acestea nu sunt responsabile pentru insomnia copilului, mergi cât mai repede la un pediatru care, la rândul său, te poate trimite la alți specialiști care să confirme sau să infirme astfel de afecțiuni.
În același timp, insomnia copilului poate fi alimentată de prezența unor tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă (Ea este asociată cu pauze în respirație și cu sforăit) sau sindromul picioarelor neliniștite (Aceasta se referă la o tulburare de ordin senzorial, ce presupune nevoia ca picioarele să fie mișcare în somn. Simptomele neplăcute pe care le aduce, precum amorțelile, senzația de arsură, de gâdilare etc. pot să afecteze considerabil calitatea somnului).

Alte afecțiuni ce ar putea conduce la insomnie în rândul copiilor sunt: ADHD-ul, tulburările din spectrul autist (Incluzând aici atât autismul propriu-zis, cât și Sindromul Asperger- Și acesta din urmă presupune dificultățile de a înțelege modalitățile de interacțiune socială, copiii care suferă din cauza sa având incapacitatea/o capacitate slabă de a recunoaște emoțiile celor din jur, nu suportă schimbări în rutina zilnică, sunt foarte sensibili la zgomote sau la lumini puternice, precum și la texturi neobișnuite, unii dintre ei au o dezvoltare motorie întârziată etc.), depresia, alte tulburări bipolare (Acestea presupun fluctuații foarte mari ale dispoziției).

Stresul
La fel ca în cazul adulților, insomnia la copii se poate instala din cauza stresului. Cel mai important este să-ți observi cu atenție copilul și să-ți dai seama dacă nu cumva este mult prea stresat.

Anumite medicamente
De exemplu, fie că sunt unele antidepresive, fie că sunt medicamente corticosteroide (Ele conțin corticosteroizi, similari hormonilor produși de către glandele suprarenale, fiind utilizate în special pentru a trata inflamațiile din corp), oricare dintre ele pot să favorizeze insomnia la copii.

Unii factori de mediu
Căldura, lumina puternică, zgomotele, o saltea care nu este confortabilă etc. pot să determine cu ușurință apariția insomniei. În plus, prezența dispozitivelor electronice în dormitorul copilului poate să influențeze și ea negativ capacitatea copilului de a adormi ușor și de a avea un somn odihnitor.

Simptomele insomniei la copii

Pentru a putea identifica manifestări specifice insomniei, trebuie să știi că acestea sunt prezente nu numai noaptea, cât și pe timpul zilei. Astfel, acestea se referă la:
• Dificultatea de a adormi
• Trezirea de mai multe ori pe timpul nopții și dificultatea/imposibilitatea de a adormi iar- Uneori, se poate întâmpla ca un copil să se trezească mult prea devreme tocmai din acest motiv

Fetita ce s-a trezit din somn si plange

• Copilului îi este teamă că nu va putea adormi și de aceea nu ar vrea să meargă la culcare
• Copilul este foarte agitat
• Apar dificultăți de concentrare
• Capacitatea de memorare este alterată
• Copilul este agresiv, poate fi mult mai indisciplinat decât în mod obișnuit
• Copilul face greșeli
• Pot apărea diverse accidente, în condițiile în care copilul poate fi foarte somnoros ziua

Citește și: Semne că ai un copil care suferă de  tulburare de somn

Ce se poate face în vederea prevenirii și tratării insomniei la copii

Primul demers pe care ar trebui să îl faci, în cazul în care observi că micuțul tău, are uneori, probleme din cauza insomniei, este să pui în aplicare sfaturi precum:
Supraveghează-ți copilul în timpul zilei pentru a nu avea dificultăți de somn noaptea
De pildă, medicii pediatri spun că de noi depinde, ca părinți, să-i deprindem pe copii cu obiceiuri ce vor contribui la un somn sănătos. Printre acestea se numără:
• Delimitarea strictă a activităților ce se pot desfășura în pat și a celor care nu- Iată câteva exemple în acest sens: jucatul pe telefon, privitul la televizor sau efectuarea temelor nu sunt activități care să fie potrivite pentru a fi efectuate în pat
• Copilul ar trebui obișnuit să se culce și să se trezească la aproximativ aceleași ore (Pe cât posibil, inclusiv în vacanțe și weekend-uri)
• Nu i se vor da alimente sau băuturi cu cofeină cu 4-6 ore înainte de culcare
• Cu o oră înainte de culcare, copilul nu ar trebui să se implice în activități care l-ar putea agita și l-ar împiedica să poată adormi- Printre acestea se numără: jucatul pe calculator sau pe telefon, privitul la televizor, discuții ce i-ar putea provoca stări de anxietate etc.

Încearcă să schimbi atitudinea copilului față de somn
În special un copil mai mare, care poate să fie tentat să-și spună că mai bine nu s-ar duce la culcare pentru că oricum nu va reuși să adoarmă, poate să se obișnuiască să meargă la culcare cu următorul gând: „Când merg în pat, mă voi odihni și mă voi relaxa". Cel mai mult contează ca această afirmație să fie mereu prezentă în gândurile copilului pentru ca, treptat, să nu mai privească somnul ca pe o activitate dezagreabilă, ci ca pe una ce-i poate aduce beneficii.

Învață-l să se relaxeze înainte de a merge la culcare
De exemplu, dacă se va gândi la ceva frumos sau dacă va încerca să respire profund, copilul se va pregăti mai bine pentru somn. De asemenea, inclusiv o baie caldă sau o discuție plăcută pot fi modalități prin care acesta va pleca mai liniștit la culcare și va avea șanse să adoarmă mai ușor.

Ai grijă să aibă parte de un mediu de odihnă cât mai confortabil
Nu numai un pat și o saltea cât mai confortabile sunt foarte importante în acest scop, dar și liniștea, lipsa de lumini puternice sau o temperatură confortabilă sunt factori esențiali în asigurarea unui somn bun pentru copil.

Lasă-l să părăsească patul când nu poate să adoarmă
Mai ales copiii mai mari vor fi încântați să poată face așa ceva. Pentru a fi mai pregătiți să adoarmă, ei se pot da jos din pat și să-și găsească un loc agreabil, în care să aibă parte de o activitate relaxantă (pentru 15-20 de minute). Spre exemplu, pot citi din cartea preferată sau pot  privi pe fereastră. Dacă nici după această încercare un copil nu va putea să adoarmă, activitatea de relaxare se poate relua.

Fetita ce citeste seara, langa o lampa

Nu lăsa în camera copilului un ceas la care să se poată uita
Pentru copiii mai mari, ce își dau seama cum trece timpul, va fi stresant să poată vedea mereu un ceas și să-și dea seama că se străduiesc de mai mult timp să adoarmă. Acest demers le poate mări anxietatea și îi poate face să aibă mai mult de suferit din cauza unei insomnii.

Dacă aceste măsuri nu au dat rezultatele așteptate, iar copilul are frecvent probleme cu somnul, adresează-te unui pediatru. După o consultație și niște investigații, își poate da seama ce stă la baza insomniei. Dacă nu va reuși, te va trimite la un alt specialist. În funcție de intensitatea și de durata manifestărilor acestei tulburări de somn, există posibilitatea să se recomande mai multe ședințe de psihoterapie, astfel încât să se diminueze, pe cât posibil, impactul unor tulburări de natură psihică menite să afecteze somnul copilului.

În niciun caz nu te vei apuca să faci rost de diferite medicamente sau suplimente pe bază de plante, întrucât acestea îi pot face mai mult rău copilului. Mult mai bine va fi să ții permanent legătura cu un medic, în condițiile în care, de cele mai multe ori, insomnia copiilor și adolescenților nu se tratează cu medicamente. Important va fi să fie tratate în primul rând acele afecțiuni fizice sau de natură psihologică menite să interfereze cu somnul pentru ca abia ulterior să se vadă dacă este sau nu nevoie de un tratament special.

Tu știai până acum detalii ce țin de insomnia la copii?

Citește și: Lipsa de somn la copii poate duce la  probleme grave  de sănătate

Surse:
www.insomnia.net, www.my.clevelandclinic.org, www.childrenshospital.org, www.kidshealth.org.nz, www.verywellfamily.com

Articolul urmator
O fetiță de 11 ani cântărește peste 120 de kg, dar nu se poate opri din mâncat. De ce afecțiune suferă, de fapt
O fetiță de 11 ani cântărește peste 120 de kg, dar nu se poate opri din mâncat. De ce afecțiune suferă, de fapt

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut
    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut

    Mai mult de două treimi dintre părinți (70%) consideră că ai lor copii se confruntă cu un grad de epuizare mai mare decât ei. În urma unui sondaj recent, realizat în...

    Studiile confirmă: 2 din 3 părinți suferă de burnout
    Studiile confirmă: 2 din 3 părinți suferă de burnout

    Este normal să fii stresat ca părinte. Nu e ușor să îți asumi responsabilitatea de e educa și de a pregăti pentru viață o ființă umană, care depinde întru totul de...

    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

    Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
    Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

    Nervii reprezintă grupări de fibre, care transmit impulsuri electrice între creier și restul corpului. Printre nervi se regăsește și cel sciatic, principalul nerv de la nivelul...

    © 2024 Qbebe