Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot mai independent și să deprindă abilități variate. Însă în momentul în care acele responsabilități nu sunt adecvate vârstei sale ci, dimpotrivă, sunt mai degrabă destinate unui adult, se ajunge la un fenomen dăunător, numit „parentificarea” copilului. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai care sunt semnele ce îți indică dacă ești un copil „parentificat”, ci și ce măsuri ar trebui să iei pentru a-ți redobândi echilibrul și starea de bine. 

Ce înseamnă „parentificarea” unui copil ?

Psihologii atrag atenția asupra următorului aspect: se poate vorbi despre „parentificarea” unui copil în cazul în care acesta primește responsabilități care depășesc nivelul dezvoltării sale și care au ca scop binele emoțional și/sau mental ori confortul unuia dintre părinți. „Parentificarea” are loc dacă un părinte începe să renunțe la rolul său, iar copilul simte nevoia să preia el rolul respectiv. Cu alte cuvinte, părintele nu vine în întâmpinarea nevoilor copilului, ci acesta din urmă se străduiește să realizeze un asemenea demers.

Un copil „parentificat” nu este cel care, de exemplu, este implicat de părinți în activități casnice potrivite vârstei sale ori dacă, în anumite ocazii, îi ajută în îngrijirea fraților sau surorilor mai mici. De fapt, când ajunge să fie „parentificat”, un copil este supus unor presiuni permanente, care interferează cu starea sa de bine. De pildă, se întâmplă așa când este de așteptat să se comporte ca și cum ar fi „terapeutul” părintelui său, când trebuie să facă pace în conflictele din familie sau să aibă mereu grijă de frații/de surorile mai mici în absența părinților. 

fetita suparata stand pe canapea, in timp ce tatal ei isi sprijina capul de umarul ei

În situația în care un copil este „parentificat”, nu este de mirare că se confruntă cu stres, cu stări de anxietate, cu depresie și că se simte copleșit. În plus, în acest context, poate avea dificultăți de adaptare într-o colectivitate și riscă să nu aibă rezultate bune la școală.

Pe termen lung, „parentificarea” crește riscul ca adolescenții și viitorii adulți să se regăsească în oricare dintre aceste situații:

  • Să le fie greu să aibă încredere în cei din jur;
  • Să se teamă de autoritate;
  • Să se implice în relații toxice;
  • Să aibă dificultăți în a-și construi o viață independentă;
  • Să aibă probleme cronice de sănătate mintală. 

Tipuri de parentificare

Există două tipuri de parentificare:

Parentificarea emoțională

Are loc dacă un copil trebuie să vină îndeplinească o nevoie emoțională și/sau psihologică pentru unul dintre părinții care se află într-o situație dificilă. De pildă, parentificarea emoțională intervine când:

  • Părintele insistă asupra ideii că se bazează pe el în rezolvarea unei probleme emoționale;
  • Copilul este mereu confidentul părintelui său;
  • Copilul este nevoit să medieze un conflict dintre părinți etc.

Parentificarea instrumentală

Este vizibilă, spre exemplu, când unul sau ambii părinți nu își pot îndeplini responsabilitățile și nu pot asigura nevoile familiei. Parentificarea instrumentală survine, de pildă, când unul dintre părinți își părăsește familia, când dobândește o dizabilitate, când este vorba despre divorț etc.

Exemple de situații ce dovedesc o parentificare instrumentală sunt:

  • Copilului i se cere în mod constant să se implice în activități casnice care nu sunt pe măsura vârstei sale;
  • Copilul este nevoit să aibă tot timpul grijă de frații/surorile lui;
  • Copilul trebuie să muncească pentru a asigura nevoile familiei.

Cum îți dai seama că ai fost un copil „parentificat”

Psihoterapeuții consideră că un adult ce a fost un copil „parentificat” se distinge prin trăsături precum:

Te simți mereu responsabilă pentru emoțiile celorlalți

Nu este surprinzător să fii așa dacă, în copilărie, ai auzit de multe ori de la unul dintre părinții tăi vorbe cum ar fi: „Am nevoie de tine ca să mă simt mai bine/ca să fiu fericit/ă”, „Dacă nu ai fi tu lângă mine, nu aș avea cu cine să vorbesc despre asta și nu știu ce m-aș face”. De aceea, și în viața de adult ai tendința să simți că emoțiile și starea de bine a celorlalți depind de tine. În acest context, ești mereu în căutarea de soluții pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor și, în anumite cazuri, nu este exclus să te simți vinovată și să-ți reproșezi că nu reușești.

femeie tanara care incearca sa o consoleze pe alta femeie tanara, ambele stand la masa

Ai anumite tulburări ce țin de sănătatea mintală

Întrucât ai fost un copil „parentificat”, poți suferi din pricina stărilor de anxietate, a celor depresive sau adopți un comportament obsesiv-compulsiv. Pe de o parte, ți se întâmplă așa ceva deoarece ai fost supusă permanent presiunii de a veni în întâmpinarea nevoilor altcuiva și, astfel, nu ai avut răgaz să ți le satisfaci pe ale tale. Așa se explică de ce nu ai reușit să înveți anumite lucruri și, când te lovești de ele, nu știi cum să procedezi și ești copleșită de stres. Pe de altă parte, faptul că ai fost pusă de multe ori în situații care te-au depășit și ai avut de înfruntat așteptări nerealiste ți-a diminuat stima de sine, încrederea în forțele proprii și te-a determinat să îți fie teamă că vei fi respinsă dacă eșuezi.

Vrei să rezolvi totul

Unui copil care a fost „parentificat” îi este greu să se abțină să nu intervină când o persoană apropiată se află într-o situație dificilă. Spre exemplu, te oferi să vii cu soluții și cu sfaturi nesolicitate pentru a încerca să vii cu o schimbare. 

Psihologii sunt de părere că astfel de tendințe sunt prezente adesea la persoanele „parentificate” și le determină să nu se simtă deloc în largul lor când îi observă pe ceilalți cum se străduiesc să-și rezolve problemele fără să le ceară sprijinul.

Cauți întotdeauna să deții controlul

Adulții care fac parte dintre copiii „parentificați” caută să-și asume cât mai multe responsabilități și simt permanent nevoia să dețină controlul. Le este greu să-i lase și pe ceilalți să conducă, să aibă inițiativă și, din acest motiv, preferă să se implice numai în relații cu persoane care preferă să se lase conduse. 

Tocmai pentru că tind să-și asume prea multe responsabilități, adulții care au fost copii „parentificați” riscă să fie frustrați întrucât au impresia că nu sunt sprijiniți suficient și, mai mult decât atât, pot ajunge să fie epuizați.

femeie epuizata la birou

Îți este greu să stabilești și să menții limite ferme

Unul dintre primele semne care arată că ai fost un copil „parentificat” este și acesta: nu îți este deloc la îndemână să stabilești limite. De altfel, o asemenea dificultate este firească în contextul în care tot timpul ți-ai neglijat nevoile și dorințele ca să îi mulțumești pe ceilalți. Spre exemplu, în cazul în care ești invitată la o reuniune de familie, accepți invitația, chiar dacă știi că ți-ai stabilit angajamente. Ulterior, dacă anunți că nu mai poți ajunge din pricina unor evenimente neprevăzute, ce au legătură cu angajamentele respective, te simți vinovată. 

Ce poți face pentru a încerca să-ți regăsești echilibrul

În primul rând, ca să reușești să depășești problemele create de faptul că ai fost un copil „parentificat”, este recomandat să încerci să-ți idenfici dorințele și nevoile. Observă mai întâi ce simți când te afli în diferite situații, de exemplu când trebuie să stabilești limite. Concentrează-te pe momentul prezent, astfel încât să îi oferi corpului și minții un răgaz pentru a-ți transmite că nu mai ești în mediul în care nu te simțeai în siguranță. Odată ce se întâmplă așa, îți este mai la îndemână să îți dai seama ce îți dorești de fapt.

Totodată, este binevenit să-ți creezi un spațiu în care să te simți confortabil și în siguranță, stabilindu-ți limite în jurul spațiului respectiv. În plus, fixează-ți rutine care țin de acest spațiu și care să te ajute să te destinzi și să nu te mai simți sub presiune.

În al doilea rând, apelează la sprijinul unui psihoterapeut. Spre exemplu, orientează-te spre terapia cognitiv-comportamentală, menită să îți schimbe, treptat, modul de gândire și atitudinea față de tine. În același timp, nu greșești nici dacă optezi pentru terapia de familie, care este utilă pentru a-ți repara relația cu părinții tăi. 

Nu în ultimul rând, ca să te regăsești ai nevoie și să-ți descoperi copilul interior, căruia să-i oferi lucrurile de care nu a avut parte în trecut. Pentru a-ți atinge acest obiectiv, străduiește-te să faci următorul exercițiu:

  • Uită-te la o fotografie cu tine când erai copil;
  • Încearcă să-i vorbești copilului din fotografie ca unui prieten;
  • Scrie-i o scrisoare copilului tău interior. 

Am început să-mi îngrijesc mama de la 13 ani. Viața mea s-a schimbat pentru întotdeauna

Surse foto: istockphoto.com, Image by stockking on Freepik

Surse articol: embarkbh.com, businessinsider.com, healthline.com, huffpost.com, newportacademy.com, psychologytoday.com, the-life-helper.com

Articolul urmator
8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne clare că ești o "mamă migdală"
    Semne clare că ești o "mamă migdală"

    Termenul de „mamă migdală” a apărut în 2013, în urma serialului „The Real Housewives of Beverly Hills”. Într-unul din episoade. Yolanda Hadid...

    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația
    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația

    Cu toții am văzut copii răsfățați, nu-i așa? Acesta e un comportament prin care cel mic a descoperit că poate obține ceea ce vrea. Uite care sunt semnele care îți spun că ai...

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Ilinca Vandici nu își dorește ca fiul ei să fie elev premiant. „Nu îmi doresc copil de 10. Eu am fost cumva forțată să fiu copil de 10 și nu a fost ușor
    Ilinca Vandici nu își dorește ca fiul ei să fie elev premiant. „Nu îmi doresc copil de 10. Eu am fost cumva forțată să fiu copil de 10 și nu a fost ușor

    Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la noi este mama unui băiețel de șase ani, Zian, și, în cadrul mai multor interviuri, a vorbit despre educația pe care se...

    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog
    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog

    Vizitele anuale la medicul oftalmolog sunt obligatorii pentru cei mici! Miopia este o afecțiune tot mai des întâlnită la nivel global, iar depistarea acesteia din timp este...

    Un copil din Sălaj a fost împușcat în pădure pentru că a fost confundat cu un animal sălbatic
    Un copil din Sălaj a fost împușcat în pădure pentru că a fost confundat cu un animal sălbatic

    Caz terifiant în Sălaj: un băiat de 14 ani a fost împuşcat într-o pădure, după ce a fost confundat cu un urs de către un vânător.

    Am fost diagnosticată cu o boală rară și sora mea a fost dispusă să-mi doneze ovule pentru a putea avea un copil
    Am fost diagnosticată cu o boală rară și sora mea a fost dispusă să-mi doneze ovule pentru a putea avea un copil

    O femeie în vârstă de 28 de ani a fost diagnosticată cu o boală rară, pe care o au aproximativ 200 de oameni în toată lumea. Pentru că nu mai putea concepe un copil,...

    Un copil de trei ani a fost atacat de un roi de albine în curtea bunicilor. A fost înțepat de 70 de ori
    Un copil de trei ani a fost atacat de un roi de albine în curtea bunicilor. A fost înțepat de 70 de ori

    Un băiețel de trei ani din Botoșani a fost la un pas de moarte după ce a fost înțepat de peste 70 de albine. Incidentul a avut loc chiar în curtea bunicilor.

    © 2024 Qbebe