Fiica mea are 8 ani și este un copil deosebit de sensibil. Poate să audă vocea unui personaj într-un film și să știe în ce alte filme a mai auzit aceeași voce. Observă când am o nouă ținută, dacă schimbăm ceva în casă și percepe cu acuitate emoțiile celorlalți. Face complimente uimitoare pentru că observă cele mai mici detalii. Încă de la vârsta de 3 ani, asculta un cântec și întreba despre ce este vorba în versuri, apoi se gândea cum să aplice ceea ce auzea în viața de zi cu zi. Este un copil profund.
Cu toate acestea, lucrurile care o fac atât de specială îi provoacă, de asemenea, o mare suferință. Dacă percepe că se simte lăsat pe dinafară într-un joc sau într-o conversație, o ia foarte personal. Este un copil extrem de sensibil și cu siguranță nu este singurul! Cele mai recente statistici arată că sensibilitatea crescută este o trăsătură întâlnită în rândul a 20% din copii.
Calitățile unui copil foarte sensibil
Adesea, copiii foarte sensibili sunt profund empatici, intuitivi și buni la a-i „citi” pe ceilalți. Sunt foarte atenți și generoși, gândesc, procesează și simt lucrurile în profunzime. Copiii extrem de sensibili sunt extraordinari atunci când le putem înțelege pe deplin temperamentul. Iată câteva trăsături comune:
Empatie
Pentru că sunt empatici, tind să fie niște prieteni extraordinari. De ce? Ei sunt în ton cu nevoile celorlalți, acele nevoi subtile, nespuse, pe care ceilalți nu le pot vedea. Ei percep indiciile nonverbale și schimbările în tonul unei persoane atunci când vorbește. Din acest motiv, sunt niște ascultători foarte buni și atenți. Pe de altă parte, ei vor fi, de asemenea, mai sensibili la un ton mai dur al părintelui sau la o corecție exagerată. Acest lucru poate duce la sentimente de respingere sau la sentimentul că nu sunt suficient de buni.
Creativitate
Datorită aprecierii lor pentru frumos, copiii foarte sensibili adoră activitățile în care își pot valorifica latura creativă. Activități precum artă, muzică, dansul, editarea video, designul și modă pot fi domenii pentru care își manifestă interesul. Pe de altă parte, micuțîi sensibili se pot feri de activități dacă simt că acestea ar putea fi o provocare prea mare pentru ei sau dacă simt că riscul de eșec este prea mare.
Copiii foarte sensibili sunt foarte atenți și grijulii
Pentru că sunt foarte atenți, observă schimbările din mediul înconjurător și în rândul persoanelor din jurul lor. Un copil extrem de sensibil ne poate complimenta pentru ceva ce nimeni altcineva din casă nu a observat. Pe de altă parte, s-ar putea să se hiperconcentreze asupra unui detaliu în încercarea de a-l face perfect, ceea ce poate duce la o gândire perfecționistă.
Copiii sensibili sunt foarte curioși
Pentru că sunt curioși în legătură cu ceilalți și cu mediul înconjurător, pot fi niște parteneri de conversație extraordinari. Ei au interese variate, iar la școală sunt întotdeauna acei elevi care pun cele mai multe întrebări fiindcă au o sete de cunoștere crescută. Pe de altă parte, pot avea nevoie de foarte mult timp și atenție din partea părintelui. Părinții pot avea uneori impresia timpul pe care îl petrec cu micuțul lor nu este niciodată suficient.
5 semne că ai un copil extrem de sensibil și ce e de făcut
Copiii foarte sensibili au un sistem nervos hiperactivat care reacționează la mediul înconjurător și la stimulii din jurul lor. Ei pot fi suprastimulați de mediul înconjurător sau de un program încărcat. Mirosurile puternice, texturile neobișnuite sau persoanele aprige pot fi copleșitoare pentru ei. Constrângerile de timp și tranzițiile (de la o școală la altă, dintr-o casă în altă) pot fi presante și extrem de dificile pentru aceștia.
Identificarea unui copil extrem de sensibil nu este întotdeauna clară, însă există câteva semne care pot indica faptul că prichindelul tău este mai sensibil decât alți copii de vârsta lui. Un copil extrem de sensibil:
- este foarte inteligent;
- se luptă cu anxietatea;
- devine copleșit de lumini, sunete, zgomot sau obiecte care se mișcă în ritm accelerat;
- este sensibil la durere;
- este foarte conștient de schimbările de rutină sau de mediu.
De asemenea, copiii sensibili sunt deosebit de empatici; se simt afectați de emoțiile altor persoane, sunt intuitivi și perceptivi.
Nu poți schimba temperamentul copilului tău și nici nu ar trebui! O natură sensibilă este un atu, așa că vei dori să îți ajuți copilul să privească sensibilitatea crescută ca o trăsătură pozitivă de caracter. În plus, rolul unui părinte nu este acela de a schimba personalitatea copiilor, ci de a o modela în așa fel încât aceștia să devină niște adulți echilibrați.
Citește și:
Surse foto: Freepik
Surse articol: scarymommy.com, hpbs.org, friendshipcircle.org, jennaflemingcounseling.com