Niciun părinte nu vrea să-și determine copilul să fie răsfățat. Cu toate astea, atunci când copilul devine răsfățat, schimbarea trebuie să vină de la părinte.
Copilul nu este rău, sau obraznic, ci pur și simplu a învățat că dacă plânge, sau se supără, acest lucru îi determină pe părinții lui să îi îndeplinească dorințele. În linii mari, eu plâng, mă supăr, tu îmi dai ce îmi doresc. De ce să încerc alte metode, dacă aceasta deja dă rezultate?
Nu te învinovăți dacă și tu procedezi așa cu copilul tău. Michele Borba, psiholog educațional, spune că „toți părinții sunt sensibili la supărarea copiilor și este mult mai ușor să le dea ceea ce vor, ca să le oprească plânsul” (sursa Cafemom).
Cu toate acestea, părintele trebuie să găsească puterea necesară de a impune limite și de a-l învăța pe copil de ce un astfel de comportament nu trebuie să fie recompensat.
Semne că ai un copil răsfățat
Uite care sunt principalele semne că al tău copil este răsfățat:
- Nu spune „te rog” sau „mulțumesc”, ci impune mai degrabă o poruncă;
- Nu se mulțumește niciodată cu „nu”, din prima;
- Nu poate să aștepte să primească ceva, ci „vreau acum”;
- Crede că i se cuvine totul nu doar în familie, ci și la școală sau într-un grup de copii;
- Vrea mereu mai mult decât îi dai, pare veșnic nemulțumit.
Ce poți să faci ca să-ți dezveți copilul de comportamentul răsfățat
Din fericire, părinții pot interveni și pot corecta acest comportament nedorit. Iată cum.
1. Spune „nu” cu un motiv
Atunci când refuzi o cerere a copilului, este important să-i oferi și un motiv, sau o explicație pentru care o faci. Spre exemplu, „Nu poți să te joci acum, pentru că ai teme de făcut. Când termini, te poți juca”.
2. Laudă-l atunci când arată că e altruist
Borba recomandă părinților să-și laude copiii nu doar atunci când fac ceva bine, dar și când arată altruism și empatie față de ceilalți.
Exemplu: „Tu și colegul tău v-ați descurcat foarte frumos la proiectul pe care l-ați făcut în echipă”, sau „A fost foarte frumos din partea ta să-i dai acelui băiețel jucăriile tale vechi, cu care nu te mai joci”.
3. Întreabă-l pentru ce e recunoscător
Recunoștința este o emoție pe care ar trebui să o cultivăm mai des, fiecare dintre noi. Studiile arată că practicarea recunoștinței îi ajută pe copii (și pe adulți) să fie mai fericit și să se adapteze mai bine la stres. Poți să-l încurajezi să scrie, să deseneze sau să-ți povestească ceva frumos care i s-a întâmplat și pentru care e recunoscător în ziua respectivă.
4. Exersează răbdarea
Una dintre motivele pentru care un comportament răsfățat nu e funcțional, este lipsa răbdării. Cel mic nu poate aștepta și dacă nu primește ceea ce-și dorește fix în momentul respectiv, se supără, plânnge, țipă și așa mai departe. Mărește timpul de așteptare treptat atunci când nu poți să-i oferi atenția ta (sau orice își dorește în acel moment) și cu timpul, răbdarea lui va crește.
5. Ajută-l să-și dezvolte empatia
De fiecare dată când ai ocazia, vorbește-i despre sentimentele celorlalți, atunci când el exercită un comportament nepotrivit. După aceea, întreabă-l ce ar putea face diferit data viitoare, pentru a nu mai supăra pe altcineva. În același timp, arată-i și vorbește-i și despre propria ta empatie. Copiii înțeleg lumea foarte bine, urmând exemplele părintelui.
Nu te aștepta ca cel mic să se schimbe peste noapte. În schimb, fii perseverent în ceea ce îți dorești să îl înveți și vei vedea, cu timpul se va dezvăța de acest comportament.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://cafemom.com/parenting/child-psychologist-shares-signs-you-have-a-highly-spoiled-child/magnify-giving-back-and-limit-receiving