De ce fură copiii
Există mai multe motive pentru acest comportament, care depind într-o oarecare măsură și de vârsta acestora. Astfel, copiii mici pot fura pentru că își doresc un anumit obiect foarte tare și încă nu posedă acea doză de autocontrol care să-i determine să se abțină.
Când mai cresc, lucrurile se complică puțin. Aceștia pot fura pentru că se simt invidioși, pentru că vor să se răzbune, sau pentru că își doresc cu tot dinadinsul un anumit obiect.
De asemenea, poate își doresc să atragă atenția sau să se simtă rebeli.
Nu în ultimul rând, e posibil să fie vorba despre o problemă de natură emoțională, poate o perioadă grea, stresantă, sau o traumă recentă pe care au trăit-o.
Ce să faci dacă al tău copil fură
Părintele va trebui să abordeze diferit lucrurile în funcție de vârsta pe care o are copilul.
Pentru copiii preșcolari, lucrurile sunt destul de simple. Pur și simplu, părintele trebuie să le spună că niciodată nu vor lua un obiect, oricât de mult și-l doresc, fără permisiunea altora. Nu e nevoie de vreo pedeapsă sau de vreo lecție de morală (mai ales dacă e foarte mic), pentru că s-ar putea să nu înțeleagă încă anumite concepte.
Dacă deja a furat ceva, înapoiază-l (sau pune-l pe el să îl înapoieze) și asta e tot. Nu face alt compromis, cel mic trebuie să înțeleagă că altă soluție nu există.
Dacă e mai mare (e deja la școală), poți să ai o discuție serioasă cu el pe această temă. Spune-i de ce nu e bine să fure, precum și care sunt consecințele acestui comportament.
Pune-l să returneze întotdeauna ceea ce a furat și la fel ca și în cazul precedent, nu face vreun compromis în acest sens.
Dacă a furat ceva de la școală, e cel mai bine să aibă o discuție atât cu tine, cât și cu cadrul didactic, dar nu în fața tuturor, ci separat.
Nu în ultimul rând, este important să descoperi care au fost cauzele care au dus la acest comportament.
Dacă al tău copil se apropie de adolescență sau e deja adolescent, știe că furtul implică consecințe legale, însă dacă tot va fura, trebuie să ai o discuție serioasă cu el. Nu trebuie să țipi sau să îi faci reproșuri, ci încearcă să înțelegi ce a cauzat acel comportament; ce vrea acesta să semnaleze.
E important să-i explici foarte clar consecințele acestui act și apoi să vezi ce l-a făcut să acționeze în acest sens. Poate este doar o fază trecătoare, sau poate există și alte motive.
În orice caz, e important să îi fii alături, să încerci să păstrezi o atitudine cât mai calmă și să încerci să îi oferi înțelegere și sprijin, chiar dacă nu ești de acord cu ce a făcut. Oricum, el știe că a greșit.
Dacă te confrunți de ceva timp cu această problemă și ai încercat abordările menționate mai sus, încearcă să afli dacă există o cauză ascunsă. Poate este vorba despre o traumă pe care nu a depășit-o, sau alte problematici de natură emoțională. De asemenea, te încurajăm să apelezi la ajutor specializat, mai ales dacă simți că problema te depășește.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: familyeducation.com