- Validează emoțiile și experiențele fiecăruia dintre copii
- Străduiește-te să petreci timp cu fiecare dintre copii
- Asigură-l pe fiecare în parte de dragostea ta
- Abține-te să faci comparații între copii
- Creează un mediu care să nu funcționeze pe baza pedepselor
- Nu ezita să intervii în conflicte
- Nu-i forța să interacționeze
Validează emoțiile și experiențele fiecăruia dintre copii
Validarea emoțiilor înseamnă să le recunoști existența, fără să te apuci să judeci. Practic, în momentul în care validezi emoțiile copilului, nu înseamnă că ești neapărat de acord cu perspectiva lui, ci îi demonstrezi că înțelegi cum se simte. Procedând așa, îi dovedești că este auzit, înțeles și că are parte oricând de dragostea și de susținerea ta.
Când ai mai mulți copii, este binevenit să validezi emoțiile fiecăruia dintre ei, astfel încât să înțeleagă faptul că au parte, în egală măsură, de dragostea și de atenția ta. De asemenea, tot în acest scop, dar și ca să întărești relația dintre ei, profită de situațiile conflictuale pentru a-i face să înțeleagă că nu ții doar partea unuia dintre ei. Cu alte cuvinte, ascultă-i cu atenție pe fiecare, nu îi întrerupe, lasă-i să-ți spună ceea ce simt și nu le spune că au dreptate sau, dimpotrivă, că au greșit. În schimb, oferindu-le oportunitatea de a-și împărtăși experiențele, îi determini ca, treptat, să-și dea seama că nu trebuie să dovedească nimic nici ție, nici fraților sau surorilor.
Străduiește-te să petreci timp cu fiecare dintre copii
Să reușești să realizezi un asemenea obiectiv nu este deloc ușor când ai mai mulți copii, în condițiile în care fiecare simte nevoia să aibă cât mai mult parte de atenția ta. Cu toate acestea, gândește-te că, acordându-le fiecăruia dintre ei timp separat, îi faci să înțeleagă cât de importanți sunt în cadrul familiei voastre. În acest context, scade și riscul apariției rivalității între frați.
Pentru a-ți fi la îndemână să petreci timp de calitate cu fiecare dintre copii, ține seama și de următoarele sfaturi:
- Planifică-ți câte 15 minute, zilnic, pe care să le petreci alături de fiecare dintre ei;
- Implică-te în activitățile fiecăruia;
- Invită-i pe fiecare să se implice în diferite activități ale tale: de exemplu, poți găti împreună cu fiecare copil;
- Stabilește o zi, în fiecare lună, în care să petreci timp separat cu fiecare dintre copii: spre exemplu, mergeți să luați masa în oraș sau la o plimbare în parc;
- Când se apropie ziua de naștere a copiilor tăi, fixează cu fiecare dintre ei o zi în care să petreceți timp doar voi doi.
Asigură-l pe fiecare în parte de dragostea ta
Orice copil are nevoie să audă cât este de iubit. De altfel, ar trebui să introduci în rutina zilnică obiceiul de a-i spune fiecăruia dintre copiii tăi cât de mult îl iubești. Ținând cont de acest sfat, de fapt le întărești sentimentul de apartenență, îi asiguri că sunt apreciați și nu favorizezi crearea unui mediu competitiv.
În același timp, un copil care aude adesea că este iubit devine mai încrezător în forțele proprii, își întărește stima de sine și se convinge că este acceptat așa cum este.
Abține-te să faci comparații între copii
Pe de o parte, când te obișnuiești să faci adesea comparații între copiii tăi, le diminuezi stima de sine. Pe de altă parte, dacă un copil primește „etichete”, ajunge să creadă că este într-un anumit fel și își limitează practic posibilitățile de a progresa. Nu în ultimul rând, comparațiile constante între frați nu fac altceva decât să alimenteze rivalitatea dintre ei, reprezentând oricând un pretext pentru certuri.
Având în vedere asemenea consecințe nedorite, încearcă să evidențiezi, la fiecare, „punctele tari” și să găsești mereu oportunități de a le pune în valoare. Este binevenit ca fiecare dintre copiii tăi să înțeleagă, la un moment dat, că este unic și că are propriul rol în dinamica familiei voastre.
Creează un mediu care să nu funcționeze pe baza pedepselor
Într-o casă în care nu există un astfel de mediu, copiii se simt încurajați să comunice deschis. Odată ce se întâmplă așa, nu numai că relația dintre frați și alți membri ai familiei se întăresc, dar și certurile, conflictele, pot fi gestionate mai ușor.
Ca să te asiguri că reușești să creezi un mediu care să nu funcționeze pe baza pedepselor, ia și măsurile de mai jos:
- Nu ezita să stabilești limite: datorită acestora, copiii înțeleg ce au de făcut și care sunt comportamentele acceptabile în familia voastră;
- Arătă-le care sunt consecințele nerespectării limitelor: numai așa copiii tăi învață că un comportament și o consecință sunt legate între ele;
- Stabilește reguli, insistând asupra ideii că sunt valabile pentru toți membrii familiei;
- Învață-i să-și repare greșelile: de pildă, în cazul în care unul dintre copiii tăi și-a necăjit fratele/sora, obișnuiește-l să-și ceară scuze și să realizeze demersuri pentru a-și îndrepta greșeala;
- Într-o situație de criză, când sesizezi că unul dintre copii nu ține cont de reguli și de limite, încearcă să-i distragi atenția implicându-l într-o anumită activitate: spre exemplu, nu greșești dacă îi spui „X, vino să mă ajuți să ud florile. Te-ai jucat mult cu jucăria X și este și rândul fratelui tău/surorii tale”.
Nu ezita să intervii în conflicte
Este esențial să realizezi acest demers pentru a-ți stimula copiii să învețe cum să rezolve un conflict, cum să găsească soluții pentru a rezolva o problemă și cum să negocieze. În plus, când gestionezi certurile dintre ei, creezi un mediu mai sigur și le oferi un model la care să se raporteze.
Printre măsurile pe care le poți lua în situația în care copiii tăi se află în conflict se numără:
- Încearcă să-i separi până când încep să se calmeze;
- Nu da vina pe niciunul dintre ei;
- Nu îl apăra în mod special pe unul dintre ei;
- Străduiește-te să vii cu o soluție din care fiecare să aibă de câștigat.
Nu-i forța să interacționeze
Forțându-ți copiii să împartă diverse lucruri ori să se joace împreună, riști să dai naștere unor resentimente. În aceste condiții, există și riscul de amplificare a rivalității dintre ei și de generare a unui conflict.
Soluția pe care ar trebui să o adopți este aceasta: să ai răbdare și să îi lași să hotărască singuri când și cum interacționează. O asemenea abordare promovează o colaborare mai naturală și mai strânsă între ei.
În cazul în care vrei să se obișnuiască să interacționeze prin joc, poți încerca să iei aceste măsuri:
- Asigură-le un mediu care să favorizeze jocul creativ;
- Arată-i copilului mai mare cum s-ar putea juca și cu frații/surorile mai mici;
- Încurajează-i să joace jocuri de echipă;
- Dă-i copilului mai mare o anumită responsabilitate și spune-i clar, de la început, ce așteptări ai de la el când se joacă alături de copilul mai mic: procedând așa, îl faci să se simtă important și să-și ia în serios rolul de frate/soră mai mare;
- Laudă-i pe fiecare pentru modul în care se joacă.
Nu uita că părinții au un rol fundamental în întărirea relațiilor dintre frați și în gestionarea conflictelor dintre ei. Străduindu-te să le oferi copiilor tăi îndrumare și susținere prin punerea în practică a sfaturilor de mai sus, de fapt îi aduci mai aproape de o relație solidă și frumoasă, de care să se bucure din plin și în viața de adulți.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: confidenceinkids.co.uk, kidsturncentral.com, kidshealth.org, myhealth.alberta.ca, smartparenting.com, verywellfamily.com, youaremom.com