Udarea patului la copii - ce este de făcut?
Conform statisticilor, udarea patului este extrem de frecventă, afectând 20% dintre copiii de 5 ani, 10% dintre cei de 10 ani și 3% dintre cei de 15 ani. Cei mai mulți copii reușesc să scape de această problemă până la vârsta de 5 ani, dar nu există o dată limită pentru dezvoltarea controlului complet al vezicii urinare. Între 5 și 7 ani, udatul în pat rămâne o problemă pentru unii copii. După vârsta de 7 ani, un număr mic de copii încă mai fac pipi în pat. În general, udarea patului înainte de vârsta de 7 ani nu este o problemă, dar dacă această problemă persistă, modificările stilului de viață, antrenamentul vezicii urinare și, uneori, medicamentele pot ajuta.
Dr. Ranj Singh, specialist în medicină de urgență pediatrică, spune că „udarea patului se poate întâmpla din mai multe motive diferite și este întotdeauna important să subliniem că nu este vina nimănui. Pentru majoritatea copiilor, se întâmplă la o vârstă fragedă și majoritatea vor depăși această etapă până la vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, udarea patului poate persista până mai târziu în viață și poate chiar să reapară”.
Există câteva motive comune pentru care copiii udă patul, spune Dr. Singh: vezica copilului nu este capabilă să rețină urina acumulată în timpul noapții, dacă produce prea multă urină peste noapte sau dacă nu se trezește atunci când vezica îi trimite un semnal că este plină. Dr. Singh spune că udarea patului poate fi, de asemenea, un indiciu al unor probleme medicale subiacente, cum ar fi infecțiile urinare, diabetul de tip 1 sau constipația - sau poate fi declanșat de stresul psihologic sau de un eveniment major din viață. În unele cazuri, poate fi nevoie de intervenție medicală.
Dacă și copilul tău face pipi în timpul zilei, dacă începe brusc să facă pipi în pat după ce timp de 6 luni nu s-a mai întâmplat acest lucru, dacă copilul are și alte simptome pe lângă udarea patului sau dacă te îngrijorează faptul că ar putea avea o afecțiune medicală subiacentă, solicită îndrumări suplimentare de la un profesionist din domeniul sănătății.
Dr. Singh spune că părinților nu ar trebui să le fie teamă să vorbească deschis despre udarea patului. „Există atât de multă rușine și stigmă în jurul udatului patului încât îi poate face pe oameni să se simtă jenați și izolați - atât copilul, cât și părintele„, spune el. De fapt, un sondaj recent constatat că 79% dintre părinții cu copii care fac pipi în pat spun că există un stigmat sau un tabu în jurul acestui subiect și peste 85% ar dori ca oamenii să vorbească mai deschis despre acest subiect. „Este important să subliniem că este mai frecvent decât cred oamenii și cu siguranță nu este vina nimănui”, continuă Dr. Singh. „De asemenea, vorbind mai mult despre asta, putem elimina stigmatul și putem începe să le oferim părinților și copiilor sprijinul de care au nevoie.”, adaugă acesta.
Dr. Singh încurajează, de asemenea, părinții să fie cât mai înțelegători posibil cu micuții lor și să fie dispuși să încerce câteva schimbări în stilul de viață. În loc să aștepte să bea multă apă chiar înainte de culcare, Dr. Singh sugerează să ne asigurăm că ai noștri copii rămân hidratați pe tot parcursul zilei. Este important să ne asigurăm că cei mici că merg la toaletă chiar înainte de culcare și să fim atenți la orice semn de constipație, deoarece aceasta poate înrăutăți problema udării patului.
Câteva măsuri de precauție pentru a preveni udarea patului și, de asemenea, ajuta părinții și copiii să gestioneze această problemă, explică Dr. Singh. Iată care sunt acestea:
- Nu îl lăsa pe cel mic să bea prea multe lichide aproape de ora de culcare;
- Roagă-l să urineze înainte de culcare. Recompensează comportamentele pozitive, cum ar fi folosirea toaletei înainte de culcare;
- Acordă atenție semnelor de constipație, deoarece aceasta poate contribui la udarea patului.
Surse foto: pexels.com, istockphoto.com
Surse articol: popsugar.co.uk, mayoclinic.org