În timpul sarcinii, viitoarele mămici se confruntă cu simptome neobișnuite care încep cu poftele pentru feluri de mâncare ciudate sau combinații de alimente neobișnuite, continuă cu grețurile de dimineață și culminează cu crampele la picioare foarte dureroase pe care le resimt atât ziua, cât mai ales în toiul nopții. Crampele sunt un simptom absolut normal, fiind cauzate de regulă de presiunea uterului asupra vaselor de sânge și nervilor, dar și de o circulație a sângelui îngreunată la nivelul picioarelor și de oboseală.
Crampele în sarcină, împreună cu durerile la nivelul picioarelor, vin sub forma unor „cârcei” așa cum sunt denumiți popular, apărând pe fondul schimbărilor în organism.
Cauzele apariției cârceilor în sarcină
Cârceii apar mai ales în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, în ultima perioadă chiar acutizându-se pentru că greutatea burticii este majoră, iar picioarele trebuie să susțină întreaga greutate corporală. Ceea ce înseamnă că spasmele musculare devin o prezență constantă în viața gravidei și apar de cele mai multe ori noaptea, când încearcă să se odihnească și se refacă pentru a face față unei noi zile. Cârceii apar ca o senzație de durere în zona gambei și cuprinde multe ori întregul picior, durerea fiind greu de suportat în cele mai multe cazuri.
Dacă te întrebi de ce ai crampe atunci când ești însărcinată, lucrurile sunt destul de simple. În perioada de graviditate, circulația încetinește din cauza hormonilor, volumul de sânge din corp este tot mai mare pe măsură ce gravida se apropie de ultimele săptămâni de sarcină, lucru care va reduce și mai mult circulația normală din corp. Astfel, apare inflamația, iar gravida percepe crampele ca fiind insuportabile.
Cauzele durerilor de picioare și a cârceilor în sarcină includ presiunea pusă pe articulații, nivelul scăzut de calciu din corp, schimbări în circulația periferică și la nivelul membrelor inferioare.
Din păcate, există și cârcei timpurii în timpul sarcinii, nu numai în ultimul trimestru, iar durerea de o intensitate ușoară care apare rar este un simptom absolut normal. Gravidele se plâng de cele mai multe ori de cârcei la picioare și mai puțin de dureri la nivelul mâinilor, acestea având o durată de câteva secunde până la un minut, timp în care gamba este supusă unui unei dureri acute și foarte greu de gestionat.
15 remedii naturale pentru a combate picioarele umflate în sarcină
Prevenirea și tratarea cârceilor în sarcină
Pentru că perioada sarcinii este destul de delicată și necesită atenție din partea viitoarei mame în vederea prevenirii și tratării cârceilor în sarcină se indică hidratarea și stabilirea unor mese regulate, unei rutine a hrănirii cu alimente bogate în vitamine, calciu și bineînțeles, în fructe și legume.
De asemenea, ajută dacă dormi pe partea stângă, dacă ridici picioarele și stai relaxată cu picioarele pe pernă ori de câte ori ai ocazia, dacă te hidratezi cât mai mult și bei cel puțin 2 litri de apă pe zi. Specialiștii sugerează să eviți îngrășarea excesivă în perioada sarcinii. Practic, trebuie să păstrezi o greutate optimă, chiar dacă burtica este în creștere, să mănânci sănătos, să eviți grăsimile și să mergi cât mai mult posibil pe jos.
Greutatea corporală pune o presiune imensă pe nervi și pe vasele de sângei de aceea apar crampele și durerile de picioarei iar activitatea permanentă asigură o viață mult mai ușoară în timpul sarcinii. Odihna este foarte importantă. O gravidă odihnită va suferi mai rar de crampe și cârcei la nivelul picioarelor. Sunt de evitat deficiențele de magneziu și de calciu, fiind recomandate suplimentele alimentare.
Dureri in sarcina - tipuri de dureri intalnite, cauze si tratamente
Dacă apar crampele, graviduțele pot aplica o compresă caldă, o sticlă cu apă caldă în locul în care resimt durerea, pot face un masaj ușor, de maxim 30 de secunde și pot roti laba piciorului astfel încât mușchii să se relaxeze. Din fericire, cârceii dispar după ce gravida aduce pe lume bebelușul, ceea ce înseamnă că lucrurile se vor îmbunătăți în mod semnificativ după cele nouă luni de sarcină.
În cazul în care crampele sunt și cârceii sunt foarte dureroase, apar foarte des în la nivelul picioarelor, gravida ar trebui să discute cu medicul de familie pentru a găsi cel mai bun tratament posibil, dar și pentru a găsi cauza simptomatologiei descrise înainte de a lua medicamente.
Respectă cu sfințenie sfaturile medicului, tratamentul, orele de somn și programul de masă, iar cârceii vor deveni o problemă mai puțin sâcâitoare în sarcină.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: whattoexpect.com, babycenter.com, mayoclinic.org, healthline.com