- De ce ne confruntăm cu picioare umflate în timpul sarcinii
- Când ar trebui să ne îngrijoreze edemul din timpul sarcinii
- Ce putem face pentru a ameliora picioarele umflate din timpul sarcinii
- Nu sta jos pentru perioade mari de timp
- Stai cu picioarele mai sus decât restul corpului
- Hidratează-te corespunzător
- Nu uita să faci mișcare
- Folosește oțetul de mere
- Cufundă-ți picioarele în apă cu sare
- Nu uita de sarea Epsom
- Fă-ți masaj cu diverse uleiuri
- Fă-ți un masaj cu o perie
- Cufundă-ți picioarele în apă tonică
- Apelează la aplicații cu castraveți
- Aplicații cu frunze de varză
- Nu ocoli semințele de coriandru
- Bea ceai de păpădie
- Consumă alimente ce sunt diuretice
De ce ne confruntăm cu picioare umflate în timpul sarcinii
Când suntem însărcinate, volumul sângelui și a altor fluide din corp vor crește cu aproximativ 50%. Tocmai acest exces al fluidelor îi va furniza bebelușului tot ce are nevoie. Iar aceste fluide trebuie să staționeze undeva, cum ar fi în picioarele noastre.
În plus, creșterea volumului uterului va duce la o circulație a sângelui mai deficitară din direcția membrelor inferioare către inimă, iar fluidele pot fi împinse tocmai în această zonă, a picioarelor.
Nu în ultimul rând, în cazul în care nu te vei hidrata suficient, rinichii îți vor transmite un „semnal de alarmă", tradus tocmai prin apariția edemului, mai ales la nivelul picioarelor. Dar, pe lângă picioare, în timpul sarcinii ne putem confrunta și cu umflarea mâinilor sau feței.
Citește și: Trucuri care te ajută să eviți retenția de apă în timpul sarcinii
Când ar trebui să ne îngrijoreze edemul din timpul sarcinii
Edemul este un simptom normal al sarcinii, dar dacă, pe lângă el apar și alte simptome sau acesta este mult prea accentuat, este cazul să iei urgent legătura cu un medic. Din păcate, alături de edem, anumite simptome neplăcute pot fi legate de apariția preeclampsiei . Să le cunoaștem pe cele mai importante:
• Edem care apare dintr-odată, mai als la nivelul feței
• Tensiune arterială mare
• Pielea nu-și revine atunci când apeși pe zona inflamată
• Dureri de cap severe
• Tulburări de vedere
• Dureri abdominale severe (mai ales în partea dreaptă)
• Greață și amețeli
• Scăderea volumului de urină
Ce putem face pentru a ameliora picioarele umflate din timpul sarcinii
Specialiștii ne spun că există numeroase remedii, precum și schimbări în stilul nostru de viață, care ne pot ajuta să ameliorăm disconfortul picioarelor umflate.
Iată câteva exemple:
Nu sta jos pentru perioade mari de timp
Să-ți schimbi poziția periodic, alternând statul jos cu deplasarea, este un remediu eficient contra picioarelor umflate.
De asemenea, ai grijă să stai jos pe un scaun cât mai confortabil și să te străduiești să faci scurte plimbări. Vei vedea că te vei simți mai bine!
Stai cu picioarele mai sus decât restul corpului
O altă modalitate de a mai scăpa de picioarele umflate din timpul sarcinii este să-ți așezi picioarele mai sus decât restul corpului. Astfel, circulația sângelui va fi îmbunătățită și vor fi mai puține șanse ca tu să te confrunți cu edemul. Ai mare grijă să nu ții picioarele încrucișate!
Hidratează-te corespunzător
Să bei mai multă apă te va ajuta să-ți echilibrezi fluidele din corp. Când nu bei destulă apă, rinichii vor încerca să producă în corp diferite „depozite" de apă. Printre acestea se numără și picioarele tale. De aceea este esențial să fii mereu hidratată!
Pentru o hidratare optimă, se recomandă să ocolești însă lichidele ce conțin cafeină, întrucât acestea mai mult te vor deshidrata. Mult mai bine va fi să consumi apă din abundență.
Nu uita să faci mișcare
Un alt remediu eficient pentru a gestiona mai bine edemul picioarelor din perioada sarcinii este să te miști cât mai mult.
Fie că te vei plimba, fie că vei alege să faci diverse exerciți fizice (consultă un medic înainte de a te apuca de acestea), oricare dintre acestea vor optimiza circulația fluidelor din corp și vor reduce riscul acumulării acestora inclusiv în zona picioarelor.
Folosește oțetul de mere
Este numai bun pentru a scăpa de picioarele umflate din timpul sarcinii, în condițiile în care conține potasiu. Acesta împiedică acumularea excesivă de fluide, responsabilă de această problemă.
Pentru a profita de beneficiile oțetului, procedează în oricare dintre indicațiile de mai jos:
• Amestecă apă călduță și oțet de mere. Vei înmuia un prosop în acest amestec și îl vei înfășura în jurul picioarelor. Vei sta așa cam 10 minute. Poți repeta acest demers de mai multe ori pe zi.
• Pune 2 lingurițe de oțet de mere la un pahar de apă. Poți să adaugi și puțină miere și să bei amestecul de două ori pe zi.
Cufundă-ți picioarele în apă cu sare
Să-ți cufunzi picioarele, pentru 10-15 minute, în apă sare, îți va fi de un real ajutor în combaterea picioarelor umflate din timpul sarcinii.
Folosește apă călduță pentru îmbunătățirea circulației sângelui și pentru relaxarea musculară. Cel mai indicat este să faci astfel de băi cu sare seara, înainte de culcare și dimineața, când te trezești.
Nu uita de sarea Epsom
Această sare, bazată pe săruri de magneziu, este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca un „aliat" de nădejde pentru picioarele inflamate. O poți folosi cu încredere și în perioada sarcinii, cu atât mai mult cu cât se absoarbe repede, relaxează și îmbunătățește circulația sângelui.
Cum vei proceda pentru a folosi acest tip de sare:
• Amestecă 1/2 de cană de sare Epsom într-un lighean cu apă călduță
• Stai cu picioarele acolo cam 10-15 minute.
• Repetă de 3 ori pe săptămână.
Fă-ți masaj cu diverse uleiuri
Masajele cu uleiuri esențiale de plante pot reduce semnificativ picioarele umflate din perioada sarcinii. În plus, vor ameliora și eventualele dureri, relaxând pe deplin mușchii și ducând și la o stare de calm, atât de importantă pentru tine și pentru bebeluș.
Printre cele mai recomandate tipuri de uleiuri esențiale contra edemului picioarelor se numără:
• Uleiul de lămâie
• Uleiul de grapefruit
• Uleiul de lavandă
• Uleiul de eucalipt
• Uleiul de mentă (acesta din urmă are și un efect sporit de răcorire)
Înainte de a vă masa cu ele, este bine totuși să cereți sfatul unui specialist, întrucât unele pot declanșa reacții alergice (de exemplu, uleiul de lavandă).
Fă-ți un masaj cu o perie
Un asemenea masaj te poate ajuta să reduci inflamația picioarelor, în condițiile în care va îmbunătăți considerabil circulația sângelui.
Este bine să începi masajul dinspre picioare spre inimă. Dacă vrei, poți să începi și dinspre mâini. Acest tip de masaj va împiedica acumularea de fluide. Îl poți face liniștită și de două ori pe zi.
Cufundă-ți picioarele în apă tonică
Chinina din aces tip de apă va preveni inflamația.
Să te folosești de apa tonică este foaste simplu: nu trebuie decât să ai apă tonică la temperaatura camerei și să-ți cufunzi picioarele în ea. Poți să repeți de două ori pe zi pentru a fi sigură că umflarea picioarelor se reduce mai consistent!
Apelează la aplicații cu castraveți
Castravetele este capabil să absoarbă excesul de fluide din corp.
Tot ce ai de făcut este să aplici mai multe felii de castravete pe picioarele umflate și să le lași acolo pentru aproximativ 15 minute.
În plus, ideal este să consumi și castravete proaspăt,excelent pentru o bună hidratare.
Aplicații cu frunze de varză
Și acestea sunt considerate un remediu excelent pentru picioarele umflate din timpul sarcinii, în contextul în care te vor scăpa de excesul de fluide.
Le vei folosi în felul următor: pune niște frunze varză pe locurile inflamate, înfășoară-te cu o cârpă sau cu un tifon și lasă-le acolo până când încep să se umezească. Schimbă-le apoi. Poți să repeți acest demers și de două ori pe zi!
Nu ocoli semințele de coriandru
Ia niște semințe de coriandru (2-3 lingurițe) și pune-le în apă (cam un pahar). Apa va fi pusă la fiert, până când rămâne la jumătate.
Vei strecura amestecul și vei bea din el, în fiecare zi (o dată pe zi). Te vei convinge că și semințele de coriandru sunt un bun remediu pentru picioarele umflate din perioada sarcinii.
Bea ceai de păpădie
Ceaiul de păpădie este și el un diuretic eficient.
Va trebui să-l bei zi de zi, indicat este să-ți faci mereu proaspăt, să nu-l refrigerezi. Și acesta va diminua edemul picioarelor și, pe deasupra, este și bogat în antioxidanți.
Consumă alimente ce sunt diuretice
Există anumite alimente ce funcționează ca diuretice naturale și care astfel vor îmbunătăți funcția rinichilor. Iată câteva exemple: merele, pepenele, citricele, castraveții etc.
Oricare dintre ele te pot ajuta să mai scapi de picioarele umflate!
Citește și: Picioarele umflate in sarcina: cum reducem disconfortul
Voi mai știți și alte remedii naturale, numai bune pentru combaterea picioarelor umflate în timpul sarcinii?
Surse:
www.beingtheparent.com; www.mamanatural.com; www.parentinghealthybabies.com;www.top10homeremedies.com