- Îți este mai ușor să ai o evidență a manifestărilor ce însoțesc diferite perioade ale sarcinii
- Te bucuri de progresele pe care le faci
- Te motivează să îți stabilești obiective
- Te ajută să fii mai puțin stresată
- Te sprijină în procesul de vindecare după o experiență dificilă
- Te determină să dobândești o perspectivă mai clară asupra a ceea ce urmează să se întâmple
- Te stimulează să îți exprimi recunoștința
Îți este mai ușor să ai o evidență a manifestărilor ce însoțesc diferite perioade ale sarcinii
Pe măsură ce sarcina evoluează, corpul tău trece prin numeroase transformări și, în aceste condiții, în anumite perioade, te poți confrunta și cu manifestări dezagreabile, ca de exemplu grețuri matinale, o creștere a acidității gastrice, stări de oboseală, picioare umflate etc.
Străduindu-te să ții un jurnal de sarcină, nu numai că reușești, treptat, să îți dai seama, ce demersuri pot intensifica manifestările din diferite etape ale sarcinii, ci și când este cazul să te îngrijorezi și să iei cât mai rapid legătura cu medicul tău. De asemenea, având la dispoziție jurnalul, îți prinde bine să treci în el și măsurile pe care ai încercat să le iei, la un moment dat, și care te-au ajutat să depășești momentele mai dificile. Practic, cu ajutorul unui jurnal de sarcină ajungi să îți cunoști mai bine propriul corp și să nu mai fii tot timpul luată prin surprindere de diferite simptome.
Te bucuri de progresele pe care le faci
Obișnuindu-te să notezi permanent într-un jurnal de sarcină lucrurile care ți se întâmplă în anumite etape și pe care nu le mai sesizezi ulterior în celelalte, realizezi, de fapt, că ai reușit să treci și peste aspectele mai puțin agreabile. Cu alte cuvinte, când dispui de un jurnal pe parcursul lunilor de sarcină, sesizezi mai clar lucrurile bune care ți se întâmplă în fiecare trimestru. În aceste condiții, devii mai optimistă și mai entuziasmată că te apropii tot mai mult de momentul în care îți vei putea ține bebelușul în brațe.
Te motivează să îți stabilești obiective
Spre exemplu, poți avea momente în care te gândești că nu ai făcut suficientă mișcare într-o zi, că nu ai consumat doar alimente sănătoase etc. Dacă ai un jurnal de sarcină, ești mai motivată să îți fixezi obiective și să le respecți, avându-le tot timpul în fața ochilor. Ideal este să îți stabilești obiectivele treptat, pe măsură ce ai realizat deja o parte dintre ele, ca să nu te simți copleșită.
Te ajută să fii mai puțin stresată
Chiar dacă știi că îți face bine să îți împărtășești cu cei dragi gândurile, sentimentele, îngrijorările, nu îți este mereu la îndemână să realizezi un asemenea demers. Fie că nu vrei să le dai motive de îngrijorare, să îi împovărezi, fie că pur și simplu nu te simți pregătită să dezvălui anumite lucruri, de multe ori nu porți o conversație ce te-ar putea ajuta să te eliberezi. Având însă un jurnal de sarcină, poți să îți exprimi nestingherită gândurile care te apasă, temerile, frustrările și astfel să te simți din ce în ce mai relaxată. În acest context, ești mai puțin expusă riscului de a avea de suferit din pricina stărilor de anxietate și/sau a celor depresive.
Te sprijină în procesul de vindecare după o experiență dificilă
În momentul în care îți aduni gândurile și scrii despre un eveniment traumatizant, stresant, te poți elibera de ceea ce te apasă ca să te vindeci. Un jurnal de sarcină este binevenit și din acest punct de vedere, mai ales dacă reușești să scrii cele mai profunde gânduri, de mai multe ori. În plus, când ești doar tu și jurnalul tău, te concentrezi mai ales asupra prezentului, ceea ce este benefic pentru a depăși perioadele marcate de stres, de dificultăți și pentru regăsirea echilibrului interior.
Te determină să dobândești o perspectivă mai clară asupra a ceea ce urmează să se întâmple
Mai ales când urmează să devii mamă pentru prima oară, pentru că tot ceea ce ți se întâmplă este nou, poți ajunge să fii extrem de prinsă în tumultul schimbărilor din fiecare perioadă de sarcină și să nu reușești să ai o perspectivă clară asupra experiențelor prin care vei trece încă din primele clipe în care îți vei strânge puiul la piept. Dacă te obișnuiești să apelezi la un jurnal de sarcină, nu doar că te asiguri că poți rememora oricând experiențe din care ai avut ceva de învățat și care te pot ajuta pe viitor, dar îți păstrezi și amintiri prețioase. De exemplu, poți să îți notezi în jurnal lucruri precum:
- „Care este cea mai prețioasă amintire a mea din perioada sarcinii?”;
- „Care sunt lucrurile de care îmi va fi cel mai greu să mă despart după ce voi deveni părinte?”;
- „Ce o să-i povestesc copilului meu despre perioada în care am fost însărcinată?”;
- „Ce am avut de învățat din experiența „X” din timpul sarcinii?” etc.
Te stimulează să îți exprimi recunoștința
Dacă dorești, un jurnal de sarcină poate reprezenta o modalitate simplă și eficientă totodată pentru a-ți exprima gratitudinea. Realizând un astfel de demers, devii tot mai optimistă, mai încrezătoare și ai mai multe șanse să te bucuri mai des de o stare de bine. De pildă, fă-ți o listă cu lucruri pentru care ești recunoscătoare zi de zi, cum ar momentul în care ai auzit pentru prima dată bătăile inimii copilului tău, ziua în care ai simțit pentru prima dată mișcările bebelușului, perioadele în care ai reușit să ai parte de un somn mai odihnitor etc.
Nu în ultimul rând, faptul că ții un jurnal pe parcursul sarcinii te ajută să petreci mai mult timp cu tine însăți, să te cunoști mai bine și, de ce nu, te motivează să îți pui în valoare creativitatea și să scrii liber, fără să ții seama de anumite reguli.
Cum mi-am salvat familia ținând un jurnal al relațiilor dintre noi
Surse foto: istockphoto.com, Image by Freepik
Surse articol: babycenter.com, blog.nchs.og, mychildmagazine.com.au, psychologytoday.com