Unul din cele mai ieftine, eficiente și des întâlnite medicamente în recomandările medicilor pentru combaterea diferitelor dureri este aspirina. Aspirina este folosită adesea și la conservarea murăturilor sau în alte scopuri, dovedindu-se a fi foarte eficientă. Părinții știu că este absolut interzis să trateze febra, răceala, gripa, varicela sau infecțiile virale cu aspirină la copiii mici, și chiar și la copiii mari.
Aspirina poate provoca sindromul Reye, care poate afecta funcția hepatică, cerebrală, cauzând convulsii, comă și chiar deces. Mergând de la premiza că aspirina nu este deloc sigură pentru copii, oare în sarcină este un medicament pe care mămicile îl pot lua atunci când au diferite dureri? Să vedem ce spun specialiștii.
Medicamente permise în sarcină: lista de la A la Z
Aspirina și ibuprofenul sunt de regulă interzise femeilor însărcinate
Conform studiilor efectuate de specialiștii Mayo Clinic, nu au fost raportate problemele de sănătate ale mamei sau fătului în cazul femeilor însărcinate care au luat o doză de 60-100 mg de aspirină. Sunt situații în care medicii pot chiar recomanda aspirina în sarcinile cu probleme ,mămicilor care au în istoricul medical câteva sarcini pierdute, femeilor care suferă de preeclampsie sau de probleme de coagulare a sângelui. Asta nu înseamnă că aspirina este lipsită de riscuri în sarcină.
În funcție de cât de avansată este sarcina, aspirina poate acționa în mod pozitiv sau negativ. În timpul primului trimestru de sarcină, aspirina este interzisă deoarece poate determina apariția defectelor congenitale la copil sau chiar pierderea sarcinii. Totodată, în al treilea trimestru de sarcină, dozele mari de aspirină cresc riscul închiderii premature a unui vas de sânge din inima fătului. Totodată, utilizarea unei doze mari de aspirină pentru perioade lungi în timpul sarcinii crește riscul de sângerare în creierul bebelușilor.
De aceea, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii recomandă evitarea utilizării medicamentelor antiinflamatoare și nesteroidiene după săptămâna 19 de sarcină, cu excepția recomandărilor medicilor. Îngrijorarea medicilor crește pe măsură ce utilizarea aspirinei este asociată cu probleme rare, dar grave la rinichii copiilor nenăscuți.
Doza obișnuită de aspirină care poate fi obținută fără prescripție medicală este de 81 mg și poate fi luată în timpul sarcinii numai la recomandarea medicului. Dacă mama ia doze mici de aspirină în timpul sarcinii din cauza unei afecțiuni, trebuie să se afle sub directă supraveghere și asistență medicală.
Ce medicamente sunt permise in sarcina? Afla de la ginecolog!
Aspirina în timpul alăptării
Pentru a ține sub control durerile sau temperatura corporală ridicată în timpul alăptării, paracetamol și ibuprofenul sunt singurele medicamente recomandate de medici în anumite doze. Aspirina nu este recomandată ca analgezic în timpul alăptării, decât la sfatul medicului specialist. Pastila poate trece în laptele matern în cantități mici și poate provoca sindromul Reye la bebeluși.
Cu toate acestea, dacă mama a luat o doză de aspirină, pentru mai multă siguranță, poate mulge laptele de câteva ori, aruncându-l până când substanța activă iese din corp. După aceea se poate continua alăptarea. În cazul în care bebelușul alăptat nu se mai hrănește la fel de bine ca de obicei, se învinețește, sângerează sau are o erupție cutanată pe corp ori aveți alte îngrijorări referitoare la copil după ce ați luat un anumit dozaj de aspirină în alăptare, consultați medicul cât mai repede posibil.
Aspirina nu este unul din cele mai eficiente medicamente recomandate în sarcină, în alăptare sau chiar în perioadele de fertilitate, în care un cuplu încearcă să obțină o sarcină. Consultați mereu medicul înainte de a lua orice fel de medicament în sarcină.
Surse foto: unsplash.com, pexels.com
Surse articol: nhs.uk, mayoclinic.org, newsnetwork.mayoclinic.org