Este sigură melatonina pentru copii? Ce spun experții

Este sigură melatonina pentru copii? Ce spun experții

Mariana Voinea

Melatonina este o substanță care se găsește în mod natural în creier, dar poate fi suplimentată cu produse de la farmacie. Sub formă de picături, pastile sau ursuleți gumați, melatonina este folosită de către părinți pentru a „liniști” copiii care au probleme cu somnul sau nu pot adormi. Ce spun experții despre consumul de melatonină? Cât de sigur este?

A fi părinte aduce provocări din toate punctele de vedere, inclusiv legate de problemele de somn ale copiilor. Unii copii nu se pot odihni bine, nu se pot culca la o oră potrivită, au probleme cu legate de acest aspect, iar deseori părinții tind să îi „ajute” într-un fel. Iar acest „ajutor” vine sub forma unui preparat de la farmacie care conține melatonină.

Melatonina este un hormon natural produs în creier și este strâns legat de ritmul circadian somn-stare de veghe. Melatonina este stimulată de întuneric, suprimată de lumină și acum poate fi găsită sub forma unor suplimente de tip picături, ursuleți gumați sau chiar pastile. Suplimentele cu melatonină sunt recomandate de specialiști pentru că îi ajută pe copii să obosească, să simtă nevoia de odihnă și să adoarmă. Tot mai mulți părinți cer sfatul medicului de familie sau medicului pediatru despre folosirea melatoninei pentru a îmbunătăți somnul copiilor.

Cercetările încă sunt la început în ceea ce privește acest aspect, reieșind faptul că melatonina este sigură pentru a fi folosită pe termen scurt la adulți și la adolescenți. Dar nu sunt foarte multe studii efectuate pentru copii în ceea ce privește folosirea acestei substanțe pe termen lung și siguranța în ceea ce privește acest aspect al sănătății. Încă nu este suficient de clar dacă melatonina este sigură pentru copii sau nu.

De ce nu adorm copiii?

copil doarme cu ursulet

Melatonina ajută copiii să adoarmă, dar nu le asigură un somn odihnitor sau foarte îndelungat. În plus, imposibilitatea de a adormi sau dificultatea de a ațipi la ore potrivite poate indica mai multe probleme de sănătate în cazul celor mici.

Vorbim despre deficiența de fier care poate determina neliniștea în timpul somnului, despre polipii sau amigdalele mărite, o condiție medicală care trebuie avută în vedere de către părinți sau pur și simplu despre coșmarurile pe care le au copiii și din cauza cărora le rste dificil să adoarmă.

Adesea melatonina este recomandată pentru copiii care suferă de anumite afecțiuni neurologice sau sunt diagnosticați cu o afecțiune din spectrul autist, cu hiperactivitate sau ADHD de către medicul curant.

De ce bebe nu doarme?

Pericolele și efectele secundare ale preparatelor cu melatonină

În cazul bomboanelor gumate cu melatonină, există riscul unei supradoze. Iar o doză mare de melatonină poate cauza iritabilitate sau probleme gastrointestinale. Totodată, efectele secundare ale melatoninei includ:

  • dureri de cap;
  • amețeli;
  • greață;
  • senzație acută de somn.

Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

Melatonina este doar un ajutor pe termen scurt

Melatonina și suplimentele care conțin această hormon reprezintă doar un ajutor pe termen scurt pentru probleme pe termen lung. Trebuie evaluate obiceiurile de somn ale copiilor, dar și mediul în care trăiesc aceștia pentru a identifica cauzele acelor probleme.

Specialiștii susțin că trebuie creată o rutină pe care părinții să o respecte întocmai. Spre exemplu, se recomandă băița înainte de culcare, cititul unei povești, crearea unei atmosfere calde, relaxante, folosirea unor uleiuri esențiale în cameră cu levănțică.

De asemenea, se recomandă interzicerea folosirii telefonului, tabletei, calculatorului și chiar privitul la televizor cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare. Spațiul în care dorm copiii trebuie să fie unul prietenos, întunecat sau cu o lumină de veghe foarte slabă și lipsit de zgomot. Se recomandă 8 până la 10 ore de somn pentru copii, în funcție de vârstă.

Ce doză de melatonină ar trebui să îi ofer copilului meu

pastile melatonina

Dozajul melatoninei este o chestiune ce trebuie discutată cu medicul pediatru pentru că micuții nu au nevoie de o doză mare din acest hormon. De cele mai multe ori, 5 miligrame de melatonină înainte de somn sunt mai mult decât suficiente, dar părinții trebuie să discute cu medicul specialist în ceea ce privește vârsta, greutatea, problemele copilului înainte de a cumpăra de la farmacie un astfel de preparat. Melatonina se oferă copilului cu 90 de minute înainte de culcare, dar medicul va da toate sfaturile necesare în acest sens.

Avertizarea Academiei de Somn din SUA în ceea ce privește folosirea melatoninei la copii și la adolescenți

Deși melatonina se găsește în mod natural în creierul fiecărui om, sunt persoane care preferă să ia suplimente cu melatonină sau să ofere copiilor astfel de produse. Deghizate sub forma unor suplimente alimentare naturale, la fel de accesibile ca și multivitaminele pentru copii, din păcate în Statele Unite ale Americii există tot mai multe sesizări în ceea ce privește supradoza de melatonină. Totodată, sunt semnalate tot mai multe cazuri de copii care sunt internați din această cauză și totul a început cu perioada pandemiei Covid 19.

Melatonina, la fel ca și orice alt medicament este periculoasă pentru copii, mai ales dacă este luată într-o doză foarte mare. Atât copiii, cât și adolescenții trebuie să fie stimulați să adoarmă în mod natural pentru că, deși melatonina nu dă dependență, există posibilitatea ca periodic să mărească doza din acest hormon pentru a putea adormi mai repede.

Iar părinții care intenționează să apeleze la acest medicament trebuie să ceară în primul rând sfatul medicului, să caute produse certificate, suplimente alimentare de la firme cunoscute și să încerce pe cât posibil să creeze o rutină de somn și un mediu ambiental plăcut în acest sens.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: cafemom.comwebmd.comhealth.harvard.edu

Articolul urmator
Ecografie oculară: ce este și când este recomandată
Ecografie oculară: ce este și când este recomandată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

    În sarcină, oboseala se resimte mult mai puternic. Cu atât mai mult cu cât, anumite femei gravide se luptă cu insomnia. Unele persoane se gândesc să ia melatonină...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții

    Un studiu efectuat pe 2000 de părinți a dezvăluit un lucru interesant: cea mai dificilă vârstă pentru un copil este 8 ani. Cu o independență confundată cu...

    Lăsăm copiii să se joace cu arme de jucărie? Ce spun experții
    Lăsăm copiii să se joace cu arme de jucărie? Ce spun experții

    Armele de jucărie pot fi distractive, însă părinții au păreri împărțite atunci când vine vorba ca al lor copil să se joace cu astfel de jucării. Mulți spun că...

    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns
    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns

    O femeie află că soțul îi dă, pe ascuns, fetiței lor medicamente care să o ajute să doarmă. Profund dezamăgită, aceasta cere părerea internauților și primește sfaturi din...

    Femeile roșcate simt mai multă durere la naștere? Ce spun experții!
    Femeile roșcate simt mai multă durere la naștere? Ce spun experții!

    Dintre toate culorile de păr, roșcatul natural se întâlnește cel mai rar. Din acest motiv, nu este de mirare că persoanele roșcate stârnesc mai multă curiozitate...

    Tăticii gestionează mai bine decât mamele crizele de furie ale copiilor? Ce spun experții
    Tăticii gestionează mai bine decât mamele crizele de furie ale copiilor? Ce spun experții

    Când vine vorba de creșterea copilului, mamele sunt cele care gestionează cele mai multe situații dificile. Însă, dacă vorbim despre crizele de furie ale copilului, care te...

    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb
    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb

    Printre rutinele pe care le urmezi, fără să îți dai seama, se numără și aceea de a-ți cicăli copilul cât este ziua de lungă. Fie că este vorba despre faptul că...

    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții
    Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții

    Ce sunt chimicalele permanente care se regăsesc peste tot în jur și cum impactează acestea fertilitatea femeilor? Un studiu din Singapore arată că substanțele chimice care se...

    © 2024 Qbebe