Există o legătură între folosirea armelor de jucărie și cele reale? Da și nu.
Statisticile din SUA - unde armele sunt folosite la ordinea zilei - arată că atât adulții, cât și copiii sunt traumatizați de folosirea armelor de foc într-o manieră violentă - fie că au pierdut pe cineva drag în urma unui foc de arme, fie că au fost martori. Genul acesta de traumă poate fi una extrem de puternică și uneori se poate transforma în tulburare de stres posttraumatic, în care persoana retrăiește continuu evenimentul.
„Stresul post traumatic lasă amprente puternice asupra dezvoltării cognitive, emoționale și sociale ale copilului”, anunță Adiaha Spinks-Franklin, medic pediatru.
Cum ar trebui, deci, să procedăm? Ne lăsăm copilul să se joace cu arme de jucărie, sau nu?
Parents.com menționează că există prea puțină cercetare pe acest subiect și este greu să putem spune categoric dacă e bine sau nu ca cei mici să folosească arme de jucărie.
Totuși, uite ce știm sigur:
- Un studiu din 2019 arată că cei care se joacă jocuri video cu împușcături, au șanse mai mari să atingă și chiar să folosească arme adevărate la vârsta adultă;
- Un alt studiu recent din SUA, arată că aproximativ 50% dintre copii nu pot diferenția între o armă adevărată și una de jucărie;
- Într-o notă mai pozitivă, nu există nici un studiu care să arate că joaca cu arme de jucărie îl predispun pe copil în a manifesta un comportament violent la vârsta adultă.
Spinks-Franklin notează că simularea agresivității prin joacă (cum e jocul de rol cu împușcături) face parte etapele normale de dezvoltare și nu este un indicator că un copil va deveni violent la vârsta adultă.
„Dacă copilul se joacă cu lego, nu înseamnă că va fi arhitect sau inginer. Același lucru se întâmplă și în cazul jocului cu arme de jucărie. Toate aceste jocuri sunt normale și reprezintă modul prin care copiii înțeleg lumea”, explică ea.
Pe de altă parte, pediatrul Nina Agrawal, nu încurajează jocul cu armele de jucărie: „Nu ne încurajăm copiii să simuleze băutul de alcool sau fumatul, nu-i așa? În același mod, nu ar trebui să susținem simularea unui comportament extrem de periculos ca împușcăturile”, a spus ea. Dacă totuși decizi să îți lași copilul să se joace cu pistoale de jucărie, specialiștii avertizează să fii atent atunci când cel mic le folosește, deoarece există riscul de a se răni, în special dacă vorbim de pistoalele cu bile.
Concluzia este că fiecare părinte va interpreta în felul său informațiile pe care le-am oferit mai sus. Dacă decizi să îl lași să folosească armele de jucărie, fă-i „instructajul”, și asigură-te că nu se rănește. Dacă observi că al său comportament devine mai agresiv, acționează cât mai repede și discută cu el și învață-l că e normal să-și exprime agresivitatea în joc, dar și în afara lui, doar atât timp cât nu rănește pe nimeni.
Tu îl lași pe copilul tău să se joace cu armele de jucărie?
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: parents.com