Postările părinților cu copiii din social media pun în pericol siguranța celor mici? Ce spun experții

Postările părinților cu copiii din social media pun în pericol siguranța celor mici? Ce spun experții

Mariana Voinea

Părinții sunt mai mult decât încântați și fericiți să pună poze cu copiii lor în diferite ipostaze pe rețelele de socializare. Fie că vorbim de Facebook, de Instagram sau de Tiktok, copiii sunt expuși fără voia lor atât prietenilor și cunoștințelor părinților, cât și persoanelor necunoscute, fără a fi conștienți de pericolele ascunse.

În ultimii ani, specialiștii au tras numeroase semnale de alarmă referitoare la postarea fotografiilor copiilor pe rețelele de socializare. Mai mult ca niciodată, această problemă este de actualitate și trebuie abordată cu o mai mare seriozitate.

De la primii pași până la prima menstruație sau primul sărut, totul a ajuns să fie postat pe social media. Vă prezentăm frământările copiilor care ajung, fără voia lor, pe ecranele dispozitivelor milioanelor de internauți.

„Când aveam nouă ani, mama a expus online detaliile intime despre primul meu ciclu menstrual“

Primul nostru “copil mediatizat“ vine din Los Angeles. Încă din fragedă pruncie, Cam Barrett, în vârstă de 24 de ani, acum strategist social media în Chicago, a avut întreaga sa viață documentată și expusă online.

Întâi pe Myspace, apoi pe Facebookmama mea a postat fotografii cu mine încontinuu, scriind chiar și mici povestioare despre evenimentele personale din viața mea, lucru care a atras bullying-ul în anii de școală. Când aveam nouă ani, mama a expus online detaliile intime despre primul meu ciclu menstrual“, a mărturisit Barrett în februarie despre terifianta ei experiență.

La vârsta de 15 ani am fost implicată într-un accident de mașină. Propria-mi mamă, în loc să îmi acode ajutorul pe loc, a decis că este mai avantajos să mă filmeze în acele momente groaznice. “ susține protagonista noastră care, într-un final, a început să se ascundă în camera ei, sperând că nu va mai apărea pe rețelele de socializare.

fata tine in palme o ratusca

Îmi spunea să arăt bolnăvicioasă în fața camereiDacă arătam fericită, era nevoie să mă pozeze de mai multe ori pentru a arăta diferit. Atunci când am fost lovită cu mașina de un șofer băut, mama a scos camera și mi-a făcut fotografii pentru a le pune în mediul online“, afirmă ea.

Evenimentele din copilăria ei au transformat-o pe Barrett într-un adevărat avocat public pentru protecția copiilor în mediul online. Aceasta vorbește astăzi adesea despre detaliile din viața ei in social media, mai ales pe Tiktok, unde are mai mult de 163.000 de followeri.

Mărturia femeii conține detalii despre experiența ei traumatică din copilărie, crescând sub blitz-ul camerei. Mama acesteia nu a răspuns public la niciun fel de comentariu până în ziua de azi. Barrett reprezintă doar o voce din mișcarea continuă pentru protecția copiilor folosiți de părinți ca și conținut în social media.

Copiii și internetul. Expunerea la pericole in mediul online

Copiii muncesc fără a avea intimitate, părinții postează filmulețele și primesc banii

În ultimii 20 de ani, părinții care și au expus copiii pe rețelele sociale, au făcut foarte mulți bani de pe urma lor. Mai mult, au câștigat atenția postându-i pe aceștia în diferite ipostaze online. Există chiar postări pe Facebook în care micuții sunt  antrenați să meargă la oliță.

Navigând pe internet, vom găsi chiar și vloguri de familie în care părinții își obligă copiii să reacționeze fals la surprizele pe care aceștia le fac. Din păcate, tinerii generației Z sunt primii care au întreaga copilărie pusă pe tapetul rețelelor sociale și monetizată în masă pe social media.

Să analizăm cazul Sarei Adams. Aceasta este mamaâă a doi copii și reprezentant al siguranței minorilor în online. Ea speră să se ia măsuri și reglementări în industria creatorilor online de către congresul american în curând. La momentul actual, copiii nu beneficiază protecție sau intimitate pe internet, iar siguranța le este pusă în pericol.

femeie foloseste laptopul si bea o cafea

Copiii muncesc și generează câștiguri frumoase în familiile lor. Dacă părinții vor continua să își folosească pruncii în această manieră, atunci ei merită o lege care să îi protejeze la același nivel ca și starurile sau persoanele din mass media. Să ne imaginăm pentru o zi că suntem în locul unuia din acești copii. Cum ar fi să avem viața expusă permanent, zi de zi în mediul online!

Cum s-ar simți un adult dacă ar fi exploatat pe un vlog de familie, dar să nu găsească nimic în contul bancar? Pentru o clipă, retrăiți scenariul filmului The Truman Show, avându-l ca personaj principal pe Jim Carrey! Închipuiți-vă că fiecare moment din viața voastră este monetizat și comercializat, iar despre intimitate nici nu poate fi vorba.

Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult

Senatorul american Richard Blumenthal susține că implicarea copiilor în mass media și munca lor în mediul online reprezintă un risc de exploatare și de privare a libertății a intimității acestora. La această exploatere putem adăuga numărul excesiv de ore de expunere pe rețelele sociale și lipsa compasiunii față de sentimentele minorilor atunci când sunt filmați.

Nu în ultimul rând, părinții pot posta conținut neadecvat, iar copiii nu au nici un fel de protecție în acest sens.

Profiturile pentru creatorii online sunt fabuloase. Putem vorbi despre industria influencerilor care a crescut de la 1,7 miliarde de dolari în 2016, la 16,4 miliarde de dolari în 2022, conform unui raport lansat de Influencer Marketing Hub.

Să luăm un alt exemplu, cel al lui Ryan Kaji, un influencer în vârstă de 11 ani care face review-uri la jucării. Acesta susține că a câștigat peste 29,5 milioane de dolari din canalul său de YouTube în 2020 și estimează un câștig de 200 de milioane de dolari primit de la jucăriile și hainele de brand, conform ziarului the Guardian.

Milioane de oameni consideră o formă de divertisment urmărirea canalelor online de familie, unde părinții postează conținut despre copiii lor

mama cu cinci copii sta pe canapea
În anul 2017, Heather și Michael Martin dețineau un cont de YouTube intitulat FamilyOFive. Aceștia au fost condamnați pentru abuzuri împotriva copiilor și neglijarea acestora, la cinci ani de închisoare.

Se pare că pentru bani și vizualizări, părinții le făceau copiilor farse nepotrivite și îi abuzau verbal. 
În anul 2020, mai mult de 17700 de oameni au semnat o petiție care cerea serviciilor de Protecție a Copilului să investigheze părinții care dețin canalul de YouTube 8 Passengers. Acum, canalul este închis.

Cum îți afectează rețelele de socializare abilitățile de părinte

În anul 2020, Myka Stauffer, un recent creator YouTube și-a documentat întregul parcurs și proces de adopție al copilului. Ulterior, i-a fost refuzat dreptul de a pastra copilul său adoptiv după ce a creat conținut despre problemele sale medicale.

Acesta a fost și momentul când Cris McCarty, un student de 18 ani la Universitatea din Washington, a devenit  interesat de problema generației Z și expunerea copiilor online. Chris susține că dezvoltarea copiilor include stabilirea propriei lor identități. O banală postare pe social media sau pe diferite profiluri de către părinte poate afecta atât cariera, cât și viitorul copilului.

Anul trecut după ce a trimis zeci de email-uri, McCarty a început să lucreze cu parlamentarii statului Washington pentru a face ceva în legătură cu această problemă. În ianuarie s-a propus o lege prin care minorii ai căror imagine a fost monetizată pe social media de către părinți ar putea primi compensări bănești.

În plus, aceștia ar fi avut opțiunea să șteargă orice conținut legat de ei, la împlinirea vârstei de 18 ani. Din păcate, propunerea nu a trecut de comitet, dar McCarty speră să poată fi reintrodusă în următoarea sesiune legislativă.

Eforturi similare sunt și în Senatul Illinois, unde un amendament a a fost acceptat în mod unanim și se îndreaptă către forurile mai înalte. Acest amendament asigură că o parte a veniturilor generate de copii unui influencer este pusă deoparte într-un fond sigur. La aceste venituri copiii vor avea acces la maturitate.

Din păcate, protecția propusă de către amendamentul către statul Illinois, incluzând posibilitatea ștergerii permanente a conținutului de pe social media odată ce copiii expuși împlinesc vârsta de 18 ani, nu a fost aprobată.

Unul din sponsorii acestei propuneri, senatorul David Koehler, speră că se vor face eforturi mai mari de protejare a drepturilor copiilor și a confidențialității și intimității lor. Politicianul subliniază faptul că legislația nu vizează bunicile care pun poze cu nepoțeii pe Facebook.

Legea va pedepsi părinții care au făcut din postările pe rețelele sociale un business și un adevărat mod de viață. Acest proiect de lege se îndreaptă către părinții care folosesc activitățile copiilor lor filmate pentru a face bani pe internet.

“Problema monetizării copiilor și activităților acestora peste social media este reală și va fi adusă mai mult în atenție, pe măsură ce copiii cresc și vlogurile de familie le împărtășesc povestea cu lux de amănunte,“ afirmă McCarty, student la Universitatea din Washington.

Putem acționa și proteja acești copii prin legislație, le putem oferi compensație din punct de vedere financiar și își pot redobândi intimitatea“, continuă el.

Fiica era hărțuită de indivizi dubioși, în timp ce părinții se îngrijorau în privința vizualizărilor

O tânără de 15 ani care apare pe canalul de YouTube al familiei pe care părinții l-au creat în vederea documentării vieții ei și a fraților acesteia, susține că această legislație este mai mult decât necesară. Youtuberița a vorbit despre necesitatea anonimității pentru că părinții au amenințat că o vor forța să semneze un acord de confidențialitate și o vor pedepsi dacă va vorbi public despre nemulțumirile ei.

fata cu mana la gura

Activitatea ei pe YouTube a început încă de când erau micuță, iar conturile de social media pe care părinții ei le-au gestionat au avut milioane de followeri și le-au adus câștiguri fabuloase. Aceste câștiguri au fost obținute și folosite de către părinți.

Youtuberița care preferă să rămână anonimă a declarat că adesea tot ceea ce filmau pe YouTube era un scenariu dinainte scris de către părinți, iar ea era forțată să aibă reacții false.

În plus, i-a fost foarte greu să lege prietenii din cauza canalului de YouTube și chiar a fost urmărită și hărțuită peste tot din cauza imaginii ei în online. Ulterior, aceasta a fost nevoită să recurgă la ajutorul poliției.

În tot acest timp în care a fost hărțuită, părinții au continuat să o filmeze și să o posteze pe Youtube. Părinții erau mai îngrijorați de persoanele din mediul online care nu le apreciau videoclipurile, decât de faptul că acestea pot fi urmărite de prădători sau persoane foarte dubioase.

“Atunci când devin subiectul vloggurilor sau blogurilor de familie, copiii devin niște muncitori care își încep activitatea din momentul în care se scoală și încheie activitatea momentul în care se culcă. Atât casa, cât și familia lor reprezintă o scenă un teatru. Dacă acceastă industrie continuă să se dezvolte, atunci va fi nevoie de legi pentru a proteja munca acestor copii“, își exprimă Berrett îngrjorarea.

Catie Reay, un apărător al siguranței copiilor în mediul online din Wyoming, cu mai mult de 1,3 milioane de follower pe Tiktok, susține că părinții trebuie să reconsidere metodele prin care își postează copiii în mediul online.

Aș ruga părinții să asculte cererile copiilor lor și mărturiile celor care au fost crescuți în sânul unei familii de vloggeri sau de YouTuberi. I-aș încuraja să întrebe copiii cum se simt când sunt filmați în cele mai intime momente, precum și în cele mai traumatice momente, iar acestea sunt comentate de niște străini“. 

Luna trecută, Laura Fritz, a cărei fiice a generat un număr imens de followeri după ce a postat videoclipuri cu aceasta pe Tiktok și Instagram, a anunțat că va opri aceste postări din cauza motivelor de intimitate.

Cunoscuta Tiktokkeriță a mărturisit: “acesta va fi sfârșitul tiktok-ului meu așa cum îl știați. Va fi foarte greu să renunț, pentru că a făcut parte din viața noastră aproape doi ani, dar simt că fac ceea ce este mai bine pentru familia mea. Personal, îmi doresc copii fericiți, care să crească fără presiunea social media“.

Copilul meu crede că tot ce vede pe TikTok este adevărat

Caroline Easom, comediant în vârstă de 28 de ani din Chicago a creat conținut satirizând canalele social media ale familiilor creatoare de conținut, pentru a aduce în atenția publicului această problemă. Odată cu apariția platformei Tik Tok, sunt atât de mulți părinți care încearcă să se îmbogățească și să devină virali prin intermediul copiilor lor și foarte mulți care caută validare pe social media prin copiii lor.

Gustul amar pe care ni-l lasă acest subiect ne face să privim cu alți ochi vlogurile de familie și tiktokurile cu copii. Empatizăm cu frământările copiilor postați fără voia lor pe social media și tragem un semnal de alarmă asupra riscurilor la care aceștia sunt expuși din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Gândește de două ori înainte de a încărca următoarea fotografie cu copilul tău pe Facebook! Protejeza-i intimitatea și fă tot posibilul să îl știi în siguranță. 

Surse foto: pexels.om unsplash.com unsplash.com unsplash.com unsplash.com

Surse articol: abcnews.go.com

Articolul urmator
O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul
O mamă își plătește fiul ca să evite Social Media până la 18 ani. Ce suma va primi adolescentul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Momentul în care copiii pun monopol pe cercul social al părinților...
    Momentul în care copiii pun monopol pe cercul social al părinților...

    Toți părinții știu că odată ce faci un copil, lumea ta se schimbă la 360 de grade, nu-i așa? Dintr-o dată, tu nu mai contezi la fel de mult, iar copilul tău e prioritatea numărul...

    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media
    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media

    Cu siguranță ai văzut fotografia absolut adorabilă pe care Prințul Harry și Meghan Markle au făcut-o publică pentru a sărbători prima aniversare a fiicei lor Lilibet. Imaginea a...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții
    O soacră toxică îți poate pune în pericol căsnicia? Ce spun experții

    Dacă te „ciocnești” mereu cu soacra ta, să știi că nu ești singură, ci în aceeași situație cu milioane de femei. Cum diferențiezi o simplă neînțelegere de...

    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute
    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

    Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online. Fie că este vorba despre rețelele de socializare, fie că...

    Copiii născuți în pandemie vor fi afectați, pe viitor, din punct de vedere social? Ce spun specialiștii
    Copiii născuți în pandemie vor fi afectați, pe viitor, din punct de vedere social? Ce spun specialiștii

    Au trecut trei ani de când a izbucnit pandemia și totodată, de când ni s-au schimbat viețile. Deși am revenit la „normal”, nu putem nega că evenimentele din...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții

    Un studiu efectuat pe 2000 de părinți a dezvăluit un lucru interesant: cea mai dificilă vârstă pentru un copil este 8 ani. Cu o independență confundată cu...

    © 2025 Qbebe