De ce părinții postează tot mai des imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare
Charlotte Cripps, redactor la „Independent” și mamă singură, a ținut să atragă atenția asupra unui fenomen tot mai frecvent în ultimul timp: din ce în ce mai mulți părinți își expun copiii pe social media.
Charlotte și-a început intervenția pentru „Independent” după cum urmează: „Pentru mine, este mai interesant să postez pe rețelele de socializare imagini inedite, magice, decât unele comune. Însă de ce ar trebui să mă apuc să-mi prezint copiii ca și cum ar trăi într-un vis plin de culori pastelate, în care totul creează impresia că este fermecat? Fără păr dezordonat. Fără urme de oboseală. Fără copii plictisiți. Cu toate acestea, nu am nevoie să apelez la filtre- întrucât obișnuiesc să privesc viața „prin lentile roz” și mă aștept ca și ceilalți să procedeze la fel. Oare sunt eu depășită? Oare procedând așa, le-aș putea face un rău copiilor mei?”
Pentru a aduce în prim-plan efectele nocive ale acestei tendințe asupra copiilor și a relației părinte-copil, aceasta a apelat la un cunoscut psiholog. Charlotte Armitage a stat de vorbă cu „Independent” și a explicat de ce nu recomandă părinților să-și expună copiii pe rețelele sociale. Pe de o parte, ea a adus în prim-plan faptul că micuții, prin imitație, vor prelua acest obicei de la părinți. Pe de altă parte, când se postează des imagini cu ei pe social media, copiii vor simți mereu nevoia să fie validați de ceilalți, ceea ce este dăunător pentru construirea stimei de sine. Pentru sursa citată, a venit cu următoarele explicații:
„Copiii învață prin imitație- spre exemplu, dacă mama începe să posteze imagini pentru a căuta validare din partea celorlalți, prin like-uri, copilul va dori să aibă și el parte de o asemenea validare; practic, copiii se obișnuiesc să creadă că acea validare provine din ceea ce cred ceilalți despre ei. De fapt, un asemenea lucru este nociv, pentru că, de-a lungul vieții, copilul o să-și construiască încrederea și stima de sine bazându-se mai degrabă pe ceea ce cred cei din jur despre el”.
Ca să nu se ajungă într-o astfel de situație, psihologul Charlotte Armitage îi îndeamnă pe părinți să nu recurgă la social media pur și simplu pentru a încerca să se simtă mai împliniți. Potrivit sursei citate anterior, a precizat că: „Cred că este important să ne întrebăm de ce ne dorim neapărat să dezvăluim imagini perfecte cu noi. De fapt, nu cumva se întâmplă așa pentru că nu suntem mulțumiți de viețile noastre?”
Cât de mult își expun părinții copiii pe social media- ce spun specialiștii
Ca să demonstreze cât de mult își expun părinții copiii pe rețelele de socializare, Charlotte Cripps a adus în atenție rezultatul unei cercetări realizate, încă din anul 2018, de „The Office of the Children’s Commissioner”. Acesta reprezintă o instituție guvernamentală din Marea Britanie, având scopul de a promova drepturile și interesele copiilor în adoptarea politicilor și a deciziilor care îi privesc. Astfel, conform datelor furnizate de raportul instituției menționate, până la vârsta de 13 ani, un copil apare pe rețelele sociale, în medie, de până la 1300 de ori. Mai mult, pe măsură ce un copil crește, începe să posteze tot mai des imagini cu el pe aceste rețele. Spre exemplu, în medie, un copil realizează până la 26 de postări pe social media într-o zi. De aceea, până la vârsta de 18 ani, poate realiza până la aprox. 70.000 de postări.
Pornind de la concluziile raportului menționat, Sonia Livingstone, profesor în cadrul departamentului de media și comunicare de la o prestigioasă universitate din Londra, într-o intervenție pentru „Independent”, a spus că atât părinții, cât și copiii, au de suferit din cauza postărilor excesive pe social media: „Copiii au tendința să fie critici în legătură cu imaginile cu ei pe care pe postează părinții lor. De aceea, se pot rușina în fața colegilor, a prietenilor. În plus, părinții simt că se află sub presiune, atât pentru că își doresc să fie perfecți, cât și pentru că sunt în competiție cu alți părinți...”
De asemenea, fondatorul unei clinici pentru tratarea dependențelor, psihologul Cosmo Duff Gordon, a atras atenția asupra următorului aspect: printre pacienții pe care i-a avut, de-a lungul carierei sale, s-au regăsit adesea și persoane dependente de rețelele de socializare. În general, aceste persoane au negat că sunt dependente, iar utilizarea social media reprezenta, pentru ele, o încercare de a evada din realitate, de a se sustrage de la provocările pe care le scoate în cale parentingul.
Nu în ultimul rând, Hannah Keeley, unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting din SUA, a explicat de ce anumiți părinți, cu precădere mamele, își doresc neapărat să posteze poze perfecte cu copiii lor pe social media. Pentru aceeași sursă, a menționat următoarele: „Realitatea dură este că anumite mame vor să arate că sunt într-adevăr mame bune. De fapt, își doresc ca „performanțele” lor să fie văzute și se folosesc de rețelele de socializare pentru a-și crește încrederea în ele însele... Cred însă că mamele nu ar trebui să fie responsabile de percepțiile altor mame”.
View this post on Instagram
6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media
Surse foto: istockphoto.com, instagram.com/staceysolomon/, Image by Freepik
Surse articol: assets.childrenscommissioner.gov.uk, dailymail.co.uk, independent.co.uk