În ziua de azi, să aduci pe lume un copil, să îl crești până la vârsta de 18-19 ani, te costă o mică avere. Desigur că momentul în care adulții decid să aducă pe lume un copil, iau în calcul considerentul financiar, dar nu este un factor atât de important care să îi împiedice în decizia lor de a deveni părinți. Iată că această titulatură nobilă de mamă și tată, îți mângâie inima și sufletul, dar îți stoarce și ultimul leu din buzunar.
În ultimii ani, statisticile arată că, în cazul cuplurilor tinere, partenerii se gândesc de mai multe ori înainte să facă un copil. În primul trimestru al anului 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii în România, un record negativ pentru ultimii 145 de ani. Acest declin este pus pe seama mai multor factori din punct de vedere al cercetătorilor, factori care includ calitatea vieții, prosperitatea economică, inflația, creșterea prețurilor, iar lista poate continua.
Așadar, părinții care își doresc o familie mai numeroasă, constată ușor că aceasta poate deveni o povară financiară foarte greu de dus.
Specialiștii avertizează: rata natalității a scăzut din cauza feminismului
Costul asociat creșterii unui copil de la naștere și până la vârsta de 19 ani este fabulos
Conform unui studiu efectuat de Clubul Copiilor în vederea estimării costului asociat creșterii unui copil în România, încă de la naștere și până la vârsta de 19 ani, când copilul devine absolvent de liceu, suma pentru creșterea fiecărui copil născut în 2024 atinge aproape 120000 de euro. Da, ajustată la rata inflației, suma necesară pentru creșterea unui copil este de 594.070 lei.
Pentru cel de-al doilea copil însă, familia va suporta o cheltuială mult mai mică, de circa 84000 de euro sau 417.989 lei, având în vedere faptul că frații își mai pot împrumuta haine unul de la celălalt, nu mai este necesară achiziționarea jucăriilor, a pătuțului, iar lista poate continua.
Practic, cuplurile care decid să aducă pe lume doi copii, se confruntă cu un cost de cel puțin 1 milion de lei pentru a-i crește până la absolvirea liceului. Punctul de plecare al acestui studiu reprezintă calcularea coșului minim de consum pentru un trai decent în România, pe baza unei analize făcute în anul 2018, de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții.
Aici sunt incluse prețurile la alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă personală, uz casnic sau încălțăminte. Prețurile din anul 2018 au fost ajustate cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică și s-a ajuns la această sumă fabuloasă.
Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani
Este posibil ca acesta să fie motivul pentru care românii nu mai fac copii?
Desigur că într-o mare măsură, calitatea vieții influențează decizia adulților de a deveni părinți. Astfel, o familie va ține cont de partea financiară atunci când va lua în considerare aducerea pe lumea unui copil sau a mai multor copii.
De asemenea, populația din mediul rural a început să migreze către mediul urban, iar nici în zonele rurale nu se mai înregistrează nașteri la fel de multe ca în trecut. Cu siguranță că partea financiară este un considerent esențial pe care părinții trebuie să îl aibă în vedere atunci când aduc pe lume un copil.
Dar dincolo de acest sacrificiu financiar imens, stau micile bucurii, zâmbetele, râsetele cristaline, reușitele școlare, pupicii lipicioși și îmbrățișările calde oferite în fiecare dimineață.
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com/, pexels.com
Surse articol: adevarul.ro, capital.ro