Cât costă fertilizarea in vitro în România

Cât costă fertilizarea in vitro în România

Mariana Voinea

Visul de a aduce pe lume un copil sănătos poate fi extrem de costisitor pentru cuplurile infertile. Fertilizarea in vitro este cea mai bună soluție pentru cuplurile tinere, dar și trecute de prima tinerețe, precum și pentru femeile singure. Să vedem ce presupune această procedură și mai ales, cât costă?

Din păcate, nu toate cuplurile primesc șansa de a deveni părinți pe cale naturală. Există numeroase motive pentru care unul sau ambii parteneri nu pot concepe un copil. Fie că vorbim de infertilitate de cauză medicală sau de infertilitate de cauză necunoscută, răspunsul este același: partenerii au nevoie de o procedură specială denumită fertilizare in vitro.

Ce reprezintă fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro reprezintă cea mai eficientă formă de tehnologie de reproducere asistată care cuprinde numeroase proceduri care menite să ajute cuplurile infertile să obțină o sarcină. Practic, fertilizarea in vitro se întâmplă în afara corpului pacientei, ovulele mature fiind preluate de la ovare și fertilizate ulterior de către spermatozoizi în laborator.

Această procedură are loc într-un vas Petri folosit pentru cultivarea microorganismelor. Embrionul rezultat se plasează în uter, iar sarcina se desfășoară în mod obișnuit. În cele câteva zile de la fertilizarea artificială se pot produce mai mulți embrioni dintre care se va alege unul sau mai mulți, transferați în uter, restul fiind crioconservați pentru o utilizare ulterioară.

Momentan se preferă fertilizarea cu un singur embrion. FIV se poate efectua atât folosind propriile ovocite și sperma partenerului, sau apelând la ovocite și spermatozoizi de la donatori. Un ciclu complet FIV poate dura trei sau mai multe săptămâni.

Când se recomandă fertilizarea in vitro

fertilizare in vitro

Procedura FIV se recomandă cuplurilor în care unul sau ambii parteneri sunt infertili. Sunt necesare o serie de investigații pentru a număra calitatea spermei sau ovocitelor, pentru a vedea dacă pacienta are trompele înfundate sau o producție scăzută de ovule ori pacientul are spermatozoizi leneș sau o producție scăzută de spermatozoizi.

Așadar, fertilizarea în vitro se recomandă cuplurilor în care partenera are trompele uterine absente sau blocate, ori o vârstă reproductivă avansată, sau în care bărbatul suferă de infertilitate severă masculină.

Totodată, pacienții care pot apela la această procedură sunt cei care suferă de infertilitate de cauză medicală (de exemplu endometrioză, tulburări de ovulație sau infertilitate explicabilă) la care alte metode de tratament nu au dat rezultate. Sunt și cupluri care apelează la această metodă pentru a evita transmiterea afecțiunii genetice a unuia din parteneri, copilului lor.

Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

Care este rata de succes a unui proceduri FIV și ce factori o influențează?

Șansele de a avea o sarcină din care rezultă un copil sănătos folosind fertilizarea in vitro depinde mai mulți factori cum ar fi vârsta mamei sau cauza infertilității. Sunt cazuri în care fertilizarea presupune o așteptare îndelungată până la obținerea rezultatului dorit și se poate dovedi foarte costisitoare și chiar invazivă.

Vârsta maternă are un rol foarte important în rata de succes a acestei proceduri. Practic, cu cât mămica este mai tânără, cu atât este mai probabil să rămână însărcinată și să nască un copil sănătos, folosind propriile ovule. Mai contează și starea embrionului sau istoricul reproductiv al viitorilor mămici. Cu cât femeile au anterior mai multe sarcini și nașteri la activ, cu atât rata de succes este mai mare.

Nu în ultimul rând, contează și stilul de viață al mamei și cauza infertilității. În ceea ce privește rata de succes, FIV este cel mai eficient tip de tehnologie de reproducere asistată care are o rată de succes destul de mare.

Concret, vorbim de statistici care arată că procentele prelevărilor de ovocite ce au dus la sarcini reușite sunt de 52,7% în rândul persoanelor cu vârsta sub 35 de ani. Acest procentaj este urmat de 38% în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 37 de ani și 24,4% în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 38 și 40 de ani. Cu cât vârsta crește, rata de succes a fertilizării scade, iar statisticile arată o rată de 7,9% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani.

Ce efecte secundare are fertilizarea in vitro?

fertilizare in vitro

Deși este o procedură cât se poate de avansată și de recomandată de către medici, FIV are și efecte secundare. Majoritatea pacientelor nu observă nici un efect advers în timpul procedurii, dar sunt și femei care se plâng de oboseală, de dureri abdominale, dar și de greață, dureri de cap sau sensibilitate la nivelul sânilor.

În ceea ce privește riscurile acestei proceduri, se poate vorbi despre hemoragii vaginale, riscul de sarcină multiplă, dar și de efectele secundare ale medicamentelor folosite în tratamentul de stimulare ovariană. Nu în ultimul rând, poate apărea sindromul de hiperstimulare ovariană, unele tratamente crescând chiar riscul de cancer.

Cum decurge, de fapt, procesul fertilizării in vitro

Programul Național FIV 2022-2023 oferit de Guvernul României

@gazetabucurestilor.ro Natalia Intotero, ministrul Familiei, explica cati bani pot primi cuplurile infertile pentru fertilizare in vitro si care sunt conditiile pentru a accesa banii. #5pasidebine #cupluri #natalia #intotero #gazetabucurestilor #vitro #fertilizare #nataliaintotero #ministrulfamiliei #ministerulfamiliei #psdromania #psdhunedoara #femei #femeia #familie #femeie #bani #conditii #accesare #copii #copil #clinica #sanatateapublica #sanatate #sanatateafemeii #foryou #foryourpage #foryoupageofficiall #foryoupage❤️❤️ #fy #fyp #fypシ #fypシ゚viral #viral #viralvideos #100k #100kfollowers #100kfans #100kviews #foll #following #follower #follovers #folow #bucurestiromania🇷🇴 #bucuresti #romaniamea #romaniatiktok #romania #romania🇷🇴 #program ♬ sunet original - gazetabucurestilor.ro

 

Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la infertilitatea în România, Guvernul României implementează anual un program național care reprezintă un ajutor pentru cuplurile sau femeile singure ce doresc să beneficieze de sprijin financiar pentru fertilizare in vitro.

Programul Național FIV 2022-2023 are ca și principalul rol oferirea persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, a unui sprijin financiar pentru a urma asemenea proceduri. Practic, statul român oferă maxim 15.000 RON per beneficiar, bani care poate fi folosiți sub forma a două vouchere, unul în valoare de 5000 RON, suma aferentă tratamentului medicamentos și unul în valoare de 10000 RON, sumă necesară procedurilor medicale.

În acest program național se pot înscrie atât cuplurile, cât și femeile singure cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care se confruntă cu infertilitatea și au recomandare medicală pentru fertilizare in vitro.

Voucherul de 5000 RON poate fi folosit pentru decontarea tratamentelor medicamentoase, iar cel de 10.000 RON poate fi folosit pentru prelevarea ovocitelor, procesarea spermei, inseminarea ovocitelor, cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 de ore, transferul embrionar sau monitorizarea evoluției cazului.

Cât costă fertilizarea in vitro în România?

@deliapeteu Care este costul procedurii de fertilizare in vitro, cu ovocite proprii, în Romania.##infertilitate #coachinfertilitate #infertilitycoach #infertilitateromania #sfaturiinfertilitate #infertilitysucks #infertilitywarrior #infertilityawareness #ivf #ivfsupport #infertilitysupport #infertilitycommunity #infertilityjourney #ttctribe #fertilitymimdset #fertilitycoaching #fertilitate #calendarfertilitate #analizeinfertitate #fiv #fertilizareinvitro #romania #cost ♬ original sound - Delia Coach inFERTILITATE

 

În România există numeroase clinici care se ocupă de tratamentele FIV. Dintre clinicile cu cel mai mare număr de pacienți, am ales șase astfel de clinici pentru a vă forma o opinie cât mai clară asupra diferențelor de preț și a bugetului în care trebuie să vă încadrați pentru a vă împlini visul de a deveni părinți.

Listă de prețuri clinica Medlife

Clinica Medlife oferă pe site-ul oficial o listă de prețuri pentru fertilizare in vitro după cum urmează:

  • FIV / ICSI mixt cu transfer de embrioni - 13915 lei;
  • FIV clasic cu transfer de embrioni - 13283 lei;
  • FIV cu ICSI si transfer de embrioni - 15180 lei;
  • FIV intrerupt prin neobtinere de embrioni - 7337 lei;
  • FIV intrerupt prin neobtinere de ovocite - 4870 lei;
  • FIV pe ciclu natural cu transfer de embrioni - 8223 lei;
  • FIV pe ciclu natural intrerupt prin neobtinere de embrioni (se recolteaza ovocite, dar nu fertilizeaza sau nu se dezvolta) - 6072 lei;
  • ICSI - 2055 lei;
  • Freeze only FIV - 10718 lei;
  • Freeze only ICSI - 12616 lei;
  • FIV /ICSI mixt expert embriolog - 15985 lei;
  • FIV clasic expert embriolog - 14663 lei;
  • FIV cu ICSI expert embriolog - 16675 lei;
  • FIV expert embriolog esuat prin neobtinere de embrioni - 8625 lei;
  • FIV cu ovocite donate si transfer de embrioni - 12650 lei;
  • IUI (inseminare intrauterina) cu 1 procedura - 1580 lei;
  • IUI (inseminare intrauterina) cu 2 proceduri - 2020 lei;
  • Punctie vitrificare ovocite oncologic - 7590 lei;
  • Punctie vitrificare ovocite social - 11385 lei;
  • Transfer Embrioni Congelati (TEC) - 4365 lei.

Listă de prețuri clinica Fetal Care în colaborare cu rețeaua de sănătate Regina Maria

Clinica Fetal Care oferă pe site-ul specializat o listă de prețuri pacientelor care doresc să devină mame după cum urmează:

  • Consultatie Infertilitate initiala - 450 Ron;
  • Consultatie Infertilitate ulterioara - 200 Ron;
  • Intocmire Dosar pentru Programe FIV - 300 Ron;
  • Pachet Analize Infertilitate Feminin- analize generale + hormonale - 1965 Ron;
  • Pachet Analize Infertilitate Masculin -analize generale + spermograma si spermocultura - 438 Ron;
  • Pachet genetic Infertilitate Feminin – cariotip sange, factor II, factor V, MTHFR 677 SI 1298 - 1896 Ron;
  • Pachet genetic Infertilitate masculin – cariotip sange,microdeletii ale cromozomului Y, CFTR cele mai comune 39 de mutatii - 2700 Ron;
  • Ecografie monitorizare ovulatiei - 250 Ron;
  • Ecografie monitorizare ovulatiei + recoltare Estradiol si Progesteron - 315 Ron;
  • Pachet Monitorizare ovulatie - 1000 Ron;
  • Inseminare intrauterina cu sperma fresh - 1700 Ron;
  • Inseminare intrauterina cu sperma decongelata - 2100 Ron;
  • Decongelare sperma - 500 Ron;
  • Spermograma - 150 Ron;
  • Fertilizare in Vitro cu transfer de embrion de ziua 3-5 - 2800 euro;
  • Fertilizare in Vitro fara transfer de embrioni - 1900 euro;
  • Fertilizare in Vitro fara obtinere de embrioni - 1250 euro;
  • Transfer de embrioni decongelati - 950 euro;
  • Punctie ovariana fara obtinere de ovocit (cu anestezie generala intravenoasa) - 660 euro;
  • Punctie ovariana fara obtinere de ovocit (fara anestezie generala intravenoasa) - 520 euro;
  • Punctie ovariana pentru crioconservare ovocite - 1300 euro;
  • Crioprezervare sperma (1-3 paiete) - 1400 lei;
  • Stocare anuala embrioni/ovocite - 1400 lei;
  • Stocare anuala sperma - 1200 lei;
  • Decongelare si activare ovocite - 900 lei;
  • Fertilizare standard ovocite decongelate+ transfer de embrion ziua 3-5 - 1550 euro;
  • Procedura ICSI - 185 euro.

Listă de prețuri clinica Ominimaterna pentru fertilizare in vitro

Clinica Ominimaterna din Iași oferă servicii de fertilizare in vitro după cum urmează:

  • Fertilizare In Vitro - 2250 euro;
  • Fertilizare in vitro (FIV) pe Ciclu Natural- 1500 LEI / 1050 euro/ 1700 euro;
  • Inseminare intrauterina - 700 LEI;
  • EmbryoGlue - 65 euro;
  • Punctie alba (fara obtinere ovocite) - 1500 LEI;
  • Cultura Blastocist (urmarire dezvoltare embrion pana in ziua a 5-a) - 300 euro;
  • DUO STIM - 2600 euro;
  • Embriobanking - 1100 euro;
  • Cultura blastocist +vitrificare - 500 euro;
  • Vitrificare embrioni, blastocisti - 400 euro;
  • Monitorizare embrioni inghetati - 60 euro/trimestru;
  • Vitrificare ovocite - 600 euro;
  • Embriotransfer embrioni dezghetati - 800 euro;
  • HisteroSonoGrafie cu substanta de contrast - 675 LEI;
  • Spermograma - 135 LEI;
  • Spermocultura - 75 LEI;
  • Prepararea spermei - 950 LEI;
  • Congelare sperma - 200 euro;
  • Monitorizare probe sperma inghetate - 50 euro / trimestru;
  • Decongelare sperma - 50 euro.

Listă de prețuri clinica Origyn Fertility Center din Iași

Clinica specializată în tratamente de infertilitate oferă o listă de prețuri pentru fertilizarea in vitro în cadrul institutului după cum urmează:

  • Pachet FIV pe ciclu natural (OPU, FIV/ICSI, cultură embrioni z3/z5) – 3000 LEI;
  • Pachet FIV ciclu natural sau ciclu natural modificat: 3 proceduri – 8100 LEI.

Prețuri fertilizare in clinica Avicena Profetis din Iași

Reprezentanții medicali ai acestei clinici au o listă de prețuri foarte bine structurată pe site-ul clinicii, după cum urmează:

  • Consultatie infertilitate - 300 lei;
  • FIV ziua 3 - 7000 lei;
  • FIV ziua 5 - 9000 lei;
  • ICSI - 10000 lei;
  • FIV nereusit - 2000 lei;
  • Recoltare ovocite - 2000 lei;
  • Congelare embrionara 1-3 embrioni (un an) - 2000 lei;
  • Inseminare artificiala cu partener simpla - 1000 lei;
  • Inseminare artificiala cu partener dubla - 1300 lei;
  • Spermograma - 200 lei.

Prețuri fertilizare in vitro în clinica Fertilia din București

Reprezentanții medicali ai clinicii Fertilia oferă o listă prețuri clară pe site-ul clinicii, după cum urmează:

@fertilia.ro Pe scurt, 2 luni. Din respect pentru timpul și resursele tale, Fertilia pune eficiența și empatia la egalitate pe primul lor. Dacă îți dorești să pornești în călătoria fertilizării in vitro, programează-te chiar acum la o consultație! #fertilizareinvitro #ginecologie #fertilia #fertilitate #invitro ♬ sunet original - fertilia.ro

 

Consultație inițială FIV - 450 lei;
PACHET FIV pe ciclu cu tratament - 15950 lei;
PACHET FIV -FREEZE ALL (FIV cu criorezervarea tuturor embrionulor obținuți) - 15950 lei;
PACHET FIV pe ciclu natural fără obținere de ovocite - 6700 lei;
PACHET FIV pe ciclu natural cu obținere de ovocite - 5740 lei;
PACHET AL II-LEA FIV în clinică - 14355 lei;
PACHET AL III-LEA FIV în clinică - 13557 lei;
PACHET FIV I fără transfer de embrioni -9743 lei;
PACHET FIV II / III fără transfer de embrioni - 8132 / 5623 lei.

Acum că știți în ce buget să vă încadrați în ceea ce privește procedurile medicale necesare aducerii pe lume a unui copilaș, puteți lua începe primul set de analize pentru a vă vedea visul împlinit.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: fivmures.roreginamaria.roreginamaria.rofertilia.ro medic.chatmedlife.rofetalcare.roominimaterna.roorigyn.roprofertis.ro

Articolul urmator
După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?
După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?
    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?

    Să crești doi copii de la naștere și până la majorat în România te costă nici mai mult, nici mai puțin de ... un milion de lei! Datele calculate de experți,...

    Veste mare: Disney+ vine în România! Cât va costa abonamentul
    Veste mare: Disney+ vine în România! Cât va costa abonamentul

    Disney+, serviciul de streaming de la The Walt Disney Company, a confirmat lansarea în 42 țări și 11 teritorii. Din listă fac parte România, Africa de Sud, Turcia, Polonia...

    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România
    Litoralul românesc sau Grecia? Cât costă drumul cu mașina până în stațiunea preferată a familiilor din România

    Grecia, noua destinație de vis a familiilor din România pentru a-și petrece concediul! Ape limpezi, plaje curate, nisipuri fierbinți și servicii ca la carte! Hoteluri prietenoase...

    Disney+ a venit în România. Cât costă abonamentul și ce producții pot fi vizionate
    Disney+ a venit în România. Cât costă abonamentul și ce producții pot fi vizionate

    Începând de astăzi, fanii Disney+ din România se pot înregistra pe www.disneyplus.com pentru a beneficia de oferta exclusivă de lansare: 239,90 lei pentru...

    Cât „costă” un bebeluș? Zeci de persoane, printre care și românce, au fost arestate în Grecia pentru trafic de copii
    Cât „costă” un bebeluș? Zeci de persoane, printre care și românce, au fost arestate în Grecia pentru trafic de copii

    Mai multe femei au fost prinse într-o rețea internațională de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat, anunță hotnews.ro. Au...

    Prețul rechizitelor în 2023. Cât costă un ghiozdan complet echipat pentru noul an școlar
    Prețul rechizitelor în 2023. Cât costă un ghiozdan complet echipat pentru noul an școlar

    Noul an școlar vine cu pași repezi, încă puțin și sună clopoțelul! Copiii își rezolvă ultimele teme de vacanță și se gândesc cu emoție la prima zi de școală,...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    Anul școlar 2024-2025: Cât costă un ghiozdan complet echipat
    Anul școlar 2024-2025: Cât costă un ghiozdan complet echipat

    Pe 9 septembrie 2024 sună pentru prima dată clopoțelul în acest nou an școlar. Părinții se pregătesc din timp pentru prima zi de școală. Ce preț mai au rechizitele pentru...

    © 2025 Qbebe