Cât ar trebui să investească mamele care își alăpteaza copiii timp de 1 an- concluziile unui studiu
O echipă de cercetători din cadrul „Universității Yale” (SUA) a reușit să realizeze un studiu prin care să vină cu detalii care țin de costurile alăptării. Echipa a fost coordonată de Sarah Mahoney (doctorand), de medicul Sarah Taylor (expert în pediatrie) și de Howard Forman: profesor de radiologie, expert în politici publice și economie. Cei trei au realizat o trecere în revistă a costurilor directe și indirecte legate de procesul de alăptare pentru a face o comparație între costul unui an de hrănire cu lapte praf și costul generat de un an de alăptare.
Studiul, publicat luna trecută în „Journal of Perinatology”, are ca obiectiv principal ca, prin aducerea la lumină a costurilor pe care le implică alăptarea, să ofere un ghid de la care să se pornească în elaborarea unor politici publice de promovare a ideii de alăptare.
Costurile luate în calcul de echipa de la „Universitatea Yale” țin de:
- Costurile alimentației pe care ar trebui să o aibă mamele care alăptează;
- Costurile suplimentelor alimentare care nu ar trebui să lipsească în perioada alăptării: spre exemplu, cele ale suplimentelor pe bază de vitamina D, în condițiile în care laptele matern nu poate acoperi singur necesarul acestei vitamine pentru copil;
- Costurile „recuzitei” pentru alăptare: de pildă, s-a avut în vedere costul pungilor pentru depozitarea laptelui matern.
După ce s-au efectuat calcule care țineau de costurile menționate, s-a constatat că:
- Costurile unui an de hrănire cu lapte praf se ridică, în medie, la aprox. 760-2280 dolari;
- Costurile unui an de alăptare se ridică, în medie, la aprox. 7940-10.585 dolari.
Obiectivul studiului este să determine mamele să facă alegerea pe care o consideră cea mai potrivită
Sarah Mahoney recunoaște faptul că studiul pe care l-a coordonat are anumite limite, cum ar fi, de exemplu, lipsa raportării la timpul pe care o persoană îl investește în găsirea celei mai adecvate formule de lapte pentru copil, în achiziționarea biberoanelor și în sterilizarea acestora.
În același timp, medicul Sarah Taylor atrage atenția asupra unei situații regăsite în prezent în SUA: faptul că aprox. 80% dintre mame inițiază procesul de alăptare, însă doar aprox. 25% dintre ele reușesc să-l continue pe parcursul a cel puțin 6 luni. Sarah Taylor nu se ferește să precizeze că factorii care contribuie la o asemenea tendință sunt:
- Faptul că nu se poate vorbi de un procent substanțial de mame care își iau concediu maternal;
- Faptul că numeroase familii au venituri scăzute.
În aceste condiții, așa cum reiese și din informațiile disponibile în „Parents”, Sarah Taylor insistă asupra ideii că autoritățile ar trebui să acorde mai mult sprijin pentru ca părinții să poată susține pe o perioadă cât mai mare procesul de alăptare: „Este benefic pentru societate și pentru țară în general să se investească în costurile enumerate anterior pentru a mai lua din povara de pe umerii părinților implicați în procesul de alăptare. Până nu vom realiza acest demers, nu vom reuși să depășim acea rată de 25% de alăptare exclusivă la sân...iar povara va deveni tot mai mare pentru persoanele care nu se bucură de o situație materială tocmai bună.”
De asemenea, alt membru al echipei care a realizat studiul prezentat, Howard Forman, a venit cu următoarele explicații pentru sursa citată: „Alăptarea este o activitate productivă, sănătoasă. Are numeroase beneficii pentru întărirea legăturii dintre mamă și copil. Nu ar trebui să permitem politicilor actuale să descurajeze mamele să alăpteze din pricina costurilor implicate.”
Nu în ultimul rând, medicul Sarah Taylor își încheie intervenția, pentru aceeași sursă, cu următoarea concluzie: „Scopul studiului nostru și sperăm că și al eforturilor noastre din viitor... este să informăm familiile și să le oferim astfel oportunitatea de a alege modalitatea pe care o consideră cea mai potrivită pentru a-și hrăni copiii...”
Ghidul de alăptare: sfaturi esențiale de la specialistul în alăptare
Surse foto: Image by senivpetro on Freepik, pexels.com
Surse articol: medicine.yale.edu, nature.com, parents.com