În timp ce unii nu au nicio problemă cu acest lucru, alții nici măcar nu vor să audă de alăptatul în public, acest act rusinor și vulgar la care, în opinia lor, nimeni nu ar trebui să asiste. De parcă o femeie se simte confortabil atunci când își expune sânii în văzul lumii! Dar nu îți poți lăsa bebelușul nemâncat atunci când plânge de foame, nu-i așa? Indiferent că sunteți în parc, într-un supermarket sau în autobuz.
Acum există și o lege a alaptatului în public, care prevede o serie de măsuri împotriva discriminării mamelor care alăptează! Mai exact, cei care interzic alăptarea unui copil într-un spațiu public riscă amenzi de până la 2.000 de lei.
Avem o lege a alăptatului în public! Cum vor fi sancționați cei care discriminează mamele care alăptează
Legea alăptatului în public, care stabilește sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea unui copil în spații publice, a fost adoptată! Dreptul mămicilor cu bebeluși de până la 24 de luni nu va mai putea fi încălcat și nicio mămică nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale celor care nu sunt de acord cu alăptatul în public.
Citește și: 7 trucuri pentru alaptatul in public
Legea privind alăptarea în spații publice alocă următoarele fapte că fiind contravenții:
- evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se află în acel spaţiu şi care alăptează un copil;
- interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;
- refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
Contravențiile prevăzute de proiectul de lege se sancționează cu amenzi între 100 și 500 lei dacă fapta este săvârșită de o persoană fizică. Dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, amenzile pornesc de la 1.000 și ajung la 2.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.
Citește și: Aproape că m-am oprit din alăptare, până ce am învățat această poziție
Legea alaptatului în public a fost adoptată după mai bine de 3 ani de când a fost pusă în dezbatere publică la Senat. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional, cu 279 de voturi „pentru” și o singură abținere.
Sursă: cdep.ro
Citește și: Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet
- Surse: cdep.ro, mediafax.ro, digi24.ro, hotnews.ro, g4media.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com