Pe data de 24 octombrie anul 2023 a fost adoptat în Camera Deputaților cu 271 de voturi „pentru”, un proiect de lege foarte important.
Acesta a venit ca modificare a Codului Penal și prevede pedepse cu închisoarea de la șase luni la trei ani, sau amendă pentru neplata cu rea credință timp de trei luni a pensiei de întreținere.
Mai exact, părinții care nu plătesc pensia alimentară a copiilor stabilită prin actul notarial și prin hotărârea judecătorească, sunt pasibili de închisoare.
Legea a fost adoptată și urmează să fie promulgată de șeful statului cât mai curând. Concret, proiectul modifică articolul 378 din Codul Penal, care face referire la infracțiunile contra familiei.
Acest act normativ stabilește pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani, sau cu amendă neplata cu rea credință timp de trei luni a pensiei de întreținere stabilite pe cale notarială și judecătorească, de către persoana care are obligația legală de întreținere a copilului.
Fostul meu soț refuză să plătească pensie alimentară, dar are cont pe OnlyFans
Divorțul la notar nu scutește pe nimeni de plata pensiei alimentare
Contrar așteptărilor, părinții care nu dispun de o hotărâre judecătorească, ci doar de un act notarial prin care este stabilit cuantumul și data plății pensiei alimentare, nu sunt scutiți de la această obligație.
Actul prevede că părintele care, în urma unui act notarial prin care s-a angajat să plătească pensie alimentară pentru susținerea copiilor care au rămas în grijă celuilalt părinte, nu își îndeplinește această obligație timp de cel puțin trei luni, va fi supus investigației procurorilor.
Sancțiunea cu închisoarea era, până nu demult, aplicabilă doar în cazul în care divorțul a fost pronunțat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Iată că în acest an, lucrurile se schimbă.
Trei deputați din cadrul PNL au propus și au înregistrat acest proiect de lege la Parlamentul României, urmărind modificarea articolului 378, alineatul 1, litera C, din Codul Penal.
"c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".
Argumentarea acestor deputați a fost faptul că fosta reglementare din Codul Penal incriminează numai neplata pensiei de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească. De aceea, au dorit să includă și părinții care au divorțat amiabil la notar, dar nu și-au respectat atribuțiile și obligațiile din acel act.
Totul despre pensia alimentară
Concret, neplata pensiei alimentare stabilită la notar va fi pedepsită cu închisoarea. Când va fi promulgată și de Președintele Klaus Iohannis, pedeapsa va deveni palpabilă.
Urmărim cu interes promulgarea acestei legi cu speranța ca toți copiii ai căror părinți nu își îndeplinesc atribuțiile să beneficieze de bănuții care li se cuvin prin lege.
Surse foto: facebook.com
Surse articol: gandul.ro, realitatea.net