Sistemul homeschooling a căpătat în ultima perioadă tot mai mulți adepți în rândul părinților din România. Adulții preferă să-și retragă copiii din sistemul educațional de stat sau privat, motivându-și alegerea ca micuții să poată învăța de acasă sub îndrumarea unor instituții din străinătate.
Mai multe familii din România care au decis să-și retragă copiii de la școală pentru a învăța în acest mod riscă să ajungă după gratii. Drept urmare, s-a lansat o petiție pentru a susține această formă alternativă de educație.
„Lăsați-ne să învățăm!”
Printre inițiatorii acestei mișcări se află familia Cornean din Oradea care și-a retras copii de la școală pentru a-i înscrie la o unitate de învățământ din America.
În România nu există un cadru legal în ceea ce privește homeschooling, de aceea tot mai mulți părinți semnează petiția care se numește „Lăsați-ne să învățăm”. Aceasta ar avea rolul de a determina Ministerul Educației să schimbe viziunea față de această formă alternativă educațională, considerată în prezent ilegală.
Pe de altă parte, Ministerul Educației recunoaște studiile făcute la instituțiile acreditate în țară care au clădiri fizice aici. Deși studiile făcute la școli în străinătate se echivalează în România, elevii înscriși la aceste unități de învățământ nu au statutul de a fi „înmatriculați” la o formă educațională.
„Vrem să ne fie respectat dreptul de a înscrie copiii în sisteme educaționale internaționale fără să fim acuzați de abandon școlar”
Până la momentul actual, în Bihor, o familie a fost condamnată la închisoare cu amânare pentru că și-a retras copiii de la școală și i-a înscris la în sistemul homeschooling la o școală americană. De asemenea, două familii, printre care și familia Cornean, sunt judecate pentru același motiv.
„Vrem să ne fie respectat dreptul de a înscrie copiii în sisteme educaționale internaționale la distanță care sprijină homeschoolingul, fără să fim acuzați de abandon școlar sau de împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu.
Clarificăm că nu cerem integrarea homeschoolingului în sistemul românesc de învățământ, ci eliminarea riscului de a fi acuzați de abandon școlar. Părinții trebuie să aibă libertatea de a-și înscrie copiii în sisteme educaționale internaționale performante, fără frica de consecințe legale din partea statului”, se arată în textul petiției formulate, potrivit bihoreanul.ro.
Nu mai puțin de 6200 de persoane au semnat petiția în doar o săptămână. Inițiatorii au lansat chiar și un site, lasatinesainvatam.ro, unde se arată faptul că homeschooling-ul nu este nici interzis ca alternativă educațională, însă nici legal.
Așadar, părinții care aleg această formă educațională pentru copiii lor, riscă repercursiuni penale. Inițiatorii campaniei sunt părinți din România care au ales să-și educe copiii acasă, printre care soții Estera și Darius Cornean, Paula și Adrian Duma, protagoniști în dosarul penal aflat pe rolul judecătoriei Oradea.
„Este paradoxal: studiile finalizate acolo sunt recunoscute la noi, dar studiul copiilor noștri nu"
Amintim că în luna iulie 2024, soții Cornean din Oradea s-au ales cu dosar penal după ce și-au retras copiii din sistemul românesc. Aceștia au fost acuzați de încălcarea articolului 380 din Codul Penal, cu alte cuvinte „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”.
Până în 2022, copiii familiei au învățat la liceul german „Friedrich Schiller” în ciclul primar. Ulterior, părinții i-au retras și i-au înscris într-un program de homeschooling la o școală din Statele Unite ale Americii, Abeka Academy, ale căror studii sunt recunoscute în România, având chiar echivalare de Bacalaureat.
„Înțeleg că există tot felul de prejudecăți despre ce înseamnă homeschooling, de la ideea că acei copii nu ar urma niciun fel de școală sau că părinții ar fi anarhiști, conspiraționiști, antisistem sau fanatici religioși. Nu intrăm în niciuna din categorii.
Dimpotrivă, suntem oameni care ne ducem viața de zi cu zi în zgomotul societății, ne izbim de aceleași probleme ca toți concetățenii noștri, susținem digitalizarea, ne-am și vaccinat și am avut chiar discuții în familie despre ce protocol de vaccinare să alegem.
Este paradoxal: studiile finalizate acolo sunt recunoscute la noi, dar studiul copiilor noștri nu", a declarat Darius Cornean pentru Observator News.
Acest proces vine în urma celui din luna mai, când doi părinți din Bihor au fost condamnați la patru luni de închisoare și muncă în folosul comunității. Pedeapsa a fost amânată pentru o perioadă de doi ani.
Cert este că în România, legislația privind homeschoolingul, cunoscut și sub denumirea de „școală de acasă” sau „educație în familie” nu are o bază legală solidă, iar părinții care aleg această formă de educație pentru copii se expun unor riscuri majore.
Surse foto: unsplash.com, unsplash.com, unsplash.com, pexels.com
Surse articol: romaniatv.net, observatornews.ro