De ce am retras copiii de la școală ca să călătorim prin lume timp de 2 ani

De ce am retras copiii de la școală ca să călătorim prin lume timp de 2 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pasiunea de a călători poate fi atât de puternică în anumite cazuri, încât va deveni practic un stil de viață. Un asemenea exemplu este oferit de o familie din Anglia cu patru copii, care a călătorit, timp de doi ani, în cele mai diverse locuri, ajungând până în America de Sud și chiar în Australia. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi o călătorie fascinantă, deloc lipsită de obstacole, din care atât părinții, cât și copiii, au avut multe lucruri de învățat. 

Un cuplu a hotărât să călătorească alături de cei patru copii timp de 2 ani

Mama a patru copii, pasionată dintotdeauna de călătorii, a dezvăluit cum ea și soțul ei au hotărât să-și retragă pentru o perioadă copiii de la școală pentru a putea călători împreună. Inițial au planificat să-i retragă pentru 1 an, după care au ajuns la concluzia că nu era suficient și au extins perioada la 2 ani:

Am o fire de nomad prin natura mea și, dacă nu ar trebui să stau într-un anumit loc, mi-aș petrece foarte mult timp hoinărind. Să călătoresc este o adevărată nevoie pentru mine...

După ce cariera mea în domeniul afacerilor s-a încheiat și după ce am devenit mama a patru copii- și am avut foarte puțin concediu de maternitate- oportunitățile de a călători cu adevărat, de a explora- nu doar în vacanțe- au devenit tot mai reduse. Mi-am dat seama că perspectiva de a călători devenise tot mai mică.

Până să realizez, hormonii de adolescent al celui mai mare dintre copiii noștri vor începe să „lovească” și ne vor bloca în Marea Britanie. Dar am întrezărit o rază de speranță gândindu-mă la copiii noștri ce aveau între 5 și 10 ani. Va fi în regulă pentru ei să stea departe de prietenii lor timp de un an. 12 luni în afara educației formale nu vor fi dăunătoare, așa că sosise timpul. Alături de soțul meu, Michael, am hotărât să-i retragem de la școală pe copiii noștri, Minnie, Monti, Nelly și Marly pentru a putea călători timp de un an.

mama-tata-si-copii-fericiti-in-timpul-unei-calatorii-cu-masina

Sursă poză: instagram.com/sarahwillingham/

Dar a intervenit apoi efectul „Dragon's Den” (un reality-show). Mi-am dat seama că o singură serie de „filmări” nu ar fi suficientă pentru a-mi dobândi statutul de „dragon”, așa că am hotărât să mai întârziem cu încă un an planurile de a călători și până în anul 2016 am făcut o pauză de la treburile noastre, ne-am închiriat casa și ne-am pregătit să călătorim. ..

Mi-am dorit să aducem în viețile noastre ceva uimitor, de care să ne amintim cu toții mereu și exact așa au stat lucrurile- chiar dacă nu au mers exact așa cum stabilisem...”.

Prima parte a călătoriei a fost în Canada și în SUA

Familia și-a început călătoria în Canada, la Vancouver și a ajuns până în California. Acolo a survenit însă un eveniment care a fost pe punctul să distrugă toate planurile: tatăl (Michael) s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de îngrijiri medicale în Los Angeles. A fost suspect de cancer la colon și i s-a recomandat chimioterapie, dar, în final, grație unui alt consult medical, s-a constatat că era vorba de o diverticulită:

„Am zburat la Vancouver și am petrecut o perioadă în Columbia Britanică, apoi am fost la Seattle, după care am coborât pe coasta de vest până la San Diego, iar atunci am fost pe punctul să renunțăm la tot...”

peisaj-din-insulele-Vancouver-Canada

Sursă poză: instagram.com/sarahwillingham/

Pe când ne aflam în Los Angeles, după nouă săptămâni de la începutul călătoriei, Michael s-a simțit foarte rău și a fost diagnosticat cu cancer de colon în stadiu avansat. Ni s-a spus că boala ajunsese la ganglioni și atunci el a hotărât să ne întoarcem în Marea Britanie ca să se poată trata. După aceea, cu numai o săptămână înainte ca toți copiii să revină la școală și înainte ca Michael să înceapă ședințele de chimioterapie, un alt medic a solicitat mai multe teste și s-a descoperit că soțul meu nu avea cancer de colon, ci diverticulită. A fost necesar să i se îndepărteze o porțiune afectată din intestin, dar cel puțin nu era vorba despre cancer.

Am simțit brusc faptul că viața ce îmi fusese răpită mi-a fost redată și nu mai doream să pierd nicio secundă...”.

A urmat o călătorie în America de Sud, în Australia și în sud-estul Asiei

Inițial, familia a petrecut o perioadă în Franța, cât timp Michael se afla în convalescență. De acolo a plecat în Chile și a trecut printr-un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter. Călătoria a continuat prin Patagonia, prin Australia și în final în sud-estul Asiei, în Thailanda, Singapore și Filipine:

„Am petrecut șase săptămâni uimitoare explorând Patagonia și am văzut pinguinii imperiali înainte să ne îndreptăm spre Australia, spre Golful Byron- un loc foarte liniștitor, foarte hippy, foarte relaxant și care a intrat în topul locurilor preferate în care am călătorit. Ne-a plăcut mai ales un loc numit Wategos, cel mai estic punct al Australiei, chiar la est de Golful Byron, unde își au de fapt originea indigenii din Australia. Este un loc încărcat de spiritualitate și am simțit ceva special când am fost acolo: am simțit instantaneu o stare de calm. Și copiii au iubit acest loc. Au fost la o școală locală timp de trei luni și am învățat cu toții Muay Thai (box thailandez). 

plaja-mare-si-placa-de-surf-in-zona-Golfului-Byron-Australia

Sursă poză: instagram.com/sarahwillingham/

De acolo ne-am dus spre sud-estul Asiei, ne-am oprit în Thailanda și în Singapore, am văzut urangutani în Borneo și am ajutat o organizație locală în El Nido, în Filipine, iar acolo am stat în ploaie și am dormit în fiecare noapte pe covoare tatami, sub cuiburi de țânțari. 

Totul a avut un impact profund asupra noastră. Era frumos, oamenii erau incredibil de calzi, dar a fost impresionant pentru copii să vadă persoane care trăiau cu un dolar pe zi.”

patru-copii-veseli-urcati-pe-un-palmier-pe-o-plaja-exotica

Sursă poză: instagram.com/sarahwillingham/

Ultima parte a călătoriei a fost în Elveția

Părinții celor patru copii și-au dat seama că de fapt nu doreau să revină încă în Marea Britanie și au căutat școli internaționale. Au găsit o astfel de școală în Elveția, în apropiere de Geneva și i-au înscris acolo:

„...eu și Michael am realizat că de fapt nu doream să ne întoarcem în Marea Britanie și am început să căutăm școli internaționale, încercând să vedem cum puteam să ne prelungim aventura. Ne-am stabilit în Elveția, am înscris copiii într-o școală minunată dintr-o cabană din munți, în apropiere de Geneva și ne-am îndrăgostit de ea. Munții mi-au pătruns în suflet...

Din perioada în care am stat în Elveția, cel mai puternic impact emțional asupra mea l-a avut  Villars, unde am avut ocazia să escaladez munți uriași. În acel loc am avut o incredibilă perspectivă, ce m-a condus la întrebarea „aceste lucruri au fost acolo de milioane de ani. Oare ce au văzut? Oare ce au auzit? Cine s-a confesat lor? Și cine sunt eu să mă plimb pe acolo?” Totul m-a făcut să mă simt insignifiantă într-o lume măreață.”

femeie-in-calatorie-prin-muntii-din-Elvetia

Sursă poză: instagram.com/sarahwillingham/

Mama, tatăl și cei patru copii au stat în Elveția timp de doi ani.

Părinții și copiii au avut numeroase lucruri de învățat din călătoria lor

După ce a trecut în revistă toată locurile în care a călătorit alături de familia ei, mama a explicat de ce o asemenea călătorie le-a adus tuturor beneficii, de ce au avut de învățat lucruri noi. Ea nu a uitat să menționeze că timpul petrecut împreună i-a unit mai mult și le-a oferit posibilitatea de a-și face planuri, de a împărtăși bucurii și necazuri:

„...Am fost privilegiată să văd lumea prin ochii copiilor mei, iar inocența lor m-a răsplătit și m-a suprins totodată. M-a ajutat să-mi dezvolt un calm interior- pe care îl mai am și acum și pe care nu cred că l-aș fi dobândit fără această călătorie. Acum sunt conștientă de momentele în care nu sunt echilibrată și am învățat să mă reechilibrez rapid, ceea ce înainte nu aș fi reușit. 

Am învățat și să reflectez mai mult. Am învățat să dedic mai mult timp pentru a face lucruri. Încerc să nu reacționez impulsiv, fiind conștientă de faptul că pot fi o versiune mai bună a mea dacă mai întâi de toate respir adânc. Adrenalina îți conferă multă energie și te face să te simți invincibil/ă, dar te poate aduce în stare de dezechilibru, așa că acum încerc să mă conectez cu natura pentru a-mi recâștiga echilibrul și caut să fiu în preajma munților ori de câte ori pot.  

Privind în urmă, îmi dau seama că această călătorie a fost cum am sperat și chiar mult mai mult. Din numeroase puncte de vedere, am impresia că am reușit cumva să oprim timpul- având parte de împărtășirea experienței călătoriei și de a putea lua decizii împreună, de a împărtăși bucuriile, frustrările, teama și fericirea...”

Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului disponibil pe site-ul telegraph.co.uk (scris de Sarah Willingham)

Surse: telegraph.co.uk, blogh1.com

Sursă poză principală: instagram.com/sarahwillingham/

Surse foto: instagram.com

Articolul urmator
Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război
Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
    Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

    Din dorința de a-și stimula copiii să îndrăgească natura și să învețe lucruri noi într-un mod inedit, unii părinți fac tot posibilul ca micuții lor să petreacă...

    O mamă și-a retras fiicele de la școală. „Sunt ca la închisoare la școală. E mai important timpul liber și vacanțele”
    O mamă și-a retras fiicele de la școală. „Sunt ca la închisoare la școală. E mai important timpul liber și vacanțele”

    O mamă a mărturisit pe rețelele sociale că și-a retras fiicele de la școală, nemulțumită de materiile care se predau, de numărul de ore pe care îl petrec în bănci și...

    Mai mulți părinți din România riscă să ajungă la închisoare dupa ce și-au retras copiii de la școală, pentru a învăta de acasă
    Mai mulți părinți din România riscă să ajungă la închisoare dupa ce și-au retras copiii de la școală, pentru a învăta de acasă

    Cum homeschoolingul sau „școala de acasă” nu este încă recunoscut și reglementat din România, părinții care fac această alegere se expun unor riscuri....

    O învățătoare din Târgu Mureș agresează verbal elevii în timpul orelor. Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la școală
    O învățătoare din Târgu Mureș agresează verbal elevii în timpul orelor. Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la școală

    „Minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap că altul”, „la școală specială cu ăștia care nu învață!”. Îți vine să nu să...

    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

    Premieră în România! Părinții a patru copii retrași din sistemul de învățământ românesc și înscriși în sistem homeschooling sunt...

    Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”
    Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”

    Cristina Bălan a vorbit de fiecare dată deschis despre problemele cu care se confruntă în creşterea gemenilor ei, Matei și Toma, care s-au născut cu sindromul Down....

    Abandonat de mamă, un băiețel de doar nouă ani a locuit singur timp de doi ani. A îndurat frigul și foamea, dar nu a lipsit nici măcar o zi de la școală
    Abandonat de mamă, un băiețel de doar nouă ani a locuit singur timp de doi ani. A îndurat frigul și foamea, dar nu a lipsit nici măcar o zi de la școală

    Unele mame pun mai presus de toate binele suprem al copilului, așa cum ar fi și normal. Altele, însă, se gândesc la binele lor, la iubiri, relații, distracție, lăsând...

    Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro a împlinit 46 de ani
    Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro a împlinit 46 de ani

    În urmă cu peste 4 decenii, doi medici din Statele Unite ale Americii făceau o descoperire revoluționară în domeniul medicinei reproductive. Primul copil conceput în...

    © 2024 Qbebe