Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber, iar acest lucru are un impact uriaș asupra sănătății și dezvoltării lor fizice și psihice. Efectele paradoxale ale izolării lor în locuințe și spații închise nu sunt de neglijat. Vrem să-i ferim de pericole, dar îi facem mai vulnerabili, deopotrivă din punct de vedere fizic și relațional. Timpul nostru este prea limitat ca să împărtășim cu ei aventuri în natură și să-i învățăm să exploreze lumea. Teama noastră este prea mare ca să-i lăsăm nesupravegheați în afara casei și, pe bună dreptate; timpurile actuale nu mai seamănă cu vremea copilăriei noastre. Ne simțim depășiți și anxioși, astfel încât creăm granițe, ca să-i ținem pe cei mici în siguranță. Statisticile ne dau peste cap: mai multe accidente, mai multe abuzuri, copii dispăruți, violență pretutindeni. În fața știrilor senzaționale, ignorăm pericolele mai insidioase, care se ascund în imediata noastră vecinătate: dependența de aparatură, îngustarea câmpului de interese, dificultatea de adaptare la situații provocative, teama de relații, imunitatea slăbită sunt numai câteva dintre neajunsurile cu care se confruntă mulți copii din ziua de azi.

În Marea Britanie, mai mult de 64% dintre copii ies afară o singură dată pe săptămână, iar peste 28% nu au mers să se plimbe undeva, în natură, de peste un an de zile. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de TV Channel Eden, pe un eșantion de 2000 de copii, cu vârste cuprinse între opt și doisprezece ani. Situația este similară în toate țările dezvoltate și în toate marile orașe. Mulți copii și majoritatea adolescenților își petrec timpul liber în fața ecranelor ori prin Mall-uri. Ca și o mare parte dintre adulți, de altfel. Cât despre parcuri, par să fie destinate copiilor foarte mici și bunicilor, ori escapadelor familiale care au loc o singură dată pe săptămână. Peste 40% dintre părinții urbani consideră că nu poți lăsa afară copilul nesupravegheat, înainte de a împlini 14 ani. Schimbările în stilul de viață și în modul de gândire au transformat radical felul în care copiii se bucură de perioadele lor de libertate. Și nu neapărat în bine.

copii afara

De ce copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber

De câte ori ne gândim la copilăria noastră, devenim nostalgici: unde sunt timpurile în care veneai de la școală, îți aruncai ghiozdanul și alergai afară, la joacă? Escapadele prin vecini, locurile misterioase pe care le explorai cu prietenii în apropierea blocului sau orele de hoinăreală prin parcuri? După astfel de amintiri, mulți au tendința să spună: ce bine era odinioară, copiii erau mai liberi, părinții nu erau atât de temători, tehnologia nu acaparase toate generațiile, de la țâncul de doi ani până la bunicii care își petrec vremea pe Facebook. Copiii trebuie trimiși afară, la joacă, lăsați să se călească, interzise telefoanele și tabletele, încurajați să se cațere, să alerge și să stea cât mai mult în aer liber. Apoi încep grijile: „Unde să alerge, când sunt atâtea mașini? Cum să stea în praful și poluarea de afară? Cum să mănânce cu mâinile murdare? Dacă vine vreun psihopat și-i face ceva? Dacă dispare? Dacă se lovește?"

Acesta este mentalul părinților din ziua de astăzi. Iar adevărul este undeva la mijloc. Vremurile nu mai sunt ca în anii '80, dar și mintea noastră, a adulților este invadată de spaime și dorința de a ține totul sub control. Nu este locul să facem o analiză psiho-sociologică a acestui tip de mentalitate și a rădăcinilor ei. Ne închidem în case și ne simțim protejați. Cel puțin pe moment. Însă creștem copii la fel de temători și puțin rezilienți, care, pe termen lung, vor deveni adulți la fel de anxioși. Pe de altă parte, nu oferim copiilor o alternativă de a petrece timp în aer liber, de a învăța să descopere și să înțeleagă natura. Suntem mult prea ocupați, obosiți și dornici de odihnă, iar relaxarea a devenit egală, din păcate, cu o oră de stat la un film sau pe rețelele de socializare.

Apoi, să ne gândim la copii și la educația din ziua de azi. Fraza: „Du-te afară și te joacă.", a devenit total anacronică. Câteodată, îi trimitem cu bona în parc sau ies bunicii cu ei, cu cei care nu sunt încă la școală. Singurii care se mai bucură de ceva timp pe-afară, dacă nu cumva sunt lăsați să stea „liniștiți" cu ochii în tabletă sau pe telefon . Dar, în majoritatea timpului, cu excepția weekendului, copiii au prea multă treabă ca să iasă afară. Au lecții, teme suplimentare, trebuie să meargă la afterschool, la cluburi și cercuri de talente, la lecții de dans, chitară, pian sau pictură. Nu ne mai permitem să avem copii nepregătiți, pentru că ne temem că nu se vor dezvolta suficient, că nu vor fi suficient de buni pentru societate, că nu vor găsi un loc de muncă potrivit, că nu vor ajunge „departe". Teama noastră de acum, în fața unei lumi care se schimă în ritm accelerat, se transmite copiilor noștri, răpindu-le bucuria de a trăi prezentul, de a comunica cu natura și de a-i cunoaște tainele. Și este de la sine înțeles că și copiii se conformează cerințelor moderne. Ar părea total inadecvați și neadaptați, dacă nu ar merge cu prietenii la McDonalds sau în Mall ori dacă ar prefera să cutreiere singuri prin parc în loc să joace pe consolă cu colegii de vârsta lor.

Timpul petrecut în aer liber este esențial pentru sănătatea copilului

fetita in leagan

Să recunoaștem: nu mai putem readuce „timpurile de altădată", nu mai putem recrea copilăria noastră "de aur". Dar trebuie să ne gândim, cel puțin, cum să facem să-i asigurăm copilului mai multe ieșiri, mai mult timp petrecut în aer liber. De ce? Pentru că atât sănătatea lui fizică cât și psihică depind de asta.
Jocurile în aer liber se bazează foarte mult pe mișcare. Fie că aleargă, se cațără sau se plimbă cu bicicleta, copilul are mult mai multe oportunități de dezvoltare fizică în afara casei. Copiii care fac mai multă mișcare sunt mai robuști, au oasele, musculatura și articulațiile mai puternice și se dezvoltă armonios. Obezitatea este unul dintre cele mai frecvente simptome la copiii care nu fac mișcare și activități în aer liber. Sedentarismul și timpul petrecut în fața calculatoarelor, asociate și cu obiceiuri alimentare nocive conduc la astfel de probleme, asociate pe termen lung cu creșterea riscului de diabet, hipertensiune sau atac de cord. După perioade de spitalizare sau în convalescență, activitatea în aer liber este foarte utilă pentru recuperare. Copiii care petrec mai mult timp afară au energie mai mare, bună dispoziție, se simt mai relaxați și dorm mai bine.

Este cunoscut faptul că la copiii care petrec mult timp în spații închise poate să apară deficit de vitamina D. Expunerea la soare este esențială pentru sinteza vitaminei D, lipsa acesteia provocând rahitism, favorizând fracturile și deformările osoase.

Și pentru imunitate este util timul petrecut în aer liber. Multiple studii au arătat că expunerea copilului la medii naturale, contactul cu aerul, apa și solul au drept consecință un răspuns imunitar mai bun, un risc mai scăzut de instalare a infecțiilor, alergiilor și inflamațiilor. Desigur, nu este vorba de solul sau aerul din orașe, ci de timpul petrecut în natură, la munte, la ferme, în contact cu animalele. Jocul în aerul rece al iernii, de care mulți părinți se feresc, este,de asemenea, un ajutor pentru întărirea imunității copilului.
Realitatea este că majoritatea bolilor sunt transmise în interior, unde are loc circulația masivă a germenilor și bacteriilor, în ciuda măsurilor excesive pe care le iau unii părinți pentru a-și ține copiii în medii cât mai sterile.
Nu în ultimul rând, jocul afară îi ține pe copii departe de ecranele care au efecte negative atât asupra sănătații sale fizice cât și psihice.

Dezvoltarea psihică a copilului este stimulată de activitățile în aer liber

„Copiii vor fi mai isteți, se vor înțelege mai bine cu ceilalți, vor fi mai sănătoși și mai fericiți dacă au oportunitatea să se joace liber afară, în natură.", acestea sunt concluziile unui studiu publicat de Asociația Medicală Americană în 2005. Într-adevăr, jocul liber și contactul cu natura dezvoltă capacități precum abilitatea de a rezolva probleme, concentrarea și auto-disciplina. Natura este un instrument ce permite copiilor să exploreze atât lumea largă cât și să se cunoască pe ei înșiși. A ieși afară reprezintă pentru copil accesul la un teren nou și fascinant, pe care trebuie să-l exploreze. Fiecare lucru poate fi prilej pentru a învăța ceva nou, pentru a-și crește atenția și pentru a se conecta cu natura, fie ea și cea din parcurile orășenești. Creativitatea și imaginația sunt stimulate de mediul deschis, care oferă copilului mult mai multe posibilități decât locuința. Totodată, depășirea granițelor spațiului familial îi conferă copilului un sentiment de independență și îl provocă să-și cunoască și să-și depășească anumite temeri. Copiii trebuie să-și asume unele riscuri. Desigur, ca părinți, devenim anxioși, vrem deplină siguranță pentru copiii noștri. Realitatea este, însă, că riscurile moderate îi ajută să crească, să se maturizeze. Dacă îi ținem mereu izolați într-un cocon, nu vor ști să se descurce singuri și să răspundă la provocări, nu vor avea curaj și încredere în ei. Da, poți să te lovești dacă te cațeri într-un copac și poți să fii respins atunci când încerci să-ți faci un prieten, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încerci. Lecțiile pe care le învățăm din eșecuri sunt la fel de importante ca cele pe care le învățăm din succese.
În plus, ieșirile în aer liber sunt prilej de a cunoaște alți copii, de a forma noi relații, de a coopera și de a ști cum să te porți cu ceilalți.
copii la munte Nu în ultimul rând- de fapt, cel mai important lucru pentru copil este de a învăța să aprecieze natura și s-o cunoască. Sunt atâția copii care nu au ocazia să se plimbe printr-o pădure, să planteze un copac, să vadă animalele în habitatul lor, să urce pe un munte ori să vadă un răsărit la malul mării. Este esențial ca cei mici să cunoască întreaga frumusețe a lumii naturale, pentru că ea face viața cu adevărat prețioasă. Copiii sunt cei care vor avea în grijă viitorul acestei lumi, deci trebuie să învețe s-o valorizeze. Așa că cel mai bun sfat pentru părinți este să încerce să deschidă cât mai multe porți către exterior pentru copiii lor. Încă și mai bine, să meargă cu ei în aer liber, în natură, să așeze un cort, să se cațere pe munte, să se plimbe cu bicicleta, să privească plantele și cerul, să redevină ei înșiși copii.
.
Surse: http://nofault.com; https://www.scarymommy.com; https://www.theguardian.com;
https://www.everydayhealth.com

Articolul urmator
Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici
    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici

    Copiii petrec tot mai mult timp online, iar pericolele din spatele ecranelor sunt tot mai mari. Statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece vârsta de folosire a internetului a...

    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

    Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

    Sunt judecată pentru că nu vreau să petrec timp cu copiii prietenelor mele
    Sunt judecată pentru că nu vreau să petrec timp cu copiii prietenelor mele

    Dacă anumite persoane nu sunt deranjate deloc de faptul că prietenii lor își aduc și copiii la reuniunile de grup, altele preferă să rămână doar în compania...

    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el
    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el

    O femeie de peste hotare se află într-o relație cu un bărbat care îi cere mai multă atenție decât îi poate oferi aceasta. A ajuns într-un punct în...

    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere
    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere

    O mămică cu 4 copii de peste hotare ne povestește care sunt motivele pentru care nu mai vrea să petreacă timpul cu mămici mai tinere decât ea. Citește articolul pentru a le...

    „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor
    „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor

    O mamă a crezut că fiul ei în vârstă de 8 ani doarme mai mult decât de obicei, însă a descoperit cel mai negru adevăr din câte avea să trăiască. Fiul ei...

    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant
    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant

    Un profesor de fizică din Zimnicea, județul Teleorman a fost arestat în noiembrie 2022, iar în prezent se află sub control judiciar pentru că și-a abuzat sexual elevele....

    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?
    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?

    De la un copil care adormea umplând perna de lacrimi în urma bătăilor primite, la un adult care pune capul liniștit pe pernă, având conștiința împăcată că nu...

    © 2024 Qbebe