Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici

Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici

Mariana Voinea

Copiii petrec tot mai mult timp online, iar pericolele din spatele ecranelor sunt tot mai mari. Statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece vârsta de folosire a internetului a scăzut semnificativ.

În societatea modernă actuală, toată lumea folosește internetul. Și când spunem „toată lumea”, facem referire la toate persoanele, de la copii de vârste foarte mici, până la seniori trecuți de o venerabilă vârstă.

Internetul este o unealtă de căutare foarte utilă, un mijloc de divertisment și de petrecere a timpului liber, precum și un canal de comunicare cu persoanele apropiate. Alarmant este faptul că vârsta medie de la care copiii folosesc internetul a scăzut la 8,2 ani.

Date alarmante în privința folosirii internetului de către copii

Dacă în 2019, vârsta medie de folosire a internetului era de nouă ani, în 2020 RON a scăzut la 8,2 ani, fiind semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani, la cei de gen masculin și la copiii care locuiesc în mediul urban.

Concret, dacă în 2019, Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Snapchat, Tik Tok, Instagram sunt mult mai utilizate de către copii și de tineri din cauza impactului pe care influencerii online îl au asupra lor. Acestea sunt rezultate exacte ale studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România.

Ghidul siguranței pe internet - o unealtă foarte importantă pentru copii și părinți

Organizația Salvați Copiii a lansat ghidul siguranței pe internet, în care sunt dezbătute schimbările necesare în societatea românească pentru a proteja mai bine copiii în mediul online,, punându-se accent pe aspectele educaționale și legislative.

Ghidul este foarte util atât pentru părinți, cât și pentru profesori și elevi, fiind adaptat pentru învățământul gimnazial și liceal. În cazul acestui ghid se promovează o abordare holistică a siguranței online, incluzând aspecte de securitate, aspecte tehnice și dezvoltarea abilităților digitale ale elevilor.

Copiii văd internetul ca fiind un loc extraordinar în care stau împreună cu prietenii, se joacă și își trimit „super multe chestii interesante. Chiar e fain, nu îți mai trebuie nimic altceva”, declară Mihai, în vârstă de 11 ani din Buzău.

Câte ore trebuie să petreacă copilul în fața ecranelor?

Datele privind evoluția mediului online și influența internetului asupra copiilor

bebelus pe telefon

Datele colectate de Organizația Salvați Copiii arată faptul că în 2019, timpul excesiv petrecut pe internet de către tineri într-o zi de școală sau o zi liberă era de peste șase ore.

În anul 2023, peste 41% dintre copii admit că își petrec timpul pe internet din cauză că se simt plictisiți și că simt nevoia să comunice în mediul online și recunosc că petrec peste 8 ore pe zi pe internet.

Dacă în 2019, copiii afirmau că se simt supărați în urma interacțiunilor online pe platformele de socializare, în 2023, fenomene precum să cyber bullying sau sexting sunt asociate cu scăderea stării de bine emoționale. Tot în 2023, adolescenții susțin că rețelele sociale îi ajută și să își confirme valorile și interesele.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România declară că: “Într-o eră digitală în care doar 46% dintre tinerii români raportează competențe digitale de bază, responsabilitatea de a educa și proteja generația viitoare în mediul online nu a fost niciodată mai mare.

O navigare informată și sigură pe Internet este esențială în dezvoltarea cognitivă și socială a tinerilor. În plus, într-o lume în continuă digitalizare, capacitatea de a distinge și de a se proteja de potențialele pericole online devine o competență fundamentală pentru fiecare individ”.

Conform statisticilor, între 66 și 84% din copii au postat conținut online în ultimul an astfel: pe rețelele sociale în proporție 66%, în jocuri online în proporție de 69%, în mesageria privată în proporție de 81% și pe grupuri sau forumuri în proporție de 84%. 41% din respondenți susțin că li s-au solicitat imagini cu caracter sexual pe internet de către un adult.

UNICEF: Copiii sunt expuși unui risc crescut în mediul online în timpul pandemiei de COVID-19

Timpul petrecut de copii pe internet în Statele Unite ale Americii

fata pe telefon

Nici în străinătate, lucrurile nu sunt mai îmbucurătoare. În Statele Unite ale Americii se înregistrează o creștere cu 17% în folosirea gadgeturilor și în timpul petrecut în fața ecranelor în rândul tinerilor și adolescenților, comparativ cu 2020.

În America, copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani își petrec 5 ore și 33 de minute zilnic online, iar cei cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani își petrec 8 ore și 39 de minute. Cele mai populare platforme de social media sunt Instagram, Snapchat, Tik Tok și Facebook.

Doctor Eduard Connor, un psiholog licențiat din Statele Unite ale Americii consideră că: „timpul atât de mare petrecut de tineri online compromite orice formă de comunicare”. Conform statisticilor, majoritatea copiilor petrec mai mult de cinci ore pe zi pe social media sau jucându-se pe jocuri video.

32% din tinerii intervievați susțin că își petrec online 5 sau 6 ore pe zi, în timp ce 17% dintre tineri raportează faptul că petrec 7 sau 8 ore pe zi sau chiar mai mult.

Psihologul Eduard Connor susține că „tinerii își doresc să aparțină unui grup de prieteni, să facă parte dintr-o gașcă și își petrec adesea timpul pe social media, unde își pot prezenta exacerbat talentele, activitățile sau experiențele.

Practic, ceea ce apare pe social media diferă foarte mult de realitate. Tinerii încearcă să trăiască într-o continuă exagerare, iar atunci când trebuie să facă față din nou realității, stima de sine le este foarte scăzută”.

În condițiile în care 66% dintre adolescenții intervievați au recunoscut faptul că au fost contactați prin social media de către un adult, iar întrebările au fost extrem de inconfortabile, este cazul să se acționeze în această privință și să se limiteze activitatea prădătorilor sexuali.

Cei mai mulți predatori stau în mediul online pentru că și copiii și adolescenții își petrec mai mult timp online. Conform cercetărilor, reprezentanții FBI susțin că zilnic în America sunt peste 500.000 de predatoriri online.

Acestea sunt statistici cu adevărat îngrijorătoare, pe care părinții le pot stopa. Se recomandă limitarea cât mai mult a timpului petrecut de către copii și tineri pe rețelele sociale prin găsirea unor activități care să le stârnească interesul și să îi ajute să comunice cu alți copii de vârsta lor.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: nytimes.comziuadevest.rolocal12.com

Articolul urmator
Vrei să ai un mic matematician? Cum să-i orientezi gândirea către cifre
Vrei să ai un mic matematician? Cum să-i orientezi gândirea către cifre

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
    Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

    Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice
    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice

    Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului (10 decembrie), centrul FILIA a publicat datele ultimului raport de monitorizare a acțiunilor de violență împotriva...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!
    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!

    Extenuarea fizică și psihică și presiunea care se pune asupra mamelor care au un job full time, copii de crescut și gospodărie de întreținut se resimt foarte puternic, mai ales...

    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

    Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

    Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
    Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

    Timpul petrecut cu copii merită toată implicarea şi atenţia ta. Nu este important numai să relaţionezi cu aceştia, ci şi felul în care o faci. Atunci când cei mici simt...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    Scandal la o școală din Târgu Jiu. Părinții refuză să mai trimită copiii la ore din cauza unul elev agresiv
    Scandal la o școală din Târgu Jiu. Părinții refuză să mai trimită copiii la ore din cauza unul elev agresiv

    Un copil agresiv din clasa 0 a adus în atenția presei, Poliției și Inspectoratului Școlar Județean Gorj o problemă care se petrece în incinta unității de...

    © 2025 Qbebe