A fi mamă este echivalentul a 2.5 locuri de muncă cu normă întreagă, au concluzionat cercetătorii în primăvara acestui an. Un alt studiu vine să confirme acest lucru, relevând că mamele petrec aproape 100 de ore pe săptămână având grija de copiii lor. Cercetătorii spun că dacă meseria de mamă ar fi un job plătit, niciun angajator nu și-ar permite să ofere un salariu pe măsură.
Câte ore petrec mamele având grija de copiii lor
Potrivit unui sondaj realizat pe un eșantion de 2.000 de mame care cresc copii de vârstă școlară (între 5 și 18 ani), mamele petrec aproape 100 de ore pe săptămână având grijă de copiii lor. Practic, munca unei mame depășește cu mult o săptămână de lucru de 40 de ore!
Într-o zi obișnuită, mamele spun că petrec 46 de minute pregătind mesele pentru copiii lor, 44 de minute spălând rufele și 29 de minute jucându-se cu copiii. Adaugă la acestea timpul petrecut că șofer, majoretă, meditator și terapeut și nu durează mult până când se adună mult mai multe ore decât un loc de muncă cu normă întreagă.
Cercetătorii spun că dacă jobul de mamă ar fi unul plătit, salariul ar trebui să fie de cel puțîn șase cifre, de peste 100.000 de dolari. Și asta în ciuda faptului că 70% dintre mamele intervievate încă mai au un loc de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, în plus.
Citește și: Meseria de mama: ce ador si ce nu-mi place (8 mame se destainuie)
Mamele au fost rugate să conceapă și un anunț de angajare pentru jobul de, ei bine, mămică, iar rezultatul sună cam așa:
„Angajăm! Se lucrează de acasă! Poziția necesită o capacitate puternică de multitasking. Candidatul selectat vă fi capabil să planifice și să pregătească mese nutritive, mențînând în același timp munți de rufe curate. Poate oferi meditațîi, asistență medicală, consiliere și sesiuni de terapie la nevoie. În plus, candidații ar trebui să fie disponibili pentru diverse activități de planificare a evenimentelor, inclusiv petreceri aniversare. Postul presupune să se mențină la curent cu toate practicile recomandate în ceea ce privește dezvoltarea copilului, inclusiv, dar fără a se limita la crize de furie și stângăcii adolescentine. Somnul și mâncarea nu sunt garantate pentru angajați. Solicitantul trebuie să aibă un permis de conducere valabil sau să organizeze un mijloc de transport fiabil. Așteptați-vă să lucrați în medie 97 de ore pe săptămână timp de 52 de săptămâni pe an.
Intervalul de salarizare: între 0$ și 0$ pe lună. Bonsuri: neprețuite”.
Peste 50% dintre mămici își sacrifică somnul pentru copiii lor
Mai mult de jumătate dintre mămicile care au participat la acest sondaj (53%) au declarat că sacrifică somnul pentru copiii lor, în timp ce 47% renunță în mod regulat la întâlniri, hobby-uri și timp cu prietenii. Sondajul a constatat, de asemenea, că mamele se concentrează adesea mai mult pe nevoile copiilor decât pe ale lor. Aproximativ 3 din 5 respondente (62%) spun că mănâncă adesea pe fugă, iar 53% recunosc că se străduiesc să mănânce alimente nutritive din cauza cerințelor programului lor.
Citește și: Sentimentul de vinovatie face parte din meseria de mama
În timp ce mamele tind să își ignore propriile nevoi, sondajul a constatat că acestea se asigură totuși că micuții lor mănâncă alimente sănătoase. Mamele însele mănâncă mese echilibrate în doar 39% din timp, comparativ cu 52% din timp pentru copiii lor. De asemenea, mamele reușesc să mănânce trei mese pe zi doar în 44% din cazuri, în timp ce în cazul copiilor, procentul este de 68 la sută. Iar aceste femei recunosc că consumă numărul zilnic recomandat de fructe și legume în 34% din timp, în timp ce se asigură că copiii lor ating acest obiectiv în 42% din timp.
După cantitatea incomensurabilă de altruism de care dă dovadă o mampă, sondajul a constatat că aceasta rămâne cu mai puțin de o oră pe zi de „timp pentru ea”. Pentru 88% dintre mamele intervievate, acest timp este adesea furat din orele de somn, fie că se trezesc devreme, fie că stau până târziu, sau ambele. Și totuși, în ciuda numărului de sacrificii pe care le fac, mai mult de două treimi (69%) dintre mame spun că vor să petreacă și mai mult timp îngrijindu-se de copiii lor.
Dar este o muncă imposibilă pe care mamele reușesc să o ducă la capăt cumva. La urma urmei, câte locuri de muncă pot pretinde că au beneficii suplimentare care includ îmbrățișări, pupici și sentimentul de satisfacție care vine din creșterea unui om sănătos și fericit?
Citește și: Meseria de parinte intr-o societate in continua schimbare
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: thebreeze.co.nz, studyfinds.org, cbs19news.com