Vine cu sfaturi pentru mamele cu copii supraponderali
Pe de o parte, părintele Calistrat Chifan a insistat asupra următoarei idei: mamele care sesizează că micuții lor au surplus ponderal ar trebui să se adreseze unui medic. Astfel, părintele recomandă un consult la endocrinolog pentru a se verifica dacă tiroida copilului funcționează normal. Conform informațiilor puse la dispoziție pe „romaniatv.net”, duhovnicul a venit cu acest sfat: „Eu le mai spun mamelor, „măi du-te și fă-i un control copilului. Uită-te la tiroidă, vezi dacă e bună, vezi toate măsurătorile astea endocrine pentru că nu arată cum trebuie. Dacă el acum are 40 de kilograme, ce faci când o să fie mare?”
Pe de altă parte, consideră că se poate evita ca un copil să ajungă supraponderal dacă părinții au grijă să-i construiască o rutină din care să nu lipsească mișcarea în aer liber. Așa cum reiese tot din sursa citată, părintele Calistrat a menționat: „O fi având poftă de mâncare, dar tu du-te și controlează, bagă-l la un sport și atunci sigur că ne trezim cu copii din ăștia rușinoși așa, zici că sunt păianjeni când calcă, copii din ăștia sfioși, zici că sunt niște pui de căprioară, parcă se tem să dea „Bună ziua”.
În plus, aduce în prim-plan faptul că și sedentarismul favorizează problemele cu greutatea la copii. Potrivit aceleiași surse, venind cu exemplul unui băiețel, a adăugat că: „...Este rușinos, el nu este învățat cu societatea, îmi spune tatăl său: „El stă mai mult în casă, la calculator, la masă”. Păi tocmai biroul ăla ți-l strică! Scoate-l două ceasuri afară, du-l în Copou și aleargă-l în grădină”.
Obișnuiește să vină cu sfaturi care țin de educația copiilor
De exemplu, într-o intervenție pe care a avut-o la începutul acestui an, Calistrat Chifan a explicat că și greșelile au un rol important în educarea copiilor și, de aceea, le recomandă părinților să-și lase copiii să greșească pentru a putea să învețe. Așa cum se poate sesiza din informațiile oferite de sursa citată anterior, părintele a venit cu următoarele precizări: „Un copil nu trebuie obstrucționat, trebuie lăsat să greșească tot ce poate greși ca să ai de ce îl îndrepta. Dacă îi spui „nu fă asta”, nu te crede, dar dacă îi spui „nu e bine”, a doua oară nu mai face. Deci asta e o chestiune foarte interesantă în logica educației”.
În același timp, într-o intervenție pentru „BZI LIVE”, duhovnicul ieșean a adus în atenție altă provocare pe care o au de înfruntat familiile în zilele noastre: faptul că părinții nu reușesc întotdeauna să petreacă suficient timp de calitate cu copiii. În aceste condiții, spune părintele Calistrat, micuții sunt neglijați și riscă să se aleagă cu traume: „…Dinamica greșelii de aici a început. Traumele copilăriei sunt reflectate in lipsa timpului petrecut de părinți alături de copii și lipsa de educație oferită... Avem însă și copii care până la șapte ani nu știu decât să plângă sau să țipe, iar părinții le oferă imediat telefonul sau tableta”.
De asemenea, aduce în atenția părinților următorul aspect: timpul de calitate petrecut cu copilul este esențial pentru „cei 7 ani de acasă”. Totodată, vine și cu diverse sugestii de activități care contribuie la îmbunătățirea conexiunii părinte-copil și care ajută copiii să învețe lucruri utile: „Cu un copil trebuie să te joci, să îi arăți o carte, să îl înveți o rugăciune, să îl inviți să coloreze, să deseneze. Este foarte important să nu îl ignori în fața calculatorului ci să schimbi mereu câteva cuvinte, să spui o poezie, iar încetul cu încetul să îi induci educația. Până la vârsta de șapte ani trebuie îi deschizi orizontul cunoașterii”.
Mai mult, într-o ediție a „BZI LIVE” din luna august, apreciatul duhovnic a acceptat invitația moderatoarei Roxana Caraiman pentru a discuta despre unele dintre cele mai puternice tentații pe care le pot avea copiii și adolescenții în prezent: consumul de droguri, de alcool, mersul în cluburi, fumatul etc.
În primul rând, ca să prevină situațiile în care să-și vadă copiii dominați de diverse tentații nocive, Calistrat Chifan le recomandă părinților să le atragă atenția micuților asupra pericolelor din preajma lor: „E nevoie de pedagogie. Un prunc trebuie să știe că există țigară, dar de ce nu e bună de fumat în timpul copilăriei. Trebuie să știe că există drog, dar trebuie să știe de ce nu îi folosește lui drogul. Un prunc trebuie să știe că există sexualitate sau dezmăț, dar de ce nu îi foloseste lui în „timpuri crude”, la 15, 16, 17 ani. Un prunc trebuie să știe că există băutură, dar și de ce nu e bine să te îmbeți. Trebuie să stie că există club, dar trebuie să știe și de ce nu trebuie să stai acolo toată noaptea, îți ajunge o jumătate de ora- 1 oră...”.
În al doilea rând, a insistat asupra ideii potrivit căreia părinții trebuie să-și învețe copiii ce înseamnă de fapt măsura: „Atunci când nu ai măsură le faci pe toate...”.
Nu în ultimul rând, în ultima parte a intervenției sale în cadrul emisiunii menționate, părintele Calistrat a ținut să precizeze că părinții, prin disciplina pe care o impun și prin rugăciune, îi pot ajuta pe copii să stea cât mai departe de numeroasele tentații din jurul lor: „Tentația e legată de nivelul de relaxare din căminul unde crește. Părinții trebuie să se roage pentru copii: „Doamne, ferește-mi-l de o gașcă defectuoasă”...Copilul trebuie să aibă conștiință: „De asta trebuie să mă feresc, nu vreau să mă murdăresc...”.
Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului
Surse foto: pexels.com, facebook.com, facebook.com/sanatate.bzi/videos/, Image by Freepik
Surse articol: dcnews.ro, bzi.ro, redactia.ro, romaniatv.net, facebook.com/sanatate.bzi/