Ce faci dacă ai un copil supraponderal

Ce faci dacă ai un copil supraponderal

Alina Nedelcu - Redactor Senior

La fel ca în cazul adulților, supraponderabilitatea a devenit o problemă tot mai frecventă și în rândul copiilor. Părinții au însă un rol de bază în a-i susține în lupta cu kilogramele, dar și în vederea prevenirii excesului ponderal. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum este recomandat să procedezi în cazul în care ai un copil supraponderal. Reține faptul că ajutorul unui specialist este prețios, nu numai pentru ca micuțul tău să reușească să slăbească echilibrat, dar și pentru a-și construi o rutină pe care să o poată adopta și pe viitor pentru un stil de viață sănătos.

Cum îți dai seama că ai un copil supraponderal

Cel mai important indicator menit să-ți demonstreze dacă micuțul tău are o greutate normală sau dacă este vorba despre supraponderabilitate este indicele de masă corporală (BMI sau IMC). Acesta reprezintă un indicator statistic al masei corporale ale unei persoane, raportate la înălțimea sa. Se calculează în acest mod: greutatea (în kilograme) va fi împărțită la înălțimea (exprimată în metri) la pătrat.

În vederea unei interpretări corecte, medicii nutriționiștii recomandă să se țină cont și de diagrame de creștere (realizate de specialiști din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, de World Obesity Federation etc.). În cazul copiilor europeni, Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică susține folosirea celor elaborate de Organizația Mondială a Sănătății în 2006-2007.

Curbele din diagramele de creștere variază în funcție de vârstă și de sex, după cum urmează:

  • pentru fete de până la 5 ani
  • pentru fete cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani
  • pentru băieţii cu vârsta mai mică de 5 ani
  • pentru băieţii ce au vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani 

După ce ai la dispoziție curbele de creștere, vei urma pașii de mai jos:

  • Vei calcula IMC raportându-te la greutatea și la înălțimea copilului
  • Vei alege diagrama în funcție de vârsta și de sexul copilului tău
  • Vei marca vârsta copilului (în ani și luni) pe axa orizontală a diagramei și apoi valoarea IMC-ului de pe axa verticală
  • Vei trasa linii perpendiculare din cele două puncte de pe axe până se intersectează. Intersecția va fi marcată printr-un punct
  • Vei vedea în dreptul cărei deviații standard (DS) se află punctul marcat de tine

Ulterior, vei vedea că:

  • Pentru un copil între 0 și 5 ani, un IMC cu deviație standard mai mare de 1 indică riscul ca micuțul tău să devină supraponderal, iar unul cu o deviație standard mai mare de 2 indică faptul că este deja supraponderal
  • Pentru un copil de peste 5 ani, un IMC cu deviație standard mai mare de 1 arată că acesta este supraponderal

Desen care arata cum copiii supraponderali vor deveni adulti supraponderali

O altă metodă pentru a vedea cum stă copilul tău din punct de vedere al greutății corporale este să folosești o formulă de calcul ce se bazează pe: greutate, înălțime, sex, data nașterii. Pur și simplu vei introduce datele în acest calculator.

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: indicele masei corporale nu este întotdeauna relevant în perioada de pubertate, în condițiile în care copiii pot acumula rapid kilograme pe fondul creșterii în înălțime. Totodată, acest indice nu evaluează grăsimea corporală, ce este și ea un indicator pentru a-ți da seama dacă ai un copil supraponderal. În aceste condiții, este necesar să contactezi medicul pediatru dacă ți se pare că ia în greutate rapid sau, dimpotrivă, dacă pierde în greutate.

Specialiștii în nutriție spun că există și alte indicii, în afară de un indice al masei corporale prea ridicat, care demonstrează că se poate vorbi de un copil supraponderal. Printre ele se numără:

  • Copilului îi vin haine care sunt cel puțin cu 2 numere mai mari decât cele care ar fi potrivite pentru vârsta lui
  • Este vizibil faptul că are o greutate mai mare decât majoritatea copiilor din jurul său (de exemplu, de la școală, prieteni etc.)
  • Obișnuiește să mănânce la fel de mult ca adulții din familie sau chiar mai mult
  • Spune în mod constant că îi este foame
  • Principala sa preocupare este să facă rost de mâncare
  • Refuză adesea să adopte o dietă echilibrată, în care sunt prezente fructe și legume

Copil supraponderal- cauze

Există multiple motive care pot să determine un copil să ajungă supraponderal, cum ar fi:

  • O dietă caracterizată de prezența alimentelor cu zahăr și grăsimi nesănătoase, ce furnizează calorii „goale” și nu acei nutrienți de care este nevoie pentru o creștere sănătoasă
  • Un acces prea facil la alimente și la băuturi nesănătoase
  • Lipsa de preocupare/ nepriceperea părinților pentru alegerea de alimente sănătoase
  • Prea puțină activitate fizică- Dacă excesul de alimente cu calorii multe se îmbină cu lipsa de mișcare, riscul ca un copil să fie supraponderal crește mai mult
  • Somn insuficient- Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că o durată redusă a somnului duce la creșterea în greutate pe fondul transformărilor survenite la hormonii ce reglează apetitul: leptina (hormon produs mai ales de celulele adipoase) și grelina (hormon produs și eliberat de stomac, a cărui funcție principală este de a stimula foamea). S-a sesizat că, în cazul copiilor și adolescenților care nu dorm suficient, un nivel mai redus al leptinei în organism este asociat cu senzația de foame persistentă
  • Copiii care sunt deprimați, plictisiți și stresați sunt mai tentați să mănânce mult, chiar și când nu le e foame, ca să poată să facă față mai ușor emoțiilor negative
  • Administrarea unor medicamente- De pildă, anumiți steroizi sau medicamente pentru tratarea convulsiilor pot amplifica apetitul
  • Un istoric în familie în ceea ce privește supraponderabilitatea- La fel ca în cazul obezității, s-a constatat că există o legătură directă între excesul ponderal la copil și excesul ponderal prezent la alți membri ai familiei

Tata, mama si cei doi copii ai lor tinandu-se de mana in timp ce trec un pod de lemn

Copil supraponderal în România

Potrivit datelor furnizate de un studiu din anul 2013, realizat prin colaborarea dintre Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică, printr-un proiect coordonat de Organizația Mondială a Sănătății, s-au constatat următoarele:

  • Prevalența supraponderabilității în România, la copiii de 8 ani, este de 26,75%
  • Prevalența supraponderabilității și obezității este mai mare la băieți decât la fete

Date furnizate în anul 2016, în „Raportul Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din România”, au arătat că: pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, obezitatea și supraponderea, atât în rândul fetelor, cât și al băieților, au fost mai mari în 2016 decât în 2014.

Anul trecut, cu prilejul Zilei Europene împotriva Obezității, specialiștii au adus în prim-plan următorul fapt: numai 23% dintre copiii și adolescenții din România, cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, fac suficientă mișcare. În aceste condiții, se poate vorbi despre o creștere a riscului de supraponderabilitate și obezitate.

Tot anul trecut, programul „Ce Mâncăm?”, organizat de Asociația „Orașul meu, Culorile mele”, a implicat mai mult de 20.000 de copii din 288 de grădinițe din țară. Pe de o parte, aceștia au participat la ateliere și sesiuni interactive prin care au învățat cum să mănânce corect și cum să adopte un stil de viață sănătos. Pe de altă parte, programul a dezvăluit o problemă care nu este nouă în România: un procent ridicat de copii care se confruntă cu exces ponderal. Potrivit unui raport al asociației, 23,5% dintre copiii participanți la proiect erau supraponderali, iar în anumite localități din țară există un procent al obezității infantile de aproximativ 30%/. Alte tendințe vizibile au fost:

  • Copiii români au, în medie, 3 mese pe zi, dar și gustări consistente, din care nu lipsesc dulciurile
  • În special băieții de vârstă școlară sunt afectați de supraponderabilitate sau de obezitate

Pe fondul prezenței unui procent ridicat de copii care au probleme cu greutate, s-au înființat în ultimii ani diferite asociații menite să-i sprijine pe aceștia, dar și pe părinții lor. Obiectivele lor sunt mai ales următoarele: identificarea factorilor care pot conduce la acumularea kilogramelor în plus, promovarea unui stil de viață sănătos, acordarea de sprijin pe parcursul procesului de slăbire etc..

În același timp, în ultimul deceniu au început să se organizeze inclusiv tabere de slăbit pentru copiii supraponderali sau obezi, în care aceștia să reușească nu numai să scape de kilogramele în plus, ci și să învețe cum să procedeze pentru a îmbrățisa un stil de viață marcat de obiceiuri sănătoase și în viața de adulți.

Dietă copil supraponderal

Medicii pediatri vin cu următorul avertisment: nu dietele foarte restrictive sunt cele care îi vor fi folos copilului, întrucât acestea pot duce la un deficit de nutrienți valoroși, esențiali pentru o creștere sănătoasă. Ceea ce va conta cel mai mult va fi să se ajungă la o schimbare a alimentației, la deprinderea unor obiceiuri pe care să le poată include fără dificultate în viața de zi cu zi.

Principiile pe care specialiștii în nutriție le recomandă pentru ca un copil supraponderal să ajungă să aibă o dietă cu adevărat echilibrată se referă la:

  • Renunțarea la tot ceea ce înseamnă alimente procesate, inclusiv tip fast-food
  • Nu îi pune la îndemână băuturi carbogazoase dulci
  • Pune-i la dispoziție alimente cât mai sănătoase (nu pune presiune asupra copilului cu restricții, întrucât acest demers îl poate determina să mănânce și mai mult)
  • Încurajează mesele regulate de peste zi (alături de cele trei mese principale, două gustări vor fi de ajuns pentru a nu ajunge să-i fie foarte foame)
  • Mergeți împreună să cumpărați fructe și legume și vorbește-i despre cum se pot transforma acestea în preparate delicioase (de exemplu, într-un smoothie frumos colorat, într-o înghețată homemade cu iaurt și fructe, în frigărui de legume etc.)
  • Servește-i la fiecare masă și gustare fructe/legume (încearcă să le prezinți cât mai atractiv)
  • Pe cât posibil, înlocuiește carnea cu legume în preparatele adorate de copil (cum ar fi spaghete, lasagna, chilli etc.)
  • Mizează pe cerealele integrale (este ideal să înlocuiești pâinea obișnuită cu cea din cereale integrale, la fel și pastele obișnuite cu cele integrale)
  • Implică-l și pe copil în pregătirea meselor (va fi o modalitate excelentă de a-i demonstra cât de multe preparate delicioase se pot pregăti cu ajutorul alimentelor sănătoase)
  • Străduiește-te să nu introduci schimbări prea mari și bruște în dieta copilului (dimpotrivă, micile schimbări constante sunt cele care vor da rezultatele dorite) pentru a nu genera presiuni asupra lui

Sticks-uri de morcovi, rosii, spanac, castraveti, biscuti sarati si diferite preparate sanatoase, puse pe un platou de lemn

În același timp, un copil supraponderal va putea fi ajutat să scape de kilogramele în plus și prin adoptarea următoarelor obiceiuri:

  • Mese cât mai dese în familie (cu cât un copil va mânca mai des alături de cei dragi și nu în fața computerului, televizorului, telefonului etc., cu atât va fi mai tentat să mănânce moderat și să accepte și alimente într-adevăr benefice)
  • Servirea porţiilor de mâncare echilibrate- Din acest punct de vedere, începe prin a realiza următorul demers: vei "diviza" vizual farfuria copilului. Astfel, fiecare secţiune a acesteia ar trebui să cuprindă: 1/4 proteine (inclusiv carne; dimensiunea porţiei: aproximativ cât o palmă sau cât un pachet de cărţi de joc), 1/4 cereale integrale (sub formă de pâine, de orez sau de paste- dimensiunea porţiei: cât un CD), 1/4 legume (mărimea porţiei : cât o minge de tenis), 1/4 fructe sau alte legume (mărimea porţiei: aproximativ cât un yo-yo). Alte exemple de porţii sănătoase de mâncare pentru cei mici se referă, de exemplu, la: 1 ou, 113-226 g iaurt, 1-2 felii de brânză sau 1/4 cană brânză cubuleţe, 1 felie de pâine, cam 236 ml lapte sau suc de fructe, 2 linguri unt de arahide.

Obezitatea la copii 

La fel ca în cazul supraponderabilității, obezitatea va putea fi detectată prin măsurarea indicelui masei corporale. Ulterior, un medic specialist poate recurge și la alte măsurători (cum ar fi, măsurarea taliei sau măsurarea raportului dintre talie și șolduri pentru a se identifica eventuala obezitate din zona abdominală).

Factori de risc

Printre aceștia se află:

  • O dietă dezechilibrată (dominată de alimente intens procesate, bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, de băuturi dulci, de lipsa fructelor și legumelor etc.)
  • Lipsa de mișcare (copiii care sunt sedentari sunt mai predispuși să devină supraponderali/obezi întrucât nu vor putea arde suficiente calorii)
  • Factorul genetic (dacă un copil are o familie în care există mai multe persoane obeze, riscul ca și el să devină așa este mai ridicat, preluând mai ușor obiceiuri nesănătoase cum ar fi sedentarismul și consumul alimentelor cu calorii „goale”)
  • Prezența unei atmosfere de familie dominate de stres (pentru a putea lupta mai ușor cu emoțiile negative, un copil va fi tentat să mănânce mai mult)
  • Un nivel de trai scăzut (de pildă, familiile cu venituri reduse pot ajunge să consume mai ales alimente ieftine, dar care nu sunt o alegere sănătoasă: alimente congelate, pâine albă etc.)

Posibile complicații

Acestea pot fi de ordin fizic sau emoțional. Referitor la complicațiile fizice generate de obezitate la copii se poate vorbi despre:

  • Un risc crescut spre apariția diabetului de tip 2
  • Riscul de apariție a sindromului metabolic (mai multe tulburări- colesterol mărit, nivel ridicat al zahărului în sânge, tensiune arterială mare, grăsime abdominală- care predispun la dezvoltarea diabetului sau a maladiilor cardiovasculare)
  • Acumulări de grăsime la nivelul ficatului (acestea pot conduce, în timp, la leziuni hepatice)
  • Tulburări de somn (cu precădere apneea- presupune întreruperi și/sau diminuări ale fluxului de aer pe parcursul somnului)
  • Predispoziția mai mare spre fracturi (copiii ce sunt supraponderali/obezi sunt mai expuși la fracturi decât cei care au o greutate normală, atrag atenția medicii)

Referitor la complicațiile socio-emoționale ale obezității copiilor, ar trebui menționate:

  • Apariția stărilor depresive (pe fondul scăderii încrederii în sine, din cauza sentimentului de neputință generat de dificultatea de a slăbi, un copil obez se poate confrunta des cu depresie)
  • Diminuarea stimei de sine și predispoziția spre a deveni victimă a bullying-ului (copiii obezi pot ajunge ținta atacurilor altor copii, iar în aceste condiții își vor pierde și stima de sine)
  • Prezența stărilor de anxietate (acestea pot fi manifestate atât acasă, cât și în societate)
  • Diminuarea dorinței de construire de noi relații sociale (copiii care au probleme cu greutatea pot fi mai puțin dornici să-și facă prieteni, preferând mai degrabă să se izoleze)

Metode de prevenție

În scopul prevenirii obezității infantile, se pot lua măsuri precum:

  • Limitarea consumului de dulciuri și de băuturi dulci
  • Prezența cât mai multor fructe și legume la mesele principale și la gustări
  • Dacă se va merge des la restaurant, copilul trebuie obișnuit să facă alegeri alimentare cât mai sănătoase
  • Stabilirea unui program zilnic care să nu permită prea multe ore petrecute în fața calculatorului sau a altor device-uri
  • Stimularea desfășurării activității fizice în aer liber
  • Evitarea servirii porțiilor mari de mâncare (acestea trebuie adaptate vârstei copilului)
  • Organizarea meselor în familie cât mai des
  • Asigurarea unui somn odihnitor pentru copil

Citeşte şi: 10 semne care îţi spun că al tău copil se poate confrunta cu obezitate ca adult

Soluții de slăbit pentru copii

Fie că este vorba despre un copil supraponderal, fie că este vorba despre unul ce se confruntă deja cu obezitatea, următoarele măsuri vor fi utile nu numai pentru a scăpa de kilogramele de prisos, ci și pentru familiarizarea cu o rutină sănătoasă, care să fie urmată și pe viitor. Iată ce se poate face:

Fii un model demn de urmat

Modul în care te raportezi la mâncare, dar și la activitatea fizică de zi cu zi, va influența și felul în care copilul se va raporta la acestea. În acest scop, vei proceda astfel:

  • În loc să stai la televizor sau pe telefon, invită-ți copilul la o plimbare în pas vioi sau la o plimbare cu bicicleta, cu rolele etc.
  • Demonstrează-i cât de distractiv este să faci mișcare, mai ales când faci ceea ce îți place
  • Nu te apuca să ronțăi în fața televizorului
  • Arată-i copilului că ai mese regulate
  • Spune-i și arată-i ce este bine să cumpere pentru a avea parte de o alimentație sănătoasă
  • Dacă și tu ești în situația în care este necesar să scapi de surplusul ponderal, nu te feri să-i dovedești copilului că ești dispusă să faci schimbări care să te ajute din acest punct de vedere

Demonstrează-i că familia îi este alături

Oricine, nu numai un copil, va fi mai dispus să adopte obiceiuri care să-i permită să slăbească dacă se știe susținut de cei apropiați. De exemplu, încercați, în familie, să vă schimbați treptat obiceiurile alimentare:

  • Consumați mai puține calorii
  • Reduceți cantitatea de alimente prea grase sau prea dulci
  • Măriți cantitatea de fructe și de legume pe care o consumați zilnic
  • Limitați-vă consumul de produse de origine animală și mizați mai mult pe cele de origine vegetală
  • Mâncați cât mai regulat
  • Lasă-ți copilul să-și aleagă el activitatea fizică preferată- Dacă vei proceda astfel, îi vei demonstra copilului că să faci mișcare poate fi foarte distractiv. Poate preferă sporturile de echipă, pe cele de apă sau pur și simplu îi face plăcere să alerge. Indiferent de ceea ce va alege, susține-l și bucură-te că dorește să fie cât mai activ.

Desfășurați activități fizice în familie

Când îi va avea în preajmă pe cei dragi, un copil cu probleme de greutate va fi mai dispus să se implice în activități fizice. Nu va fi deloc dificil dacă vă veți strădui:

  • Să vă stabiliți un program zilnic în care să faceți mișcare în casă sau în aer liber
  • Să faceți zilnic o plimbare
  • Să renunțați la privitul la televizor în favoarea ieșitului afară
  • Mizați pe jocurile în echipă
  • Să mergeți în excursii ce presupun multă mișcare (cum ar fi drumeții de exmplu)
  • Ori de câte ori este posibil, să renunțați la mașina personală sau la mijloacele de transport pentru deplasările care se pot face și pe jos

Laudă-ți copilul pentru alegerile sănătoase din dietă și din stilul de viață

De fiecare dată când îl vezi că are opțiuni bune, nu ezita și laudă-l pentru ceea ce a făcut (de pildă, dacă a renunțat la o gustare dulce, dacă nu a mai consumat multă pâine la masă, dacă a reușit să mănânce mai multe fructe, dacă a făcut mai multă mișcare etc.). Este o soluție la îndemână pentru a-l motiva să-și urmeze calea și să reușească să slăbească.

Stați de vorbă despre ceea îl frământă

Pentru ca un copil supraponderal să fie mai motivat să continue procesul de slăbire, are nevoie să fie ascultat, să-și poată exprima temerile. În plus, cu cât îi vei reaminti cât este iubit, de special și de important, va dobândi mai mult curaj să continue lupta cu kilogramele în plus.

Nu ezita să apelezi la ajutor specializat

De exemplu, un medic nutriționist, un specialist în nutriție, o asociație care se ocupă de persoanele supraponderale/obeze pot fi de mare ajutor pentru a te ajuta să gestionezi mai eficient, alături de copilul tău, efortul său de a slăbi. Participarea la programe de slăbit, la tabere, la workshop-uri de alimentație sănătoasă etc. toate sunt metode prin care copilul poate ajunge să se familiarizeze mai rapid și mai bine cu obiceiuri care îi vor permite să scape de problemele ce țin de excesul ponderal.

Nu în ultimul rând, sprijinul unui psiholog nu este nici el de neglijat, în special în condițiile în care copilul a suferit din cauza bullying-ului sau dacă se confruntă adesea cu stări depresive sau de anxietate. Un specialist îl poate ajuta să-și recâștige stima de sine și să-și găsească resursele interioare necesare pentru a merge mai departe în procesul de slăbire.

Surse: childrens.com, kids-cooking-activities.com,mayoclinic.org, nutripediatrica.com, nhs.uk, schn.health.nsw.gov.au, preventiemedicala.ro, webmd.com

 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com youtube.com

Articolul urmator
Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte
Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Zodiile care nu iartă și nu uită. Îți iei adio de la ele dacă faci un pas greșit
    Zodiile care nu iartă și nu uită. Îți iei adio de la ele dacă faci un pas greșit

    Dintre cele 12 semne zodiacale, 4 sunt de neînduplecat. Patru nativi nu iartă și nu uită orice greșeală a celor care le-au călcat orgoliul în picioare, le-au greșit sau...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Regret enorm că am făcut un copil, credeam că voi fi o mamă bună, dar acum nici nu știu dacă îmi iubesc fiul
    Regret enorm că am făcut un copil, credeam că voi fi o mamă bună, dar acum nici nu știu dacă îmi iubesc fiul

    Unele femei își doresc dintotdeauna să devină mame și așteaptă cu nerăbdare să se bucure de copiii lor. Uneori însă, odată ce se întâmplă așa, tot...

    © 2025 Qbebe