Crizele de anxietate sunt relativ comune în rândul copiilor. Acestea se pot manifesta în mai multe forme: palpitații, dureri în piept, transpirație abundentă și/sau senzația de pierdere a controlului. De multe ori, crizele de anxietate apar înaintea sau în timpul unui eveniment pe care copilul îl percepe ca fiind stresant (spre exemplu, mersul la dentist).
Ce poți să faci pentru copilul tău, dacă observi că are un atac de anxietate
Oferă-i un spațiu sigur
Dacă l-ai dus la dentist (ca să ne legăm de același exemplu) și când ajunge acolo începe să manifeste o anxietate puternică, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să-l scoți din cabinet și să-l duci, pe moment, într-un loc în care se simte mai confortabil.
Ryan McDonald, asistent medical și consilier pentru copii, sfătuiește părinții să-i valideze emoțiile copilului și în același timp, să-l asigure că este în siguranță.
„Este bine să vă mențineți o atitudine cât mai calmă și poate chiar să-l ajutați să respire profund de câteva ori, sau să se întindă câteva momente, pentru a-și relaxa mușchii”, spune McDonald, conform sursei ScaryMommy.
Alege-ți cuvintele cu grijă
Heather Wilson, psiholog clinician, încurajează părinții să vorbească cu copii, dar să aibă grijă la ce cuvinte folosesc. „Dacă îi spui copilului să se calmeze, sau că nu are nici un motiv să se comporte așa, nu o să rezolvi absolut nimic. Poți, în schimb, să îi oferi niște soluții de moment și să-i spui să bea apă sau să încerce să se concentreze pe respirație”, a spus femeia, pentru aceeași sursă.
În aceeași ordine de idei, specialiștii nu recomandă să încerci să vorbești cu copilul sau să îl forțezi pe el să vorbească, dacă nu simte să facă asta fix în acel moment. Dă-i puțin timp.
Folosește-te de anumite jucării, care să îl stimuleze senzorial
În acele momente de teamă acută, ajută ca cel mic să aibă un obiect spre care să-și redirecționeze atenția. O jucărie dintr-un material moale, pe care să o poată strânge în mâini, ar putea ajuta la relaxare și detensionare.
Încurajează-l și fii alături de el
Aceasta este cea mai la îndemână „unealtă” pe care o are un părinte în relația cu copilul său. Amintește-i copilului tău că nu este singur și că tot ce simte acum e temporar, precum și că e puternic și veți trece împreună peste aceste momente grele.
Cere ajutor specializat
Dacă crizele de anxietate a copilului durează prea mult timp și/sau pare că nu funcționează nici o soluție, este momentul să iei în considerare că poate este nevoie de părerea unui specialist. Chiar și câteva ședințe de terapie sau consiliere pot face o diferență enormă
Crizele de anxietate pot avea repercusiuni pe termen lung, așa că este important să nu le ignori, pentru că nu întotdeauna trec de la sine. Sperăm că acest articol ți-a oferit câteva sfaturi utile în acest sens.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.scarymommy.com/parenting/anxiety-attacks-kids-what-to-do