„Fetele mele nu își permiteau să greșească. Imediat cum observam că au un comportament nepotrivit, le pedepseam, luându-le jucăriile, timpul de joacă, sau stingându-le televizorul.
Cu timpul, pentru că nu-și puteau manifesta emoțiile față de mine, au început să se certe între ele. După ce m-am informat și am învățat mai multe, mi-am dat seama că modul în care procedam era greșit. Mi-am dat seama că în acest fel, doar le îndepărtez pe fete de mine. Așa că am început să mă schimb.
În loc să le pedepsesc atunci când greșeau ceva, am început să creez o (nouă) conexiune cu ele.
Așa s-a creat metoda parentingului prin conexiunea părinte-copil. Această metodă se referă la renunțarea pedepselor și concentrarea pe relația cu copilul. Acesta este ghidat prin blândețe și iubire, în niciun caz prin pedepse. Implică impunerea limitelor sănătoase prin empatie, nu prin obligație.
De pildă, în loc să-i spun copilului meu „nu ai voie să mănânci prăjitură acum”, îi spun „Înțeleg că ți-e poftă și îmi pare rău că nu te pot lăsa să mănânci acum una. Sunt aici, lângă tine”.
Asta îi transmite copilului că are voie să fie supărat sau furios și că e dreptul lui să se simtă oricum dorește și cred că asta e cel mai important.
Consider că este important să-i învățăm pe cei mici că este normal să-și exprime emoțiile și să le arătăm empatie, blândețe și iubire. Mult timp nu am făcut asta, dar am învățat din greșeli și mă bucur că am reușit să ajung la o schimbare pozitivă.
Relația cu fetele mele s-a schimbat în bine și e un sentiment minunat să descopăr că mă ascultă pentru că vor, nu pentru că le ameninț că nu mai primesc desert”.
Mămici, voi ce metodă de parenting aplicați în relație cu ai voștri copii?
Surse foto: Pexels
Surse articol: insider.com